Hlavní obsah

Trpíte zácpou? Mohou za to tyto potraviny a nápoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zácpa je nejčastější gastrointestinální potíží, která postihuje miliony lidí všech věkových kategorií po celém světě. Častou příčinou je přitom strava. Jak potraviny a nápoje znesnadňují pravidelné vyprazdňování?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zácpou obecně rozumíme malé množství tvrdé, suché stolice, již vylučujeme méně než třikrát týdně. Naopak normální frekvence vyprazdňování je třikrát denně až třikrát týdně.

Mezi další příznaky zácpy patří bolest nebo potíže s vylučováním, pocit, že jste se úplně nevyprázdnili, nadýmání a žaludeční potíže.

Většina lidí se již ve svém životě se zácpou pravděpodobně alespoň jednou setkala. Přetrvávající potíže pak nazýváme chronickou zácpou, která může negativně ovlivnit kvalitu vašeho života a vést ke komplikacím, jako jsou hemoroidy nebo mechanickému poškození, pokud se neléčí. Jaká strava má negativní vliv na naše zažívání?

Rafinovaná zrna

„Rafinované obiloviny, jako je bílý chléb, bílé těstoviny a bílá rýže, jsou známé tím, že mohou přispívat k zácpě,“ řekla HuffPost registrovaná dietoložka Stefani Sassosová, ředitelka výživy a fitness pro Good Housekeeping Institute. Sladké pečivo, jako jsou sušenky a koláče, stejně jako moučné tortilly, rovněž spadají do této kategorie.

To je způsobeno skutečností, že mají nižší obsah vlákniny než celozrnné varianty. „Vláknina podporuje pravidelnost vyprazdňování tím, že pomáhá potravinám procházet trávicím systémem,“ řekla gastroenteroložka Supriya Raová pro HuffPost. „Je to proto, že vláknina absorbuje vodu a hromadí stolici, což usnadňuje její průchod.“

Co se děje v těle, když jíme a trávíme

Zdraví

Sýry a mléčné výrobky

„Mléčné výrobky, jako je sýr, mají tendenci mít vysoký obsah tuku, ale nízký obsah vlákniny, což může zhoršit zácpu,“ uvedla gastroenteroložka Rabia A. De Latourová.

U lidí s intolerancí laktózy vede konzumace mléčných výrobků naopak obvykle k průjmu a plynatosti.

Červené maso

Červené maso, jako je hovězí a vepřové, neobsahuje žádnou vlákninu a má často vysoký obsah tuku a železa, což obojí může způsobovat zácpu.

Tento druh masa je také bohatý na bílkoviny, nejsytější makronutrienty. To znamená, že se po snědení steaku nebo burgeru můžete cítit sytí, takže je méně pravděpodobné, že ještě sáhnete po potravinách s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce a zelenina.

Smažená jídla

Hranolky, smažené kuře, mozzarellové tyčinky a další smažené pokrmy mohou rovněž přispět k zácpě. „Smažená mastná jídla mají velmi vysoký obsah tuku a mohou být pro tělo těžko stravitelná, což přispívá k zácpě. Navíc často neobsahují vlákninu,“ vysvětlila Sassosová.

U jiných lidí mohou tyto druhy potravin naopak vést k naléhavější a řidší stolici - závisí to na jednotlivci a dalších složkách jejich stravy.

Alkohol

U mnoha jedinců vede noční pití k měkké stolici nebo průjmu. V jiných případech může mít opačný účinek a vyvolat zácpu.

Alkohol potlačuje uvolňování vazopresinu, hormonu, který pomáhá vašemu tělu zadržovat tekutiny tím, že říká ledvinám, aby reabsorbovaly vodu, spíše než ji vylučovaly.

„To je důvod, proč lidé více močí, když pijí, což vede k dehydrataci a následné zácpě,“ uvedla gastroenteroložka Sunana Sohiová.

Zácpa a průjem: Proč nás trápí a jak k nim dochází

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Léky proti zácpě

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lékárny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám