Hlavní obsah

Užívání viagry může snížit riziko rozvoje Alzheimerovy choroby

Nejčastější formou demence je Alzheimerova choroba. Neexistuje proti ní zatím žádná účinná léčba. Nová studie odborníků z Clevelandské kliniky ale ukázala, že by v léčbě tohoto zákeřného onemocnění mohla svitnout naděje. Pomoci podle nich může viagra.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní složka viagry by se mohla stát novým lékem proti Alzheimerově chorobě.

Článek

Výzkumníci z Cleveland Clinic v USA zkoumali po dobu šesti let data 7 milionů Američanů ve věku 70 let. Výsledky ukázaly, že dospělí, kteří užívali sildenafil, hlavní složku malé modré pilulky, měli o 69 procent nižší pravděpodobnost rozvoje Alzheimerovy choroby ve srovnání s lidmi, kteří lék neužívali.

Sildenafil, který se také používá k léčbě vysokého krevního tlaku, se ukázal být účinnější než dva léky, které se v současnosti testují na lidech jako možná pomoc při Alzheimerově chorobě.

Ačkoliv vedoucí výzkumník Dr Feixiong Cheng připustil, že jsou zapotřebí další klinické studie, aby se potvrdilo, zda lék na impotenci může skutečně odvrátit nemoc, samostatné laboratorní projekty ukázaly, že sildenafil může zvýšit růst mozkových buněk a zastavit hromadění škodlivých proteinů v mozku.

Vědci vyvinuli lék, který mírní ztrátu paměti u pacientů s Alzheimerovou chorobou

Zahraniční

Je také známo, že sildenafil rozšiřuje krevní cévy a zvyšuje průtok krve do genitálií, což vede odborníky k teorii, že stejný princip se týká i mozku. Lék lze navíc podávat také ženám a dětem při léčbě vysokého krevního tlaku.

Dr Cheng tato zjištění prezentoval na mezinárodní konferenci Alzheimerovy asociace v roce 2021 v San Diegu v červenci. V současnosti pracuje na řadě dalších podpůrných studií, které by potvrdili pozitivní vliv sildenafilu na Alzheimerovu chorobu.

„Předpokládáme, že náš přístup bude aplikován na další neurodegenerativní onemocnění, včetně Parkinsonovy choroby a amyotrofické laterální sklerózy,“ říká Cheng pro Dailymail.

Vyšetření, která pomáhají včas odhalit Alzheimerovu chorobu

Zdraví

Vědci zatím neumějí říct, proč někteří lidé onemocní Alzheimerovou chorobou a jiní ne. Rizikovými faktory mohou být rodinná anamnéza, kouření či nadváha. Ve Spojených státech Amerických se s touto chorobou potýká 5 milionů Američanů a vědci předpokládají, že do dvaceti let se tento počet zdvojnásobí.

Reklama

Výběr článků

Načítám