Hlavní obsah

Nejúčinnější metoda na bércové vředy

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastější příčinou bércových vředů, tedy ran, které se nám udělají na nohou, jsou problémy s žilním oběhem (73 %). Nejúčinnější metodou, jak je léčit, bývá takzvané mokré hojení.

Foto: Profimedia.cz

Nordic walking pomáhá udržovat krevní oběh v dobré kondici.

Článek

Bércové vředy se objeví obvykle tehdy, když kůže není správně vyživovaná kvůli nedostatečné cirkulaci krve. Pokožka se pak stává náchylnější k infekcím a hůř se hojí i po drobných poraněních, oděrkách nebo dokonce jen otlacích. Pokud dojde k vážnému nedostatku kyslíku i živin, začne dokonce sama odumírat.

Při léčení bércových vředů musí proto lékaři často řešit dva problémy. Samotnou ránu a zlepšení žilního oběhu, kde pomáhají podobné postupy jako u křečových žil.

Když se podíváte do výzkumů souvisejících s léčbou těchto vředů, zjistíte, že vědci zkoušejí, jestli by ji nezefektivnil med (podle výzkumu britských vědců se nejvíc osvědčil med z pylu Balmínu košatého, rostliny příbuzné eukalyptu), nebo obvazy obsahující vedle speciálního gelu i stříbro: ty vyčistily postižené místo od nebezpečného stafylokoka zlatého už za 24 hodin. A tak bychom mohli dlouze pokračovat.

Rychlejší až o 40 procent

Nejúčinnější metodou se ukazují speciální obvazy, které umožňují tzv. mokrý proces. Zrychlují totiž hojení (až o 40 %) a snižují počet nejrůznějších komplikací. Důležité je vědět, že pro různé fáze hojení rány se používají různé typy těchto obvazů.

V první fázi se nejvíc osvědčily ty, které pomáhají odsávat z rány sekret s choroboplodnými zárodky, nečistoty i odumřelou tkáň. Pro druhé období jsou důležité materiály, které podporují tvorbu nové tkáně tím, že brání jejímu vysychání a udržují postižené místo vlhké. Ve třetí fázi nejvíc pomáhají takové obvazy, které zrychlují dělení kožních buněk a brání vytváření strupů.

Komu hrozí nejvíc

Riziko těchto zdravotních potíží je vyšší u lidí:

  • S vrozenou dispozicí ke ztrátě pružnosti cév nebo po úrazu.
  • U kuřáků a obézních.
  • Se stoupajícím věkem.
  • Při nedostatku pohybu, sedavém zaměstnání nebo dlouhém stání.
  • Při cukrovce a po trombóze.
  • Po hormonální léčbě a po větším počtu těhotenství.
  • Při častém nošení nevhodné obuvi, zejména bot s vysokými podpatky.

Pokud vás bércové vředy trápí, zkuste se podívat na internetovou adresu www.hojeni21.cz. Najdete tu spoustu užitečných informací i rad. Včetně toho, do jaké míry máte šanci na částečnou, případně plnou úhradu moderních obvazů, tedy metody vlhkého hojení. Jsou tam také adresy a telefony na poradny i ambulance z celé republiky, které se zabývají léčbou bércových vředů i dalších typů chronických ran.

Reklama

Související témata:

Související články

Bércové vředy lze léčit moderně

Trápí spoustu lidí a jejich příčinou bývají cévní problémy. Většinou špatný odtok krve žilami, to znamená žilní nedostatečnost. Vředy se obvykle vytvoří...

Výběr článků

Načítám