Hlavní obsah

Vyšetření, která pomáhají včas odhalit Alzheimerovu chorobu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alzheimerova choroba je onemocnění mozku, při kterém mozkové buňky ubývají a ztrácejí svoji funkci. Přestože je nevyléčitelná, její včasná diagnostika a na ni navazující správná léčba zásadně zpomalují postup nemoci a udržují kvalitu života.

Foto: Profimedia.cz

Včasná diagnóza Alzheimerovy choroby je klíčová.

Článek

Jednou za čas něco zapomene úplně každý. Nemusí jít přitom hned o demenci, ale třeba jen o roztržitost, nadměrný stres, deprese apod. Jakmile se ale s věkem věci začnou opakovat a zhoršovat, je dobré zajít k lékaři a nechat se vyšetřit.

„Pokud máte pochybnost o své paměti nebo poznávacích funkcích vašeho blízkého, můžete se obrátit na obvodního lékaře nebo přímo na centra pro poruchy kognitivních funkcí, která nabízejí komplexní diagnostiku,“ doporučuje Gabriela Věchetová z Národního ústavu duševního zdraví.

Dostatek spánku má vliv na kvalitu života ve stáří a rozvoj Alzheimerovy choroby

Zdraví

Můžete se objednat také k neurologovi, geriatrovi či psychiatrovi. Záleží na charakteru příznaků a věku. K psychiatrovi se každý může vydat i bez doporučení (žádanky).

Prvotní testy vám mohou udělat i v některých Benu lékárnách.

Deset příznaků, které by vás měly varovat
Ztráta paměti, která ovlivňuje schopnost plnit běžné pracovní úkoly. Zapomínat občas pracovní úkoly, jména kolegů nebo telefonní čísla spolupracovníků a vzpomenout si na ně později je normální. Lidé trpící Alzheimerovou chorobou však zapomínají častěji a nevzpomenou si ani později.
Problémy s vykonáváním běžných činností. Hodně vytížení lidé jsou občas roztržití, takže někdy nechají dušenou mrkev stát v kastrolu na sporáku a vzpomenou si na ni, až když už je po jídle. Lidé trpící Alzheimerovou chorobou ale připraví jídlo, a nejen že ho zapomenou dát na stůl, ale zapomenou i na to, že ho vůbec udělali.
Problémy s vyjadřováním. Každý má někdy problém najít správné slovo, ale člověk s Alzheimerovou chorobou zapomíná i jednoduchá slova nebo je nahrazuje nesprávnými, a jeho věty pak nedávají smysl.
Časová a místní dezorientace. Každý někdy zapomene, jaký je den a kam vlastně jede. To je běžné. Ale lidé s Alzheimerovou nemocí se ztratí ve vlastní ulici a nevědí, kde jsou, jak se tam dostali, ani jak najít cestu domů.
Špatný nebo zhoršující se racionální úsudek. Lidé se někdy tak zaberou do nějaké činnosti, že na chvíli zapomenou na dítě, které mají na starosti. Lidé s Alzheimerovou nemocí úplně zapomenou, že nějaké dítě existuje. Mohou se i nesmyslně obléknout, například si vezmou na sebe několik košil nebo halenek najednou.
Problémy s abstraktním myšlením. Placení účtů může někoho vyvést z míry, když je trochu komplikovanější než jindy. Člověk s Alzheimerovou nemocí může úplně zapomenout, co daná čísla znamenají a co s nimi má dělat.
Zakládání věcí na nesprávné místo. Každý někdy někam založí peněženku nebo klíče. Člověk s Alzheimerovou nemocí dává věci na zcela nesmyslná místa: žehličku do ledničky nebo hodinky do cukřenky.
Změny v náladě nebo chování. Každý má někdy špatnou náladu. Člověk s Alzheimerovou nemocí podléhá prudkým změnám nálady. Náhle a nečekaně propukne v pláč nebo podlehne návalu hněvu, i když k tomu nemá žádný zjevný důvod.
Změny osobnosti. Lidské povahy se běžně do určité míry mění s věkem. Ale člověk s Alzheimerovou nemocí se může změnit zásadním způsobem. Stává se někdy velmi zmateným, podezíravým nebo ustrašeným.
Ztráta iniciativy. Když je člověk někdy znechucen domácími pracemi, zaměstnáním nebo společenskými povinnostmi, je to normální. Většinou se chuť do práce opět brzy dostaví. Člověk s Alzheimerovou nemocí může propadnout naprosté pasivitě a potřebuje neustále podněty, aby se do něčeho zapojil.
Zdroj: http://www.alzheimer.cz

Jaké jsou dnes možnosti vyšetření

Hlavním diagnostickým nástrojem zůstává i dnes především klinické pozorování, vlastní psychiatrické a neuropsychologické vyšetření spolu se zhodnocením informací od příbuzných nemocného.

