Hlavní obsah

Změna pohlaví bez kastrace? I kvůli mladistvým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřední změna pohlaví by nemusela být podmíněna sterilizací. Od zastaralé metody upustila většina států Evropy a Česko se k nim chce přidat. I proto, že jejím prováděním porušuje už několik let mezinárodní práva. Na návrhu pracuje ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prague Pride, ilustrační foto

Článek

Ke změně pohlaví v dokladech by mohlo stačit lékařské potvrzení o poruše pohlavní identity. Ústup od kastrace může být klíčový hlavně pro děti a mladistvé.

S poruchou se jich potýká stále více a touží spíš po společenském respektu než po bolestivém zákroku. Politicky jde ale o křehké téma, což může úpravu ohrozit.

„Setkávám se průběžně s dětmi i dospívajícími s poruchou rodové identity. Za celou mou klinickou praxi jsou to vyšší stovky klientů,“ uvedla sexuoložka a psychoterapeutka Hana Fifková.

Politicky citlivé

V posledních letech podle ní ale dramaticky přibývá i mladých dospívajících, kteří chtějí chirurgickou přeměnu z ženy na muže. „Jsou to biologické dívky ve věku dvanáct let a výše. Všechny tvrdí, že jsou „trans“. Je jisté, že mnoho z nich touto vážnou poruchou netrpí, ale že je to jen fáze jejich vývoje v rámci dospívání. Děje se to napříč obory a ve všech zemích našeho kulturního okruhu,“ přiblížila Fifková.

Ministerstvo spravedlnosti chce konec povinných kastrací pro trans lidi

Domácí

A právě to může být podle některých politiků důvodem, proč by se mělo od sterilizace ustoupit. „Od dětských endokrinologů vím, že jsou pacienti, kteří chtějí změnit pohlaví a po čase je chtějí zase vrátit. Tím, že se do toho vstoupí operací, tak už se nedá funkce plnohodnotně obnovit,“ řekl senátor Lumír Kantor (KDU-ČSL), původní profesí pediatr. V Senátu chce k tomu otevřít debatu.

Operace, při které dojde k odstranění varlat nebo dělohy a vaječníků, je možná u starších 18 let a musí ji posvětit ministerstvo zdravotnictví. Od roku 2012 přijalo 1349 žádostí na změnu pohlaví, počet zájemců se každoročně zvyšuje. „Na jednání komise se nejčastěji hlásí lidé ve věku 20 až 30 let, ale přibývá i náctiletých. Nejčastěji jde o změnu z ženy na muže,“ upřesnil mluvčí Ondřej Jakob.

Po kastraci ale řada transgender lidí netouží. Jsou spokojeni s hormonální léčbou, kterou jim předepsal sexuolog. Pokud ale chtějí stejná práva a úředně změnit jméno, tlačí je zákony k operaci. Podle spolku Trans*parent existuje velké procento trans osob, které kastraci ze zdravotních důvodů podstoupit nemohou nebo ji nechtějí.

Firmy žádají Fialu, aby podpořil uzákonění manželství pro všechny

Domácí

„Zaslouží si důstojný život a rovné možnosti jako kdokoli jiný, nyní jim však cestu ke šťastnému životu kazí byrokratické úkony a zbytečné medicínské zásahy do jinak zdravého těla,“ řekl mluvčí spolku Daniel Zikmund s tím, že na ČR znovu apelovala Rada Evropy kvůli porušování mezinárodních závazků o lidských právech.

Toho si je vědom i resort spravedlnosti, který novelu připravuje. „Požadované změny představují pro část politického spektra citlivou otázku a jejich prosazování je spojeno s nezbytností získat předem dostatečnou politickou podporu,“ řekl mluvčí Vladimír Řepka.

Žádná ze sousedních zemí nepodmiňuje úřední změnu pohlaví kastrací. Povinnou sterilizaci si drží vedle Česka jen některé balkánské státy a Lotyšsko. Resort v podkladech zdůrazňuje, že v žádném státě nedošlo po zrušení požadavku na sterilizaci k právním nebo společenským problémům.

Lidovci nabízejí gayům stejná práva, ale ne manželství

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám