Hlavní obsah

Vrásky jsou dědičné, prokázali vědci

Jedno staré přísloví říká: Jaká matka, taková Katka. Poukazuje tím na to, že se dcery fyzicky i psychicky v mnohém podobají svým matkám. Plastičtí chirurgové z USA nyní potvrdili, že v procesu stárnutí obličeje toto rčení platí téměř bez výhrady. Jak matce povadá tvář a množí se v nich brázdy životních zkušeností, tak se jednou stane i její dceři.

Článek

Tým chirurgů použil obličejové zobrazování a trojrozměrné počítačové modelování k analýze procesu stárnutí obličeje. A když lékaři z Kalifornie srovnali záznamy matek a jejich dcer, byly téměř identické. Shodný je především proces ztráty objemu kolem očí a očních víček.

„Studie zabývající se stárnutím obličeje byly dodnes většinou spíše pozorovací a subjektivní. Tato studie ale využila moderní technologie zobrazování obličeje a trojrozměrné modelace,“ tvrdí autoři studie z Loma Linda University v Kalifornii.

Podle závěrů dochází k úbytku objemu u spodního víčka kolem pětatřicátého roku a s přibývajícím věkem stále pokračuje. Operace očních víček je jedním z nejčastějších zákroků v plastické chirurgii obličeje. A z procesu stárnutí matky se mohou poučit nejen dcery, ale i jejich plastičtí chirurgové. „Z matčina obličeje lze odhadnout vývoj u dcery,“ tvrdí tým expertů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám