Hlavní obsah

Vyšetření mamografem není pro ženy do 40 let vhodné

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženám mladším 40 let lékaři preventivní mamografické vyšetření na rakovinu prsu nedoporučují. Je pro ně vhodnější ultrazvuk.

Foto: Václav Pergl, Právo

Mamografické vyšetření dokáže přesně lokalizovat nádor – na snímku ho ukazuje pracovnice mamocentra.

Článek

„Jednak proto, že během dalšího života, kdy budou na mamograf chodit, by byl vyšší počet radiační zátěže, a dále proto, že žena v mladším věku má žlázu bohatší a citlivost mamografického vyšetření je menší,“ řekl Právu profesor Jan Daneš, přednosta radiodiagnostické kliniky I. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Ženám mezi 40 až 45 lety může být mamograf proveden nejvýš jednou do roka, a to jen tehdy, jsou-li rizikové. To znamená, když v rodině matka či sestra rakovinu prsu měly.

V takovém případě například Všeobecná zdravotní pojišťovna mamografii zaplatí, stejně jako ženě, která má příznaky nemoci a jde o upřesnění diagnózy. Od 45 let má žena jednou za dva roky prevenci bezplatnou. Horní věková hranice, která dříve byla 69 let, už padla a není tedy žádná. Profesor Daneš Právu řekl, že jednou za dva roky by se v ČR na preventivní mamografické vyšetření mělo dostavit 1,7 miliónu žen nad 45 let.

„To je ročně zhruba 850 tisíc, ale chodí jich asi 400 tisíc. I to je úspěch, ale mnohem lepší by bylo, kdyby se jich dostavilo víc. Vždyť přijít s nádorem zachyceným v prvním stadiu, tedy když je nejmenší, znamená velkou naději na vyléčení,“ soudí Daneš.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový test za 17 korun snadno odhalí AIDS

Boji s AIDS i dalšími pohlavně přenosnými chorobami, jako je syfilis, by mohl napomoci nový způsob testování. Krev by už nebylo nutné posílat do laboratoře,...

Při hladovění se mozek sám „pojídá“

Mnoho lidí hubne pomocí nejrůznějších drastických diet, které mohou být velmi nebezpečné, zvláště zakládají-li se na hladovění. Když totiž člověk nepřijímá...

Šestnáct potravin, které pomáhají hubnout

Pochutnat si na skvělém jídle a zůstat fit? Jde to. Je už snad každému známo, že hladovění není zdaleka tím nejideálnějším způsobem, jak zhubnout či vypadat...

Výběr článků

Načítám