Hlavní obsah

Vaping neboli kouření e-cigaret dočasně ovlivňuje funkci krevních cév u zdravých lidí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době ve světě přibývá kolapsů mladých lidí v důsledku vapingu neboli kouření elektronických cigaret. Lékaři si doposud nedokázali vysvětlit, proč se tak děje, jelikož právě vaping by měl být z pohledu zdraví nejméně rizikový. Vědci se tudíž snažili zjistit, co se během vapování v těle děje a co konkrétně může za zdravotní potíže některých kuřáků.

Foto: Profimedia.cz

Vaping rozhodně není tak bezpečný, jak se může zdát.

Článek

Původní myšlenka vapingu spočívala v tom, že se díky němu kuřáci snáze odnaučí škodlivému kouření cigaret. V dnešní době se stal ale například ve Spojených státech vaping hitem mezi mladými lidmi, kteří si na něj začínají utvářet stejnou závislost jako jejich rodiče na klasických cigaretách.

Přestože se donedávna lékaři domnívali, že ve srovnání s klasickými cigaretami jsou e-cigarety pro tělo mnohem méně zatěžující, začalo přibývat případů kolapsů mladých lidí a odborníci začali pátrat, proč se tomu tak děje. A sami byli překvapeni, že viníkem není zřejmě samotný nikotin, jako spíš další složky, jež náplně e-cigaret obsahují.

Podle nejnovější vědecké studie zveřejněné v časopise Radiology vaping dočasně ovlivňuje funkci krevních cév u zdravých lidí, a to bez ohledu na to, zda obsahuje nikotin, či ne. Magnetická rezonance ukázala, že například bezprostředně po jednom použití e-cigarety dochází ke změně průtoku krve ve stehenní tepně. Po několika minutách se vše sice vrátí k normálu, přesto dané zjištění nelze podceňovat.

„Dalo by se říci, že se neděje nic tak závažného, ale u lidí, kteří vapují pravidelně, hrozí velmi vysoké riziko, že se postupem času průtok krve tepnami nevrátí do normálu a hrozí jim tak kardiovaskulární potíže,” vysvětluje pro CNN autor studie, profesor radiologie a biofyziky Felix W. Wehrli.

Vědec vychází ze zjištění, které naměřili u 31 lidí, kteří předtím nikdy nekouřili a při vapování u nich lékaři objevili stejné procesy známé při vzniku kardiovaskulárních chorob, včetně aterosklerózy, které se ale normálně vyvíjejí roky.

Odborníci jsou ale s výzkumem e-cigaret a jejich dopadů na organismus stále v začátcích. Předchozí studie například ukázaly, že některé příchutě e-cigaret mohou mít toxické účinky, zároveň mohou zhoršovat přežití buněk a způsobovat záněty v těle.

„Kromě nikotinu jsou potenciálním zdrojem nepříznivého vaskulárního zdraví i aditiva – aromata, částice těžkých kovů a další složky využívané při výrobě náplní e-cigaret. Dodnes nikdo neví, co opakované vdechování aerosolizovaného propylenglykolu a glycerinu může po čase způsobit lidským plicím. Vše se zřejmě uvidí až za několik let,” upozorňuje odborník na tuto problematiku Robert Jackler.

Vapování tak sice může být v mnoha ohledech zdravější variantou kouření klasických cigaret, ale to ještě neznamená, že se jedná o zcela bezpečnou záležitost.

Reklama

Související témata:

Související články

Léčebné konopí nepomůže každému

Užívání léčebného konopí vyvolává emoce. Jeho příznivci se rozčilují třeba nad tím, proč není víc hrazené ze zdravotního pojištění, když lidem pomáhá. Jeho...

Výběr článků

Načítám