Hlavní obsah

Václav byl téměř tři roky v bdělém kómatu, pokroky dělá i díky plavání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Lékaři dnes už čtyřicetiletému Václavu Čtvrtníkovi z Českobudějovicka nedávali před devatenácti lety po těžké bouračce naději. Utrpěl poranění mozku a dva půl roku byl na apalické jednotce v nemocnici v bdělém kómatu. Přestože díky plavání udělal za poslední roky velké pokroky, stále je odkázaný na pomoc maminky. Ta stále věří, že se její syn ještě zlepší.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Václav vyráží s maminkou Romanou každý týden do bazénu Arpidy.

Článek

„Byl to aktivní kluk. Hrál basketbal a bavily ho i další sporty. Vystudoval rybářskou školu i s nástavbou, ale živil se jako pokrývač. Pak však přišla ta bouračka, když jel v autě s kamarádem, dostali smyk na namrzlé vozovce v zatáčce před Lišovem,“ vzpomíná maminka Romana Čtvrtníková na okamžik, který před devatenácti lety vše změnil.

Lékaři už Václavovi nedávali moc nadějí. Utrpěl těžké poranění mozku a ležel v nemocnici v bdělém kómatu, což je stav, kdy pacient sice není schopen komunikovat, je v bezvědomí, avšak na první pohled může působit, že je při vědomí. „Stále jsem věřila, že se zlepší, a na apalickou jednotku do nemocnice jsme s manželem chodili téměř každý den dva a půl roku. Nakonec se to podařilo,“ podotkla žena.

Bouračka změnila však život rodiny od základu. Václav je upoutaný na invalidní vozík. „Je to v podstatě péče na 24 hodin denně. Václav má stále problémy se stabilitou. Ale zvládne sám i řadu činností, například se nají,“ vysvětluje Čtvrtníková.

Během let se Václavův zdravotní stav stabilizoval a nastaly i změny k lepšímu. Ideální je pro něj plavání, když jednou týdně jezdí do bazénu Arpidy v Českých Budějovicích. „Chodím sem rád, jsou tady skvělé instruktorky a myslím, že právě díky vodě jsem udělal velké pokroky. Vyrážím také na rehabilitace do Borovan. Jde i o životní náplň. Máme pejska, se kterým se zabaví celá rodina,“ pochvaloval si v bazéně Václav Čtvrtník s tím, že koukat na televizi doma ho rozhodně nebaví.

Handicapovaný syn ji doprovází do práce, pacientům rehabilitací dodává naději

Po mateřských stopách

Pokroky přicházejí díky rehabilitaci ve vodě i po letech

Další zlepšení u Václava Čtvrtníka nevylučuje ani Jan Janoušek, předseda sdružení Kontakt bB České Budějovice, které se zaměřuje na plavání handicapovaných lidí. „V menším bazénu v Arpidě máme několik skupin. Jsou tam úplní začátečníci, nebo mají tak těžké postižení, že potřebují instruktora. V městském bazénu pak trénují ti, již mají lepší plavecké návyky a jsou soběstační,“ vysvětloval Janoušek.

V Kontaktu plave asi 35 členů. Přestože se v současné době mohou postižení lidé věnovat i dalším sportům, jako je sledge hokej, florbal nebo basketbal, plavání je stále velmi oblíbené a také účinné. „Snažíme se je například naučit, aby správně využívali svalové partie, které jim zbývají. Aby nepřetěžovali jednu stranu těla. Máme tu tedy také kompenzačně-rehabilitační skupiny,“ zmínil Janoušek.

V Kontaktu bB České Budějovice pomáhá i celá řada dobrovolnic, které asistují při rehabilitacích ve vodě. „Stává se, že k nám přijdou i lidé po těžších úrazech a časem startují na závodech,“ doplnil Janoušek.

V českobudějovickém Kontaktu bB plaval například i zlatý medailista z paralympijských her Arnošt Petráček.

Žijí a pracují pro handicapované. Ti bez svých asistentů nemohou existovat

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám