Hlavní obsah

Kam v létě za pohybem, když se vám samotným nechce a kamarádi jsou líní

Novinky, Veronika Hušková

Léto je v plném proudu a i chronické odpírače sportu v tomto období zasáhne chuť začít něco dělat a trochu se hýbat. Jenže co když jsou všichni sportovně založení známí na dovolené, přítel pořád v práci a kamarádi lenoši? Nenechte se odradit, řešení existuje.

Foto: Profimedia.cz

Léto láká k pohybu venku. Když jste na to sami, moc se vám ale stejně nechce.

Článek

Letní sporty jsou fajn, ale ne každého baví vyrazit o samotě třeba na brusle nebo si jít zaběhat. A mordovat se cvičením doma, či v posilovně, když je venku pařák, jaksi není úplně to pravé. Výsledkem pak často je, že nad předsevzetím hýbat se raději mávnete rukou. Přitom možností organizovaných pohybových aktivit pod širým nebem existují spousty, a to i pro úplné začátečníky.

Cvičení venku baví víc

Pokud vás láká fitness cvičení, pak vězte, že se nemusíte smířit jen s vydýchanou tělocvičnou, přes jejíž okna praží rozžhavené letní slunce. Můžete třeba využít letní nabídky cvičení pod širým nebem. Jednou z možností je Holmes Place Outdoor klub, který najdete v pražských Žlutých lázních. Tam probíhá venkovní cvičení až do konce prázdnin, a to ve všední dny od 17 - 20 hodin. V nabídce cvičení je například Body Balance s prvky jógy a pilates, posilovací Body Combat či Funkční trénink (posilování s vlastní vahou těla).

Další fitness centra zase oplývají alespoň terasou. Vybrané hodiny na čerstvém vzduchu pořádá například Pure health and fitness klub na střeše pražské galerie Harfa.

Hubnout za zvuku jižanských rytmů pod širým nebem můžete zase při zumbě ve FreeStyle Parku Modřany. Tady také nabízejí venkovní skupinové tréninky na TRX. Na tomto populárním stroji se zapojí úplně všechny svaly, a to dokonce i ty, o kterých v podstatě nevíme. Při provádění každého cviku je maximálně aktivováno stabilizační svalstvo (břicho, záda, trup), ale procvičuje se i flexibilita, koordinace a rovnováha. [celá zpráva] Máte-li děti, po dobu cvičení vám je zde pohlídají.

Bootcamp dodá formu i endorfiny

Ideálním způsobem, jak se dostat do formy a přitom být na čerstvém vzduchu, je bootcamp. Název původně označoval přijímací kurz, kterým procházeli nováčci v americkém námořnictvu, pokud vám ale právě naskočil v hlavě film G. I. Jane, tak na to rychle zapomeňte. Česká varianta je jen odvarem drsného výcviku, který ve filmu vydrží jen ti nejsilnější.

Česká verze bootcampu je velmi efektivní kondiční program pro všechny, kteří se chtějí dostat do formy, vytvarovat postavu, shodit nějaké to kilo, ale i poznat kamarády. Náplň zhruba hodinových tréninků je různorodá a záleží na kreativitě trenérů, kteří jsou profesionálové a nezřídka sami úspěšní profesionální sportovci. "Nikdy nelze zcela jednoznačně říct, co vás na hodině bude čekat. Každá tréninková jednotka je jiná a správný trenér přizpůsobí program podle toho, kdo na hodinu přijde," říká Jakub Makalouš, zakladatel společnosti Bootcamps, který odkoukal nápad v Austrálii.

I když bootcamp není právě procházka růžovým sadem, zvládnout ho může každý. Přesvědčit se můžete na zkušební hodině. "Lidé často ani neví, co všechno zvládnou a kde mají své limity," tvrdí Makalouš. Opozdilce tady nikdo nešikanuje, ba právě naopak. "Vždycky se najde někdo, kdo vám pomůže. Může to být trenér, ale častěji je to někdo ze spoluúčastníků," říká Makalouš a upozorňuje tak na nemalou roli, kterou v bootcampech hraje tým. "Když přijdete na hodinu aerobiku, maximálně se pozdravíte. Když se ale lidé válejí spolu v listí a bahně, stmelí je to o trochu víc," říká.

Podle svědectví účastníků bootcampu už po několika hodinách budete moci pozorovat, jak se vaše kondice zlepšila. Mezi věrnými nadšenci se najdou i tací, kteří na začátku stěží uběhli kilometr a dnes se připravují na půlmaratón.

Bootcampy se z Prahy postupně rozšířily i do dalších měst v ČR, najdete je například v Hradci Králové, Pardubicích či Zlíně. Kromě original bootcampu existují ještě další varianty, a to například o něco méně náročnější vital bootcamp, inline bootcamp, kde se seznámíte s pravidly bezpečné jízdy na kolečkových bruslích nebo yoga bootcamp pro příznivce jógy.

Na kolo s průvodcem

Není nic lepšího, než přijít z práce, popadnout kolo a ujíždět za město. Ale co když jste projeli všechny trasy několikrát a už vás tak trochu nudí? Objevte vaše okolí znovu, a to s průvodcem. Cyklovýlet v doprovodu odborníka slibuje o sto procent zábavnější vyjížďku. Nejen že vás průvodce zavede na atraktivní místa, kde jste ještě nebyli, ale také se dozvíte něco o historii památek či přírodních zajímavostech, které budete míjet.

Například na Plzeňsku pořádají cyklojízdy s průvodcem vždy druhý čtvrtek a druhou sobotu v měsíci, a to od května do září. Čtvrteční vyjížďky jsou odpolední, sobotní celodenní. Na cestách se můžete pokochat například údajně nejkrásnějšími pohledy na údolí řeky Úhlavy.

Foto: Profimedia.cz

Průvodce může odhalit i ve vašem okolí zákoutí, která byste normálně nenašli.

Jste-li náročnější, můžete vyrazit i na čtyř a vícedenní poznávací cyklovýlet s průvodcem za krásami Valašska. Organizátoři nastaví výlet krásami Vsetínských vrchů či Javorníků na míru jak zkušeným bikerům, tak i rodinám s dětmi.

"Výlet se nastaví podle toho, jak je velká skupinka, jsou-li v ní děti a jak staré, kolik kilometrů by chtěli zájemci denně ujet a jaký druh ubytování či stravy si představují," vysvětlil Roman Kalabus z Valašské Bike Tour. Jednodenní trasa od jednoho ubytování k druhému může mít od patnácti až po šedesát kilometrů. "Po prvním dnu se vyhodnotí, jak účastníci cestu zvládají a podle toho se přizpůsobí další program," říká Kalabus. Bagážemi se trápit nemusíte, organizátoři převoz zajistí.

Užitečné odkazy: www.letnicviceni.cz, www.bootcamps.cz, www.plzenskonakole.cz, www.freestylepark.cz/sport-v-parku/cviceni-s-partnery-zumba-trx, www.trails.cz/cs/akce/valasska-bike-tour.html, řadu cyklo i pěších výletů pořádá v řadě měst a obcí i Klub českých turistů (www.kct.cz).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám