Hlavní obsah

Dobře se vyspat a nabrat dost sil je umění

Právo, Petra Hátlová

Dnešní uspěchaná doba klade stále více nároků na kvalitní relaxaci a spánek. Snad i proto se lidé stále častěji vracejí ke starým filozofiím, jejichž základem je umění hospodaření s energií a psychická i fyzická regenerace.

Foto: Profimedia.cz

Člověk v posteli stráví třetinu svého života

Článek

Jednou z filozofií, kterou se řídí stále více lidí, je i stará čínská metoda feng-shui, zabývající se vzájemným působením harmonie člověka a prostoru.

„Pokud bychom se zamysleli nad tím, kde během svého života strávíme nejvíce času, kde nabíráme nejvíce síly a kde prožíváme nejintimnější okamžiky, dojdeme k tomu, že jde o ložnici. Prostředí této místnosti má proto rozhodující vliv nejen na načerpání síly a celkovou regeneraci, ale významně ovlivňuje i partnerské vztahy. Nejde o žádnou magii, ale o to, že pokud je ložnice zařízená útulně a bezpečně, dává nám pocit klidu. Naopak pokud bude v ložnici příliš stimulujících prvků, může na nás působit rušivě až agresivně,“ vysvětluje Dita Lynerová, specialistka na feng-shui.

Líbí se nám podvědomě

Lidí, kteří se snaží přenést metody feng-shui stylu do svého života, je stále víc. Část z nich se k principům učení propracovává spontánně a podvědomě, bez znalostí pravidel učení. Tito lidé do svého života přenášejí prvky, barvy a uspořádání doplňků a nábytku tak, aby jim bylo v prostoru, kde tráví nejvíce času, hezky.

„Pokud byste prošli ložnice svých kamarádů a známých, jen asi málokde byste našli postel umístěnou ve volném prostoru. Většina postelí je umístěna tak, že se čelo postele přímo dotýká zdi. A to i tam, kde by velikost místnosti umožnila, aby postel byla uprostřed ní. Není náhodou, že lidé chtějí mít pevnou oporu za hlavou. Tento, pro některé možná detail, nám dává pocit krytých zad a bezpečí, a pokud se během spánku cítíme bezpečně, je spánek kvalitnější,“ dodává Dita Lynerová.

Znalci metody jdou při zařizování bytů do mnohem větších detailů. Jejich lůžka nebývají na spojnici okna a dveří, a pokud tomu tak je, je vždy mezi oknem, dveřmi a postelí umístěn paraván, stolička či malý stolek tak, aby tuto linii rozdělil na dvě části. Nejen, že doplňky ložnici svědčí a v mnoha ohledech zvyšují její praktičnost, ale podle čínského učení zároveň rozbíjejí negativní tok energií, který by mezi oknem či dveřmi a postelí jinak proudil.

Barvy, tóny i materiály

Součástí zdravého spánku podle feng-shui je správný výběr barev a materiálů, které jsou v ložnici použity. Pokud má ložnice sloužit pouze ke spaní, je vhodné, aby barvy a materiály povlečení vzbuzovaly pocit klidu, pohodlí a měkkosti. Vhodné pro ty, kteří si vyberou tento životní styl za svůj, je povlečení z čistého, chemicky neošetřovaného bambusu.

„Bambus patřil na území Asie k volně rostoucím rostlinám a byl velmi využívanou technickou rostlinou. Tento materiál je v současné době u nás běžně k dostání, je lesklý jako hedvábí, na dotek jemnější než bavlněný satén, a co je důležité, saje až čtyřikrát více než bavlna a dobře odolává bakteriím. Proto je snadná i údržba – stačí jej prát na 40 stupňů a lehce přežehlit,“ dodává podnikatel a výrobce ložního prádla Zdeněk Matějovský.

V ložnici pro klidný spánek, relaxaci a odpočinek je vhodné používat klidné barevné odstíny v bílé, smetanové či béžové. „Místnost krásně oživí pastelové tóny, které patří v letošním roce k hlavním trendům. Interiér dokáže rozzářit povlečení ve světle růžové, fialkové či zelené. Záleží na výběru, která z barev je vám nejsympatičtější a ke které inklinujete nejvíce,“ doplňuje oděvní výtvarnice Jiřina Tauchmanová.

Mladé dvojice, zamilovaní a ti, kteří chtějí podpořit svou chuť k sexu, si mohou dovolit i barvy oranžové, červené a teple žluté, které mají na lidskou psychiku a smysly povzbuzující účinek. Většina lidí ale toto podvědomě vnímá a volí barvy a vzory úměrné svému temperamentu a aktivitě.

Má-li prostor ložnice být zčásti využíván jako pracovní místo, je vhodné pracovní kout nějak oddělit od místa určeného ke spaní, případně ho alespoň umístit co nejdále od lůžka.

Podle učení feng-shui by v ložnici neměly být televize a rádia. Pokud je v ní umístěn počítač, měl by být na noc vypnutý, případně i odpojený.

Pozor na květiny a otevřené dveře

Feng-shui se zabývá každým detailem prostředí. Pozornost proto věnuje květinám. Ty by v ložnici podle tohoto učení neměly být. Pokud přeci jen jsou, měly by mít zaoblené listy, květiny s ostrými listy do místnosti určené ke spánku nepatří.

Oblé by měly být i hrany a rohy nábytku. Noční stolky, skříňky, paravány, další nábytek a doplňky by nikdy neměly mít ostré hrany.

Aby člověk mohl nerušeně spát, neměl by podle čínské filozofie nad postelí viset žádný masívní předmět, polička, lustr, těžký obraz a podobně. „I to souvisí s pocitem bezpečí. Pokud je nad postelí něco těžkého, člověk toto vnímá jako potenciální nebezpečí, těžký předmět by mohl spadnout a člověka ve spánku zranit. Vyznavači učení se navíc řídí i tím, že všechny dveře v ložnici by měly být zavřené. Je jedno, zda jde o dveře do koupelny, chodby, či dveře od skříní a skříněk. Zavřené dveře jsou podle učení tím, co posiluje partnerské vztahy.

Ke klidu a bezpečí spánku má přispět i umístění ložnice v bytě. Ta by měla být co nejdál od vchodových dveří a postel v ní by měla být umístěna tak, aby z ní bylo přímo vidět na dveře ložnice, aby člověk mohl okamžitě zaregistrovat každého, kdo do místnosti vstoupí.

Několik pravidel, která umožní klidný spánek

Člověk během života v posteli či ložnici stráví v průměru osm hodin denně, to odpovídá jedné třetině celého dne a jedné třetině života. Aby byl organismu dopřán kvalitní spánek nutný k regeneraci, je třeba zajistit pro spaní co nejlepší podmínky.

  • Postel by měla být svým čelem přiražená ke stěně, pokud to nejde, měla by být přiražená alespoň bočnicí.
  • V ložnici by neměly být televize, rádia, ideálně ani počítače. Pokud tomu tak je, měly by být co nejdále od lůžka.
  • V ložnici by neměly být květiny, pokud tam jsou, měly by mít kulaté listy.
  • V ložnici by nemělo být zrcadlo, pokud tam je, nemělo by být přímo naproti posteli. Člověk sedící či ležící v posteli by se v něm z postele neměl vidět.
  • Nad postelí by neměl viset žádný těžký předmět.
  • Barvy a materiály ložního prádla by neměly být agresivní, ale měly by vzbuzovat pocit klidu a měkkosti.
  • Nejdelší spánek umožní ložnice orientovaná na sever, na východní straně člověka ráno velmi brzy budí vycházející slunce, ložnice na jihu a západě bývají v letních měsících velmi prohřáté.
  • V ložnici by neměly být hodiny s hlasitým tikáním, ani přístroje, které vydávají klapavé či šumivé zvuky.
  • Osvětlení ložnice by mělo být několikastupňové tak, aby nabízelo intenzívní i tlumené osvícení místnosti. Řešením jsou i svíčky.

Reklama

Související témata:

Související články

V ložnici musí vše radostně ladit

Kvalitu spánku ovlivňuje, kromě stavu našeho těla a mysli, hlavně uspořádání ložnice, kde prospíme průměrně jednu třetinu života. Proto se při jejím plánování...

Výběr článků

Načítám