Ideální test, který by byl neinvazivní, jednoduše aplikovatelný a finančně nenáročný, se stále hledá.

Lékaři tak mají k dispozici nejrůznější rozpoznávací testy k ověření paměti a běžná vyšetření mozku zobrazovacími technikami za účelem hledání abnormalit.

Kromě CT vyšetření a magnetické rezonance mozku jsou k dispozici i moderní, takzvané funkční metody, jako je SPECT mozku (vyšetření radioaktivní látkou, zobrazuje aktivitu mozku podle prokrvení) nebo vyšetření mozkomíšního moku pomocí lumbální punkce.

Skrytá hrozba v podobě demence aneb Jak si co nejlépe udržovat paměť

Zdraví

„U pacientů se vyšetřuje amyloid beta 42 peptid a tau protein. Jsou to dva proteiny spojené se vznikem klubek, která zanášejí nervové buňky, a se vznikem stařeckých plátů, které byly nalezeny v mozcích pacientů s Alzheimerovou nemocí (AN). Tvorba těchto tzv. klubek a stařeckých plátů je normální součástí stárnutí, u lidí s AN se však projevuje v mnohem větším rozsahu,“ vysvětlují odborníci z labtestsonline.cz.

Tau protein a beta amyloid nejsou běžnou součástí typického vyšetření pacienta, používají se spíš při výzkumu. „Nicméně abnormální hladiny těchto dvou proteinů v mozkomíšním moku mohou pomoci odlišit AN od dalších forem demence,“ dodávají.

Vyšetření DNA si dobře rozmyslete

Jednou z možností vyšetření je i test DNA. Vychází z analýzy genů, které se účastní vzniku a vývoje Alzheimerovy choroby. Vyšetření lze indikovat ve spolupráci s klinickým genetikem u pacientů s rodinným výskytem AN s časným nástupem.

Výjimečně je indikováno toto vyšetření u pacientů s AN s pozdním nástupem po 65. roce věku, např. v případě, že se AN vyskytuje v rodině pacienta ve třech generacích po sobě.

Test DNA nabízejí i soukromé firmy. Testují gen známý jako ApoE, který existuje ve třech variantách: E2, E3 and E4. Kdo má gen v posledních dvou variantách, má zvýšené riziko toho, že chorobou onemocní později během života.

Pomalá chůze může předznamenávat rychlejší stárnutí po fyzické i duševní stránce

Zdraví

Než ale začnete nad tímto vyšetřením uvažovat, měli byste vědět, že vám testy jako takové ukážou jen zvýšené riziko rozvoje Alzheimerovy choroby, nic víc. I nositelé uvedených genů totiž nemusí touto chorobou onemocnět, stejně tak ti, kdo uvedené geny nemají, ji mohou dostat. Nejsou to totiž faktory, které by chorobu vyvolávaly, ale jsou s ní spojovány.

Foto: Organizace Dementia

Deník ze života s Alzheimerem – strhující příběh jedné rodiny, která se stará o těžce nemocnou maminku. Kromě toho obsahuje odborné komentáře, v nichž experti z 12 oborů radí čtenářům, jak mají postupovat, pokud ve své rodině řeší péči o tyto lidi.

Nejedná se tedy o jednoznačný verdikt, nicméně po psychické stránce vám může velmi ublížit.

Velkým pomocníkem v boji s nemocí může být i digitální terapie
Péče o takto nemocné je časově velmi náročná a pečující osoby musí často zároveň zvládat pracovní povinnosti a řadu dalších aktivit. Digitální terapie, za kterou stojí čeští vývojáři, jim tak může být velmi nápomocna, a to nejen ve zpomalení postupu nemoci, tréninku kognitivních schopností, ale také v tom, aby nemocní lidé mohli co nejdelší čas zůstávat doma.„Kromě monitoringu vybraných aktivit pacientů dohlíží na individuální trénink paměti, dodržování denního režimu a díky nástrojům umělé inteligence dokáže také předvídat rozsah progrese nemoci,“ vysvětluje Miloš Tkáčik ze společnosti Principal, která IT řešení vyvinula.Služba dokáže pečujícím osobám zprostředkovat informace o stavu pacienta a souvisejících každodenních činnostech, například zda si vzal léky, nezapomněl se napít a podobně. „Systém upozorní pečující osobu v případě, že pacient například již poněkolikáté odložil určitou potřebnou činnost, a zároveň zjišťuje základní údaje, jako je poloha či pohyb. Indikuje tak včas i nestandardní změny zdravotního stavu, například srdečního tepu,“ dodává Tkáčik.Součástí služby je i tzv. SOS funkce umožňující jedním tlačítkem telefonické spojení pacienta a určené pečující osoby v případě krizové situace.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám