Hlavní obsah

V Brně funguje gynekologická ambulance jen pro transgender osoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když musel třiadvacetiletý Jan Ujčík ještě před pár měsíci absolvovat nutná gynekologická vyšetření, nebylo mu to vůbec příjemné. Docházel totiž kvůli tomu za lékaři do porodnice na Obilním trhu v Brně, kde byl také hospitalizován. Samozřejmě na ženském oddělení. A to byl kámen úrazu. Honza je totiž pohledný mladý muž s vousy na tváři a hlasem, ve kterém by nikdo ani náznakem nehledal, že se narodil jako Denisa.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Gynekoložka Lucie Hloušková se svým pacientem Honzou Ujčíkem

Článek

„Připadal jsem si tam mezi těmi ženami jako nějaký úchyl, co si záměrně spletl dveře. Péči jsem tam měl vynikající, ale i tam se mně občas stalo, že mě někdo ze zdravotnického personálu oslovil jako ženu, a to už bylo v době, kdy mně to vůbec nebylo příjemné. Zde v těchto prostorách je to o něčem úplně jiném,“ řekl Novinkám projektový manažer Jan Ujčík, který patří mezi klienty první gynekologické ambulance v ČR, která se specializuje výhradně na transgender osoby.

Funguje pátým měsícem při Fakultní nemocnici (FN) Brno a jejím prvořadým úkolem je vytvořit pacientům procházejícím změnou pohlaví komfortní genderově rovnoprávné a příjemné prostředí i poté, co si změní pohlaví z ženského na mužské.

„Biologické ženy, které procházejí tranzicí se potřebují pravidelně podrobovat gynekologickým vyšetřením. Ta jsou klíčová před zahájením hormonální léčby v průběhu i před chirurgickou změnou pohlaví,“ vysvětluje primářka Sexuologického oddělení FN Brno Petra Sejbalová.

„Představte si mladého vousatého trans muže, který sedí v běžné čekárně gynekologie spolu s ostatními ženami. Pravděpodobně se necítí nejlépe. Navíc ani personál často neví, jak s ním komunikovat. Proto jsme otevřeli ambulanci, kde má takový pacient svého lékaře od začátku, zná se s ním a zároveň je vyšetřován v prostředí pro něj genderově příznivém,“ dodává primářka.

Změna pohlaví bez kastrace? I kvůli mladistvým

Domácí

Ambulance pečuje v současnosti o patnáct trans mužů, ovšem zájem je o tyto služby veliký a další pacienti jsou zatím v pořadníku. V opačném případě, tedy biologický muž, který absolvoval změnu v ženu, obvykle gynekologická vyšetření nepotřebuje.

Cílem je komplexní péče

„Nejde jen o neutrální a bezpečné prostředí, které zde máme, a o to, že je náš personál zvyklý na komunikaci s těmito pacienty, ale naším cílem je do budoucnosti kompletní péče, kdy jeden ošetřující lékař bude pro klienta sexuologem, gynekologem a nakonec i operatérem, který změnu po všech potřebných krocích provede,“ doplnila gynekoložka Lucie Hloušková.

Jak dodala, pro vyšetření těchto pacientů bude už napříště pamatovat i budoucí porodnice, která se bude v Brně při FN stavět a kde bude i speciální pokoj právě pro gynekologické „mužské“ pacienty.

Lékaři si zatím neumí vysvětlit stále vzrůstající zájem o změny pohlaví. Zatímco v roce 2013 bylo v ČR podáno okolo čtyřiceti žádostí, v posledních dvou letech je jich už více než dvě stě za rok. „Zdravotnická zařízení napříč republikou by na tuto skutečnost měla začít reagovat a poskytnout osobám procházejícím změnou pohlaví bezpečné a neutrální prostředí s odpovídajícím personálem,“ dodala primářka.

Nebinární děti: Fenomén moderní doby

Děti

Život ve špatném těle aneb Když se z manžela stane manželka

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám