Hlavní obsah

Za problémy s nadváhou může většinou psychika

Za problémy s nadváhou je podle psycholožky Zdeňky Sládečkové většinou strach, zda je člověk dostatečně přijatelný pro okolí. Obézní lidé vědí, že by měli méně jíst a více se hýbat, ale přejídají se, protože jídlo je uklidňuje.

Článek

Obezita je nekonstruktivním řešením problémů, které člověk neumí řešit jinak. Pro obézního je nevýhodné i to, když se obezita bere jako nemoc, kterou je třeba léčit.  

"Nemocný člověk jakoby sám se svou nemocí nemůže mnoho dělat, spíše má očekávat pomoc od okolí," vysvětlila. Výhodnější je vycházet z toho, že má člověk řešení ve svých rukou a že na to má i dost sil. "Člověk by měl vědět, že jakmile začne cokoli řešit, cesta se začne otevírat a každý krůček bude posilujícím úspěchem," vysvětluje Sládečková.

Tento přístup propagují v klubu Diana, kde pomáhájí lidem zdravě hubnout. Současně s poučením jak správně shodit nadbytečná kila poskytují v klubu i psychologickou pomoc, aby hubnoucí dokázali ve svém odhodlání vytrvat.

Neexistuje žádná univerzální dieta

"Jádro vytrvalosti leží v tom, že si člověk začne věřit, že půjde-li dál, dokáže překonávat obrovské věci," vysvětlila psycholožka. Do klubu podle ní přicházejí ženy obvykle s velkou nedůvěrou, podceňují se a nevěří si. "Stačí malá duševní posila a ony v sobě uvidí jiného člověka, který to má ve svých rukou, urovná si věci, nijak extrémně, jen obyčejně lidsky, a dokáže vyřešit i spousty kilogramů," popsala.

Lékařka Dita Pichlerová z klubu Diana dodala, že při hubnutí mohou lidem pomáhat kromě léků na předpis také doplňky stravy. Žádný zázrak od nich ale nemají podle ní lidé čekat. "Bez vyvážené stravy a pohybu nic nefunguje," upozornila.

Pro každého člověka je při hubnutí vhodné něco jiného, není univerzální dieta . Každý člověk má jiný metabolismus, jiné geny po předcích a jiné chutě. Hlavní ale je vždy motivace. "Pokud člověk hubne kvůli sobě, je to nejlepší," shrnula.

Reklama

Související články

Chcete-li být štíhlé, snídejte

Nesnídat a udržet si dokonalou postavu je skutečně velmi náročné. Naopak ti, kteří si po ránu dopřejí vydatnou stravu, mají mnohem méně problémy s přibýváním...

Jak hubnou hollywodské hvězdy

Ani zahraniční celebrity nejsou přirozeně štíhlé a krásné ženy. Některé z nich tráví hodiny v posilovně, jiné se vzdávají v podstatě všeho, co je dobré,...

Zhubl pětatřicet kilo díky balónku v žaludku

Automechanik Miloslav Konštant z Prahy se ohýbá u opravovaného automobilu. Práce mu jde od ruky. Přiznává se, že to tak vždy nebývalo. Při výšce 180 centimetrů...

Výběr článků

Načítám