Hlavní obsah

V USA zaznamenali první případ úmrtí spojený s kouřením elektronických cigaret

Washington

V USA zaznamenali první případ úmrtí způsobený kouřením elektronických cigaret. U nemocného ze státu Illinois se rozvinula vážná respirační nemoc, které nakonec podlehl, oznámila americká Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Podle nich aktuálně onemocnělo dýchacími potížemi kvůli kouření e-cigaret skoro 200 lidí, uvedla v sobotu stanice BBC.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Jsme smutní, že jsme slyšeli o první smrti v rámci epidemie vážné plicní nemoci u těch, kteří kouří e-cigarety nebo inhalátory,“ řekl ředitel CDC Robert Redfield, „Tato tragická smrt v Illinois posílila nebezpečí vážných rizik spojených s e-cigaretami.“

„Inhalování vystavuje uživatele mnoha různým látkám, u nichž máme jen malé informace o tom, jak se vztahují k poškozením,“ dodal a zmínil, že kromě nikotinu jsou to různé příchutě, rozpouštědla a kanabinoidy.

Zdůraznil, že inhalátory nejsou bezpečné nejen pro děti, mládež, těhotné, ale ani pro dospělé, kteří normálně neužívají tabákové výrobky.

Další onemocnění

CDC v pátek uvedly, že vědí o 193 případech vážných plicních onemocněních v 22 amerických státech, které mohou být způsobeny inhalacemi. Dvaadvacet z nich je z Illinois. V posledních dnech počet případů prudce stoupl, ještě ve středu úřad uváděl jen 153 takových případů v 13 státech.

Postižení trpí kašlem, dušností, únavou, ale někteří také zvracejí a mají průjem. „V mnoha případech pacienti přiznali, že použili produkt obsahující THC,“ uvedly CDC. THC je droga, jaká se objevuje v konopí.

Předseda americké inhalační asociace Gregory Conley ve čtvrtek řekl, že je přesvědčen, že nemoci spojené s inhalováním byly způsobeny zařízeními, v nichž bylo THC nebo jiné syntetické drogy a ne nikotin.

V souvislosti s užíváním e-cigaret už zahynuly v USA dvě osoby, když jim e-cigareta explodovala. Podobných případů jsou desítky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám