Hlavní obsah

Nový test za 17 korun snadno odhalí AIDS

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boji s AIDS i dalšími pohlavně přenosnými chorobami, jako je syfilis, by mohl napomoci nový způsob testování. Krev by už nebylo nutné posílat do laboratoře, ale stačilo by kapku krve dát na speciální kartu mChip s deseti detekčními zónami. Výsledky testu by bylo možné vidět v relativně levném čtecím zařízení, nebo dokonce prostým okem, uvedl BBC s odvoláním na studii zveřejněnou v časopisu Nature Medicine.

Foto: Profimedia.cz

Virus HIV-1 vyrůstá z membrány lymfocytu.

Článek

Karta už byla testována v rwandském Kigali. Ukázalo se, že HIV zjišťuje s přesností na 95 procent a syfilis na 76 procent. Cena mChipu by měla být asi dolar, tedy 17 korun.

Jednoduchost jejího použití by umožnila účinněji bojovat s AIDS v subsaharské Africe a na jihu černého kontinentu. Tam se nákazy šíří proto, že testy jsou nákladné a výsledky nejsou hned. Zvlášť velkým problémem je to v odlehlých vesnicích.

Foto: ČTK

„Myšlenkou bylo vytvořit testovací zařízení, které by bylo přístupné pro lidi na celém světě místo toho, aby byli nuceni jít na kliniku, kde by jim vzali krev a dny by čekali na výsledek,“ uvedl profesor newyorské kolumbijské univerzity Samuel Sia. Zařízení bylo vyvíjeno především pro testy těhotných žen, neboť právě AIDS a syfilis ohrožují plod.

Zpráva přichází v době, kdy velké světové země uvažují o snížení příspěvků na boj s nemocí AIDS a to i kvůli korupci. [celá zpráva]

Připravuje se i verze, která by pomohla odhalit rakovinu prostaty.

Nemoc AIDS byla prvně zjištěna před třiceti lety. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám