Hlavní obsah

Za krásu se nemusí vždy platit bolestí

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětovým trendem dnešní doby je prodloužení věku a zmírnění projevů doprovázejících stárnutí. Možností, jak toho dosáhnout, je více. V boji s časem umí pomoci estetická medicína aplikací injekčních výplní, nebo operacemi, při kterých dochází k vypínání kůže v určitých partiích. Mírnější metodou je pak ošetření pleti kosmetickými přípravky obohacenými o biologicko – aktivní látky.

Článek

Stárnutí kůže je výsledkem mnoha jevů. Na vzniku vrásek se významně podílí činnost mimických svalů, ale i gravitace, úbytek vody v pokožce, hormonální změny a snížení kvality kolagenních a elastických vláken. Výsledkem těchto pochodů je ochablost a snížení pružnosti pokožky. Stárnoucí pleť je sušší, místy s prosvítajícími cévkami, často se na ní také objevují barevné nerovnosti v podobě tmavších nepravidelných skvrn vznikajících působením slunečního záření.

„Každý den se na tváři člověka objeví až patnáct tisíc mimických výrazů doprovázejících smích, pláč, úlek nebo třeba zamyšlení. Mimika doprovází dokonce i spánek. Všechny tyto výrazy jsou způsobeny intenzivním stažením obličejových svalů. I když se následně sval uvolní, zůstává pokožka v místě námahy zřasená. To dává základ vzniku a dalšímu prohloubení vrásek. Biologické výzkumy v oblasti neurofyziologie a dermatologie prokázaly, že nežádoucí stažení svalových vláken je ale možné ovlivnit,“ vysvětluje dermatoložka Andrea Vocilková.

Svaly vyřadí sérum s peptidy

Aby došlo ke svalovému stažení, je nejprve nutné, aby přes nervová vlákna došel ke svalu impuls vyslaný z mozku. Pokud se zamezí tomuto přenosu, nedojde k pohybu. „K zamezení přenosu se používá nervový jed zvaný botuloxin aplikovaný injekční cestou do svalu pod kůží. Tuto aplikaci může provádět pouze lékař.

Neinvazivní a šetrnější metodou je používání séra na bázi peptidů určeného pouze pro vnější aplikaci. Peptidy jsou molekuly organického původu a v těle se podílejí kromě jiného i na komunikaci mezi nervovými buňkami. Sérum pokožce pomůže bez vnitřního zákroku pouze po pečlivém pravidelném ošetřování postižených oblastí.

Pro zachování zdravého vzhledu pokožky jsou důležité antioxidanty, které zabraňují stárnutí tím, že ničí v těle volné radikály

Účinek je podobný, jako je tomu u botulotoxinu. Již vzniklé vrásky se po potlačení práce mimických svalů přestávají prohlubovat, ustupují a při preventivním používání je možné předcházet jejich vzniku.“ vysvětluje lékařka.

Pleť vyhladí kyselina hyaluronová

Pro zdravý a mladistvý vzhled pokožky je důležitá i kyselina hyaluronová, jejíž velkou předností je to, že na sebe váže vodu a chrání buňky proti napadení mikroorganismy. „Kyselina hyaluronová je jednou z hlavních složek pojivových a nervových tkání. V těle se hojně vyskytuje v očním sklivci a v kůži. Její účinek při regeneraci pokožky byl v minulém století využíván při hojení popálenin.

V současné době je kyselina hyaluronová v lipozomové formě součástí mnoha přípravků. Její význam je v tom, že sehrává důležitou úlohu při udržování pevnosti a pružnosti pokožky. Zjemňuje pokožku vystavenou slunečnímu záření, vrací jí pružnost a působí jako regenerační složka v procesu stárnutí, při poraněních a poruchách metabolismu,“ vysvětluje dermatoložka.

Schopnost kyseliny hyaluronové zadržet vodu se využívá i u přípravků, které mají sloužit podobně jako injekční výplně. To znamená u preparátů, které zajišťují plnost a pevnost rtů a vyhlazení výrazných vrásek okolo očí.

Pro její schopnost regenerovat kolagenová vlákna se přidává i do regeneračních šampónů.

Rozjasnění barvy tváře

To, co dělá pokožku a tvář krásnou, je i její barva. Barva pleti je výslednicí několika faktorů. Výška rohové vrstvy dává pokožce zažloutlý odstín, červená barva je daná prokrvením, bílá množstvím vody v tkáních a hnědá zastoupením hnědého pigmentu, jež produkují melanatocyty.

Pleť dítěte má malé zastoupení rohové vrstvy, dostatek vody, správné krevní zásobení a malé množství pigmentu. Jeho pleť je proto růžová.

Jak pokožka stárne, začne se snižovat prokrvení, či naopak vznikají zánětlivá silně prokrvená ložiska, snižuje se množství vody, zvyšuje se rohová vrstva i množství pigmentu, pokožka tak získává tmavší odstín a dochází i ke vzniku pigmentových nerovností.

Foto: Profimedia.cz

Proces stárnutí probíhá postupně, použitím vhodných kosmetických přípravků je možné ho zpomalit.

„K vyrovnání posunů pigmentu se využívá výtažků z rostlin a některých minerálních látek. Například výtažky z rostliny Uva ursi, neboli medvědice lékařské, působí jako bělící složka na principu blokování enzymu tyrozinázy, která je nezbytná k tvorbě kožního pigmentu melaninu.

K prevenci zčervenání kůže vyvolanému rozšířenými žilkami napomáhají extrakty z lípy, kaštanu a cypřiše, které posilují stěny malých krevních cév a mají protizánětlivý a stahující účinek,“ říká dermatoložka.

Důležité ovocné kyseliny

Metod, které se snaží příznivě ovlivnit stárnutí pleti, je více a dají se rozdělit podle různých hledisek. „Některé slouží k obnově kožního povrchu. Sem patří například chemický peeling, pomocí něhož pokožku zbavujeme rohové vrstvy kůže za účelem její regenerace. Obdobného efektu je možné docílit i pomocí přípravků obsahujících ovocné kyseliny,“ dodává lékařka.

Ovocné kyseliny, nazývané také AHA kyseliny, jsou látky, které se běžně vyskytují v ovoci, například v hruškách, jablkách, citrusech nebo hroznovém víně.

V kosmetických přípravcích se využívá jejich exfoliačního účinku, při kterém dochází k urychlení odlupování nejsvrchnější vrstvy pokožky. Tím se pleť vyčistí, rozjasní a zmizí i drobné barevné nerovnoměrnosti.

Pro zachování zdravého vzhledu pokožky jsou důležité i antioxidanty, které zabraňují stárnutí tím, že ničí v těle volné radikály. K nejdůležitějším antioxidantům, jež se podílejí na regeneraci pleti, patří vitamíny A a D a zinek.

Reklama

Související témata:

Související články

Vrásky jsou dědičné, prokázali vědci

Jedno staré přísloví říká: Jaká matka, taková Katka. Poukazuje tím na to, že se dcery fyzicky i psychicky v mnohém podobají svým matkám. Plastičtí chirurgové...

Výběr článků

Načítám