Hlavní obsah

Ruce lékaře nahrazuje robot. Miniinvazivní zákroky zvládne šetrněji a bez velkých ran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Robotická chirurgie se v České republice používá přibližně 20 let. Velké pozitivum přináší především pacientům, pro které znamená menší operační ránu a kratší rekonvalescenci. Novinky natočily práci nejnovějšího operačního robota Huga, který dokáže provádět gynekologické, urologické či abdominální zákroky lépe a bezpečněji než ruce lékaře.

Chirurgický robot Hugo pomáhá při miniinvazivních operacíchVideo: Novinky

 
Článek

Robot je vhodný pro miniinvazivní operace, které je schopný provádět s větší přesností, vylepšenou vizualizací a lepší kontrolou operačních nástrojů.

„Při operacích dochází k menšímu poškození tkání a menším jizvám, tedy i ke kratší době hospitalizace, rekonvalescence a k rychlejšímu návratu do běžného života. Robot navíc výrazně zkracuje čas samotného zákroku,“ prozradil Novinkám zástupce firmy Medtronic Milan Meier.

Hugo je pomocníkem, partnerem chirurga a celého týmu na operačním sále. Cílem není nahradit práci lékaře, spíše mu výrazně pomoci. Je navíc schopen pracovat rychleji a přesněji. Chirurg si zachovává úplnou kontrolu během celého zákroku.

Foto: Novinky

Hugo má lékařům pomáhat hlavně s přesností.

„Operatér sedí za konzolí, pomocí které ovládá pohyby nástrojů, na očích má ještě 3D brýle. Pokud přestane sledovat dění na monitoru, nástroje se automaticky zastaví,“ doplnil Meier.

Nejčastějšími zákroky, pro které se robotická chirurgie volí, jsou radikální prostatektomie (odstranění prostaty) nebo resekce prostaty a pak také u nádorů ledvin.

Foto: Novinky

Hugo je pomocníkem, partnerem chirurga a celého týmu na operačním sále.

Pomalý rozvoj robotické chirurgie

„V Česku je rozvoj robotické chirurgie stále pomalý. První systém se zde objevil kolem roku 2005, ale neexistovala koncepce, kterou by vytvořily odborné společnosti jako ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny. Česká urologická společnost na tom začala pracovat už v roce 2011, ale odborná koncepce chyběla,“ řekl Novinkám přednosta plzeňské Urologické kliniky Fakultní nemocnice Milan Hora.

Chirurg na dálku operoval holčičku z ostrovní provincie, aniž by opustil Šanghaj

Věda a školy

Ještě donedávna byly schváleny pouze tři základní výkony. „Ty se ovšem platily formou balíčku. To znamená mimo standardní financování,“ sdělil dále Hora.

Od roku 2024 však budou mít urologická oddělení schváleno o třináct výkonů více. „Tím se pokryje celé spektrum vnitrobřišní chirurgie, která se bude provádět robotickou chirurgií,“ dodal.

Foto: Novinky

První systém robotické operace se v Česku objevil v roce 2005.

Podle Hory se robotická chirurgie v posledních letech nerozvíjí tolik v urologii, která robotickou asistenci využívá poměrně intenzivně, ale především v chirurgii a gynekologii.

„Díky tomu stoupl tlak na využívání robotických systémů. Zatímco před třemi lety jich bylo v Česku třináct, letos jich má být odhadem dvacet šest,“ uzavřel s tím, že jejich pořízení je pro nemocnice velmi náročné, náklady jdou do milionů eur.

Do Česka míří robotická chirurgie

Zdraví

Robotické operace plic jsou šetrnější

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám