Hlavní obsah

Kapsula může být velmi nebezpečná komplikace plastiky prsou

Novinky, das

Silikonové implantáty jsou vyrobené z materiálů, které organizmus toleruje. Pokud tělo reaguje normálně, kolem implantátu se utvoří tenká vazivová blána, která nezpůsobuje žádné potíže. Problém nastává asi u 10 % žen, kdy organizmus z nějakého důvodu reaguje přehnaně a tenká blána se změní ve velmi silnou a tuhou tzv. kapsulu, která může být velmi nebezpečná.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní plastický chirurg ženu vždy informuje o všech rizicích spjatých se zvětšováním poprsí.

Článek

Jedná se o zmnožení jizevnatého materiálu kolem implantátu, jehož síla i tuhost jsou velmi individuální. Implantát uzamčený v takovémto pouzdře může být tvrdý skoro jako kámen. Potíže mohou nastat v okamžiku, kdy kapsula začne tlačit na samotný implantát, který se poté může deformovat a přemisťovat do nečekaných míst na hrudníku.

"Začátkem devadesátých let jsme se domnívali, že silikonové implantáty jsou napořád, neboť silikon jako prvek je nezničitelný, nevadí také vůbec organizmu. První zkušenosti s kapsulami nás však brzo vyvedly z omylu. Mysleli jsme, že se implantát může poškodit jen úrazem," vysvětluje MUDr. David Tomášek z Centra estetické plastické chirurgie DaTOM a dodává:  "Někdy se však stane, že se povrch implantátu může poškodit odíráním v kapsule. Může dojít k prasklinám na povrchu implantátu a unikání silikonu."

Když už se kapsula u ženy utvoří, pak ji lze léčit jedině operačně.

Přitom na samotný implantát můžete klidně šlapat a nepraskne. Při změněných podmínkách, ke kterým dochází při vytvoření kapsuly, ale přeci jen může dojít k poškození povrchu implantátu. To je také jedna z teorií, proč dochází k praskání implantátu.

Mnohé firmy dnes uvádějí celoživotní záruku na implantát. I tak je ale jeho poškození možné. "Proto také solidní výrobci uvádějí, respektive doporučují, výměnu implantátu po deseti letech. I celosvětové a evropské společnosti pro kontrolu léčiv – adekvátní našemu Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv – uvádějí nejčastější výměny po osmi až deseti letech," upozorňuje MUDr. Jiří Vrbický z Plastické chirurgie Praha-Chodov.

Operační řešení

Když už se kapsula u ženy utvoří, pak ji lze léčit jedině operačně, a to buď jejím odstraněním, nebo tzv. nářezy. Bohužel i tak není nikdy jistota, že se kapsula znovu neutvoří. Celá situace se tedy řeší velmi individuálně, na základě posouzení celé situace odborníkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám