Hlavní obsah

Netypické zdravotní projevy, které mohou značit problémy se srdcem

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Onemocnění srdce nelze brát na lehkou váhu. Pacienti, kteří mají problémy se srdcem v rodinné anamnéze, vědí, jaké projevy u nich mohou signalizovat blížící se nebezpečí. Jsou ale i další signály, které mohou varovat i zdravé jedince, kteří by takový problém nečekali.

Foto: Profimedia.cz

Problémy se srdcem se většinou začneme zabývat až v situaci, kdy nás nemile překvapí. Už před samotným projevem je ale možné pozorovat některé znaky, které nás mohou včas varovat, že není něco v pořádku.

Článek

Srdeční sval je nepostradatelnou součástí našeho těla, bez které bychom nemohli existovat. Je proto potřebné dbát o jeho správnou funkčnost. Pomineme-li fakt, že za mnohé problémy si můžeme sami svým špatným životním stylem, jsou i případy, kdy prostě nemůže sami o sobě mnoho dělat.

Proto vědci stále pracují nejen na tom, aby zjistili, jak onemocněním srdce co nejvíce předcházet, či je včas léčit, ale také na zjištění raných projevů, které by člověka včas upozornily na možné nebezpečí, citoval server wisn.com. V nedávné době přišli s oznámením, že objevili některé ne příliš typické příznaky možného budoucího srdečního onemocnění, které se mohou projevit delší dobu před samotným onemocněním či infarktem, a to v rozmezí měsíců, někdy i let.

"Objevili jsme projevy, které mohou znamenat, že s vaším srdcem není něco v pořádku. Při náznaku dvou či více podobných stavů je rozhodně vhodné navštívit lékaře, aby vaše srdce zkontroloval," uvedl kardiolog Jonathan Goldstein ze St. Michael Medical Centre v Newarku, New Jersey.

Bolesti krku

Různé bolesti krku mohou mít různé příčiny. Pokud ale pocítíte tlak nebo natažení svalu na boční straně krku, je třeba zpozornět, především pokud bolest nepřestává, je pravidelná na stejném místě a nejde zmírnit ani masáží či zahřátím svalů.

K této bolesti dochází v situaci, kdy nervy z poškozené srdeční tkáně posílají signály o bolesti nahoru a dolů do míchy a do styčných nervových bodů, které vedou i do ramen a krku, kde se pak projevují.

Někteří pacienti po infarktu vzpomínali, že se u nich objevila právě podobná bolest, v očekávání případných horších příznaků jí ale nevěnovali pozornost.

Pálení žáhy, poruchy trávení, nevolnost

Ačkoli jsou většinou projevy srdečních problémů spojovány s hrudníkem, signály hrozícího nebezpečí se mohou objevit i v břišní oblasti. Přetrvávající problémy s nevolností, pálením žáhy či s různými poruchami trávení byly v období před projevem infarktu evidovány hlavně u žen.

Lékaře nemusíte vyhledávat, pokud máte takové obtíže jednou za čas nepravidelně, kdy může být příčinou třeba jen špatně upravené jídlo. Pokud jde ale o kratší projevy, které se stále opakují, nebo se k nim přidává nevolnost a závratě, může se jednat o počáteční průběh infarktu.

Foto: Profimedia.cz

I drobnými náznaky se nám tělo snaží říci, že s naším srdcem není něco v pořádku.

Sexuální problémy

Za problémy s mužskou erekcí se může často skrývat jen stres, únava nebo jiné, ne příliš závažné důvody. Stejně tak ale mohou být hlavní příčinou zatím neprojevené srdeční komplikace. Pokud se u mužů objevuje dlouhodoběji erektilní dysfunkce, může se jednat o počáteční signál, že něco není v pořádku. A to klidně i v rozmezí tří až čtyř let před samotným infarktem.

A proč se tak děje? U tepen v penisu dochází stejně jako při poškození srdečních tepen k zužování a nedostatečné funkci. Tepny u penisu jsou ale menší, a proto se jejich poškození může projevit mnohem dříve.

Při dlouhodobějších problémech s erekcí tak není na škodu navštívit lékaře a prodiskutovat s ním celou situaci. "Každý pacient, který k nám přijde s erektilní dysfunkcí, je automaticky posílán na vyšetření srdce. U kardiologa je tak považován za rizikového pacienta, dokud se neprokáže opak," uvádí profesor Goldstein.

Bolesti čelistí a ucha

I u těchto obtíží může být mnoho skrytých nevážných příčin. Pokud se u vás ale v častějším rozmezí objevuje specifická bolest čelisti, která přechází někdy až k uchu, může jít o symptom, který značí hrozící srdeční kolaps. Jedná se o projev, kterým se teprve nedávno začali lékaři zabývat, nicméně mnoho pacientů po infarktu zpětně uvedlo, že i tento projev se u nich před samotným kolapsem objevil.

Na rozdíl od bolestí čelisti způsobených poškozením zubů, poruchou čelistního kloubu nebo zánětem středního ucha, není tato bolest specifikována lokálně, spíše vystřeluje ven. Bývá častější na levé straně a může přecházet až do ramenou. Klasické masáže či uvolňovací cviky nebo léky pomáhají buď jen dočasně, nebo vůbec.

Celková slabost či dušnost

Mnoho lidí před samotným propuknutím infarktu přepadaly často stavy velké únavy, dušnosti nebo závratě. Pokud vás tedy bez dalších zjevných příčin najednou trápí závratě, mdloby a jiné nepříjemné projevy i při běžných klasických činnostech, je třeba opravdu zpozornět.

Čtěte také:
Albinismus je výjimečný i nebezpečný
Jak vzniká vzácná genetická vada a jaké formy může mít.
Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám