Hlavní obsah

Tři věci, které by měly vědět ženy s prsními implantáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plastiku prsou mají po celém světě miliony žen. Ačkoliv jde medicína neustále dopředu a i kvalita implantátů je výrazně lepší než před lety, u některých dam i tak mohou nastat problémy.

Foto: Profimedia.cz

Přestože je dnes kvalita prsních implantátů na velmi vysoké úrovni, neznamená to, že vydrží v těle věčně.

Článek

V souvislosti s prsními implantáty se nejčastěji hovoří o tzv. onemocnění prsních implantátů (Breast implant illness - BII). Ačkoliv se v tomto směru nejedná o žádnou oficiální lékařskou diagnózu, odborníci pod tímto pojmem shrnují soubor příznaků, které se u lidí s implantáty buď hned po operaci, nebo až po letech objevují.

„Může se jednat o únavu, bolesti hlavy, bolesti kloubů, závratě, mozkovou mlhu, suché oči, deprese, úzkosti, autoimunitní onemocnění a mnoho dalších zdravotních problémů, u kterých se neprokáže žádná jiná diagnóza. Jedinou možnou léčbou v tomto směru je pak odstranění implantátů. Když se tak stane, řada lidí začne pociťovat zlepšení svých problémů,“ vysvětlují odborníci z americké Cleveland Clinic.

Jedná se ale o poměrně vzácný stav a panika tudíž není na místě. Je ale důležité, aby si ženy plně uvědomovaly následující informace.

Životnost prsních implantátů je omezená, problémy se po čase mohou objevit až u 20 % žen

Zdraví

1. Prsní implantáty mají omezenou životnost

Přestože je dnes kvalita prsních implantátů na velmi vysoké úrovni, neznamená to, že vydrží v těle věčně. Podle FDA (amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv), čím déle si necháte v těle prsní implantáty, tím je pravděpodobnější, že se u vás objeví nějaké problémy a tak jako tak budete potřebovat další operaci. Podceňovat životnost implantátů se tak skutečně nemusí vyplatit.

Každá žena by tak měla hned od začátku pracovat s tím, že nadejde čas, kdy bude muset podstoupit další operaci s výměnou implantátů. „Nikdy není příliš brzy se na tento okamžik mentálně a emocionálně připravit. Pokud chcete předejít psychickým problémům, je důležité to přijmout hned na začátku jako fakt a nadále s tím i tak pracovat,“ doporučuje na svém blogu psychoterapeutka Amanda Savage Brownová.

2. Prsní implantáty i přes vysokou kvalitu mohou být problematické

Přestože ještě nedávno byly implantáty brány jako něco zcela bezpečného, od roku 2021 FDA rozhodla, aby na všech prsních implantátech bylo v rámečku varování, že tyto pomůcky mohou nést rizika rakoviny, systémových příznaků (BII) a dalších komplikací či operací.

V roce 2018 vědci z texaské univerzity MD Anderson Cancer Center provedli rozsáhlou studii na téměř 100 000 ženách s prsními implantáty, ve které se zabývali spojitostí mezi prsními implantáty a autoimunitním a vzácným onemocněním atd.

Studie zveřejněná v odborném magazínu Annals of Surgery následně prokázala dvakrát až osmkrát vyšší frekvenci Sjogrenova syndromu, revmatoidní artritidy, sklerodermie a melanomu ve srovnání s běžnou populací. Histologické analýzy také odhalily infiltraci zánětlivých buněk do tkání obklopujících implantát, což může být podle vědců spouštěčem BII.

3. Okolo implantátů je stále mnoho neznámých

Každá žena by měla také vědět, že i přes dokonalé technologie a úžasné materiály všechny testy probíhají jen na určité velikosti vzorků a jen omezený čas. Navíc žádné laboratorní studie nikdy nebudou přesně modelovat, jak dané implantáty fungují, když stárnou uvnitř lidského těla.

Nicméně účelem článku není ženy varovat před prsními implantáty - jen je důležité, aby si uvědomovaly všechna rizika s tím spjatá a v případě potíží neváhaly navštívit odborníky. I když většina z nich nebude mít s implantáty nikdy žádné potíže a i jejich výměna po letech proběhne zcela bez problémů, informovanost je důležitá.

Většina klinik estetické medicíny je dnes na velmi vysoké úrovni a své klientky seznamují i se všemi riziky, upozorňují je i na ideální čas pro jejich výměnu.

Žena žila šest let s kocovinou. Mohly za to prsní implantáty

Styl

Kapsula může být velmi nebezpečná komplikace plastiky prsou

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám