Hlavní obsah

Za únavou může být špatná strava i závažná nemoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cítíte se často unavení? Chce se vám spát, i když máte za sebou noční osmihodinový spánek? Únava je reakcí těla na fyzickou nebo psychickou námahu, kterou si tělo prošlo a snaží se s ní bojovat. Je signálem k doplnění energie a odpočinku. Může být důsledkem přepracovanosti, velkého stresu nebo špatné životosprávy. Pravdou však je, že únava, která existuje bez příčiny a často se opakuje, může být příznakem komplikovanějších zdravotních problémů.

Foto: Profimedia.cz

Únava je signálem těla k doplnění energie a odpočinku.

Článek

Podle webu webmd.com patří k nejčastějším a nejzákladnějším příčinám únavy špatná strava. Pokud například během dne vypijete velké množství kávy s cukrem, může být vaše tělo nepříjemně zaskočeno tím, jak neustále kolísá hladina cukru v krvi. Je dobré hlídat si množství kofeinu, které dostáváme do těla, a snažit se především dbát na pestrou a vyváženou stravu obsahující dostatečné množství ovoce a zeleniny. Obézní lidé trpí procentuálně větší únavou, protože jejich pohyb spotřebuje mnohem více energie.

Další velmi častou příčinou únavy je bez pochyby nedostatek spánku. Mnoho lidí spánek podceňuje a tvrdí, že jim stačí spát pouze pár hodin denně. Když však člověk pravidelně nespí, vzniká u něj spánkový dluh. Dospělý člověk by však měl spát v průměru 6-8 hodin denně. V případě, že tělo trpí permanentním nevyspáním, tělo vyvolanou únavou pobízí, aby si odpočinulo. Pokud máte například problémy s usínáním, zkuste se vyvarovat přemíře kofeinových nápojů a alkoholu před spánkem. Neusínejte u televize, ale v klidu a pohodlí své ložnice.

Únava může signalizovat zdravotní problémy

Pokud však dodržujete zdravý životní styl, zbytečně se nepřepínáte, nejste ve stresu a spíte hodně, pak je třeba začít pátrat i po jiných příčinách vyčerpanosti. Pokud se stále cítíte unavení, je třeba navštívit lékaře, aby našel příčinu.

Únava může být způsobena anémií, neboli chudokrevností, při které je v krvi snížený počet červených krvinek erytrocytů a množství krevního barviva - hemoglobinu. Tento problém odhalí krevní testy. Anémie se často objevuje u žen, které trpí silnou menstruací. Základní příčinou anémie je zejména nedostatek železa, vitamínu B12 a kyseliny listové ve stravě. Podstatou je správné složení jídelníčku, ve kterém by nemělo chybět maso, vejce a dostatek vitamínů.

Krevní testy mohou odhalit i nedostatek jiných živin, jako je například draslík, což taktéž může způsobovat častou únavu organismu.

Nesprávná funkce štítné žlázy nebo cukrovka

Vyčerpanost může způsobit i nesprávná funkce štítné žlázy, s čímž souvisí další příznaky jako je například zimomřivost nebo zhoršující se kvalita vlasů. Dále také cukrovka, která není pod kontrolou lékařů, či deprese, které s sebou nesou kromě chronické únavy často také úzkost, vyčerpání, skleslost či bolesti hlavy.

Při hledání příčin, proč je pacient stále unavený, je u žen důležité vyloučit, zda nejsou v jiném stavu, jelikož únava postihuje téměř všechny ženy v prvních měsících těhotenství. Obvykle však mizí kolem 4. měsíce těhotenství.

Pokud začne mít člověk problémy s fyzickým výkonem, zadýchává se, snadno se unaví a poté je velmi často vyčerpaný, tak lékaři většinou pošlou pacienta i na kardiologické vyšetření, aby zjistili, zda nemá nějaký nediagnostikovaný problém se srdcem.

Reklama

Související témata:

Související články

Dobře se vyspat a nabrat dost sil je umění

Dnešní uspěchaná doba klade stále více nároků na kvalitní relaxaci a spánek. Snad i proto se lidé stále častěji vracejí ke starým filozofiím, jejichž základem...

Výběr článků

Načítám