Hlavní obsah

Včas léčený pacient s HIV nemusí mít kratší život než zdravý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včas diagnostikovaný a léčený pacient s infekcí HIV nemusí žít kratší dobu než zdraví lidé. Podle lékaře Davida Jilicha z HIV/AIDS centra pražské Fakultní nemocnice Bulovka za to mohou moderní léky, které minimalizují riziko šíření infekce, tudíž nemocní nemusí mít ani žádné zdravotní potíže.

Foto: Profimedia.cz

HIV test

Článek

Nemocní s HIV byli v Československu poprvé zaregistrováni v říjnu roku 1985, přičemž na konci října 1987 první tuzemský pacient s AIDS zemřel. Dnes už lékaři dokážou onemocnění zastavit, a pokud je u pacienta nemoc diagnostikována včas, může žít stejně dlouho jako zdraví lidé.

„Včasně odhalený pacient znamená co nejdříve po nakažení a nejdéle do dvou let od nakažení,“ vysvětluje David Jilich.

Dobrou prognózu mají i pacienti diagnostikovaní později, ale musí spolupracovat s lékaři, správně užívat léky a docházet na pravidelné kontroly.

Některé léky na HIV vycházejí z objevů skupiny kolem českého chemika Antonína Holého, který byl několikrát navržen i na Nobelovu cenu. Tenofovir se používá kromě HIV i k léčbě chronické hepatitidy B.

Nových případů HIV přibylo meziročně o pětinu

Domácí

Poslední generace léků mají podle Jilicha mírnější i vedlejší účinky. Díky zlepšující se účinnosti se lékaři mohou věnovat i tomu, jak je léčba pro pacienty pohodlná. „V době, kdy byla léčba HIV o přežití a nepřežití, tak samozřejmě na to, kolik je třeba vzít tabletek a jak často nebo jak jsou velké, nikdo nemyslel,“ řekl.

Nemocní nemají omezení ani v osobním či sexuálním životě

„Musí ale navždy dbát na to, aby zabránili přenosu viru na jiné osoby. Nicméně delší dobu správně léčený pacient i v sexuálním kontaktu včetně nechráněného pohlavního styku v podstatě není infekční,“ upozorňuje odborník.

Přesto přes všechny výdobytky, které máme, a skvělou léčbu zůstává HIV nevyléčitelným fatálním onemocněním, které nemusí mít žádné příznaky. V teoretickém riziku je každý, kdo měl někdy nechráněný pohlavní styk. Proto považují odborníci i dnes za zásadní, aby se lidé preventivně testovali, aby se v případě HIV pozitivity včas nasadila léčba a zabránilo se šíření infekce.

Z nákazy virem HIV se vyléčila první žena

Věda a školy

HIV pozitivních je v ČR evidováno asi 4300 lidí, zhruba osmina jsou cizinci. Podle údajů Státního zdravotního ústavu přišlo od začátku války na Ukrajině zhruba 500 HIV pozitivních uprchlíků, většina žen. Většinou se léčily už v domovské zemi a jejich stav je stabilní, byť byly často diagnostikované později než obvykle čeští pacienti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám