Hlavní obsah

Větší přesnost i méně komplikací pro pacienty s nádory umožňuje robotické centrum v Thomayerově nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 4

Trend operování pomocí robotických přístrojů, který je stále patrnější i v českých nemocnicích, potvrzuje i pražská Thomayerova nemocnice, která v loňském roce na svém oddělení urolologie postavila moderní robotické centrum se systémem da Vinci za téměř 80 milionů korun. Veřejnosti ho představila až nyní, v čase, kdy lékaři na novém sále provedli přes 130 operací a mohou tak hodnotit přínosy zmíněného přístroje.

Robotické centrum v pražské Thomayerově nemocnici Video: Novinky

 
Článek

„Hlavní výhoda toho centra je pro pacienty,“ říká na úvod našeho povídání přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice Roman Zachoval. Dodává, že nový robot je pomocníkem v celé řadě oborů - hlavně v chirurgii, urologii nebo gynekologii zvládne provádět zákroky méně invazivně.

Od zprovoznění na podzim loňského roku vykonali na novém sále již 135 zákroků, z toho nejvíce odborníci z gynekologicko-porodnického oddělení.

„V řadě případů se jedná o nádorová onemocnění, kde efektivita operací je vyšší. Současně je nižší přítomnost komplikací po zákrocích,“ dodává Zachoval. Ten o vznik centra usiloval již dlouhé roky a nyní si technologickou novinku pochvaluje. Radost mají i odborníci právě z již zmiňované gynekologie.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Lékaři při operaci pomocí joysticku hýbou rameny a následně robotickými přístroji v těle pacienta.

„My stroj da Vinci používáme hlavně v benigní operativě, vyndáváme velké nálezy na dělohách, většinou jsou to myomy i dělohy velikosti nad jedno kilo. Rekord máme dělohu o váze 1,5 kila,“ prozradil Novinkám primář gynekologicko-porodnického oddělení Petr Kolek.

Výčet zákroků obsahuje třeba i kolapsy pánevního dna. „Zavěšujeme dělohy, poševní pahýly nebo poševní prolapsy,“ vysvětlil.

Pomáhá při operacích obézních pacientek

Největší benefit přináší přístroj podle primáře Kolka při operacích obézních pacientek. „Jsou to ženy s BMI (index tělesné hmotnosti) nad 35, což jsou pacientky o váze 130 kilo a více,“ doplnil.

Gynekologické zákroky prováděli na přístroji zatím dva lékaři a práci se strojem si pochvalují. „Pro nás vlastně ta operativa není tak rozlišná od té laparoskopické. My jsme se vlastně ‚jen‘ přeškolili na ten robotický systém, jinak ten zákrok je pro nás jednodušší. Nám se operuje opravdu dobře a máme i velký přísun pacientek,“ dodává Kolek.

Ruce lékaře nahrazuje robot. Miniinvazivní zákroky zvládne šetrněji a bez velkých ran

Zdraví

Při slavnostním otevření sálu, které proběhlo až po desítkách operací, nechyběli ale ani další odborníci, kteří na sále již prováděli zákroky. Urologové na da Vincim operovali 34krát, chirurgové celkem skoro 50krát.

„Aby robotické centrum bylo dobře vytěženo, tak se hovoří o tom, že za rok by mělo odoperovat přibližně 250-350 pacientů. To se ve všech robotických centrech, která se otevírají, daří. Nám se to během letošního roku jistě podaří naplnit,“ dodal přednosta Zachoval.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Lékaři při práci s robotem vychvalují hlavně jemnější a přesnější pohyb v těle pacienta.

Urologové na sále nejčastěji pracovali na odstranění prostaty pro zhoubný nádor, ale také na odstranění části ledviny či močové měchýře pro zhoubný nádor, nebo na plastice zúženého močovodu. „Od letošního roku je v urologii navíc možné po dohodě s pojišťovnami a ministerstvem provádět 13 dalších specializovanějších typů výkonů,“ pochvaluje si Zachoval.

Projekt za 190 milionů korun

Projekt vytvoření robotického centra včetně přístrojového zdravotnického vybavení a stavební části byl financován z programu REACT-EU, a to v celkové výši 190,7 milionu korun.

„Fakultní Thomayerova nemocnice už v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) úspěšně realizovala šest projektů. Součet dotací získaných z tohoto programu včetně nástroje REACT-EU přesahuje částku 687 milionů korun,“ doplňuje informace ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš.

Jak přesně robot funguje při zákroku, popisuje Roman Zachoval ve video reportáži v úvodu článku.

Ruce lékařů nahrazují stále častěji roboti

Domácí

V Praze vzniká první banka stolice v Česku. Fekální dárci musí splnit náročné podmínky

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám