Hlavní obsah

Varovné příznaky upozorňující na problémy s krevním oběhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studené ruce a nohy mohou být známkou špatného krevního oběhu. Takových příznaků je ale mnohem více - od podrážděného žaludku po vypadávání ochlupení. Podceňovat tyto příznaky se přitom nemusí vyplatit.

Foto: Profimedia.cz

I studené nohy mohou upozornit na problémy s krevním oběhem.

Článek

Studené nohy a ruce

Studené nohy a ruce způsobuje zúžení krevních cév, ke kterému nejčastěji dochází neléčenou hypertenzí, ischemickou chorobou dolních končetin či cukrovkou. Souviset může ale také s přemírou stresu nebo s hormonální nerovnováhou.

Kromě chladu se problém může projevit i modrým až fialovým či velmi bledým zabarvením končetin či jejich necitlivostí, mravenčením či bolestí v lýtkách při chůzi.

Dalším méně známým příznakem zúžení cév může být i lesklá a napjatá kůže na končetinách.

Zimomřivost může trápit i v létě

Zdraví

Přestože se v těchto případech nejedná o akutní stav a omezený průtok v cévách může být jen dočasný, vždy je lepší nepodceňovat daný stav a raději vyhledat odborníka.

„Jde o to, že může dojít i k zablokování větších tepen, což už může být život ohrožující stav,“ varuje pro Daily Mail cévní chirurg Alun Davies z londýnské Imperial College.

Lékaři v této souvislosti hovoří o ateroskleróze, kdy k zablokování tepny dochází hromaděním tukových plátů a jedinci pak hrozí infarkt či mrtvice.

Dolní končetiny bez ochlupení

Pokud vám z ničeho nic začne mizet ochlupení na končetinách, pak se také může jednat o omezený průtok krve v cévách. V okamžiku, kdy dochází u chloupků k nedokrvení folikulů, může docházet z nedostatku živin k jejich odumírání. Častěji je to patrné u mužů, u nichž se objevuje jasná tzv. ponožková linie.

Nedostatečný průtok krve do nohou přitom může rychle eskalovat k nebezpečnějším příznakům, jako je poškození nervů a tkání až k život ohrožující gangréně (odumírání tkáně), která v těžkých případech může vést až k amputaci.

Bércové vředy

Jakmile se na vnitřní straně bérce objeví vředy, které se do dvou týdnů nezahojí, s největší pravděpodobností se též jedná o dopad špatného krevního oběhu. Tyto vředy jsou přitom velmi svědivé, mohou vytvořit otok a bolet.

Nejúčinnější metoda na bércové vředy

Zdraví

Kolem vředu se může také vytvořit odbarvená nebo ztvrdlá kůže a z boláku vytékat zapáchající výtok.

„Jakékoliv se opakující boláky či vředy, které se špatně hojí na dolních končetinách, by lidé neměli podceňovat. Naopak je velmi důležité je včas začít intenzivně léčit. Jedině tak se předejde infekci a dalším komplikacím,“ upozorňuje Davies.

Nejčastěji tyto problémy trápí lidi s cukrovkou, vysokým cholesterolem či obezitou. Proto je důležité snažit se všem těmto problémům vyhnout, a to např. tím, že budete dodržovat zdravý jídelníček, mít dostatek pohybu, ale i odpočinku.

Žaludeční nevolnosti

Špatná cirkulace krve se může týkat všech částí těla. Pokud dojde ke špatnému průtoku krve i do trávicích orgánů, může se to projevit bolestí břicha, průjmem, ale i krví ve stolici.

„I žaludek potřebuje dostatek okysličené krve, jako všechny ostatní důležité orgány,“ dodává odborník.

Ztráta paměti

Nevysvětlitelné závratě, ztráta rovnováhy a zapomnětlivost jsou sice příznaky, které častěji značí poranění mozku, nádor nebo Alzheimerovou chorobu, občas se ale dostaví i v okamžiku, kdy přestane být mozek dostatečně vyživován.

Pokud se do mozku nedostává dostatek okysličené krve, začne omezovat určité funkce, včetně paměti a rovnováhy. Napravit to lze ve většině případů velmi snadno, stačí k tomu pohyb, který podporuje zdravý oběh, protože svaly pomáhají stlačovat cévy, což zlepšuje i průtok krve.

Oběhový systém přitom může zhoršit i kouření a nošení špatně padnoucích bot.

Zajděte si na manikúru, to vás rozptýlí, řekl lékař 34leté ženě, která prodělala mrtvici

Zdraví

Jak moc dokáže při léčbě cukrovky pomoci snížení váhy

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám