Hlavní obsah

Životnost prsních implantátů je omezená, problémy se po čase mohou objevit až u 20 % žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U většiny žen prsní implantáty nezpůsobují žádné potíže. To ale neznamená, že se jedná o zcela bezpečnou záležitost. Ani sebelepší chirurg či sebedokonalejší implantát bohužel nemohou zabránit tomu, že se u části žen po nějaké době objeví potíže. Může se přitom jednat o drobnosti v podobě jizvy, ale i autoimunitní potíže, či dokonce velmi vzácně onkologické onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Prsní implantáty nejsou na celý život.

Článek

Zvětšení prsou pomocí implantátu zvedlo sebevědomí již milionům žen po celém světě. Přestože se jedná o poměrně bezpečný chirurgický zákrok, stále je zapotřebí na něj pohlížet jako na operativní úkon, při kterém mohou nastat nejrůznější komplikace. Ve většině případů se jedná o naprosté drobnosti, ale to neznamená, že lze tento fakt bagatelizovat.

Každá žena, než podstoupí jakýkoliv chirurgický zákrok, by si měla být vědoma, že kromě celé řady výhod jsou zde i rizika, která by měla znát.

Na začátku září například Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) upozornil veřejnost, že byly ve Spojených státech nahlášeny nové druhy rakoviny spjaté s prsními implantáty.

Kromě spinocelulárního karcinomu bylo nahlášeno několik specifických lymfomů v tkáni jizvy, která se tvoří kolem prsních implantátů.

Plastická chirurgie nebyla vždy o kráse

Styl

Přestože se podle FDA jedná o vzácné záležitosti, je správné o tom veřejnost informovat, jelikož se v těchto případech jednalo o jiné lymfomy, než jaké byly doposud v této souvislosti diagnostikovány.

Pokud se tedy u někoho s prsními implantáty objeví otoky, hrudky či bolestivé a jiné změny na prsou, pak by měl dotyčný pro jistotu zajít k lékaři.

Jaké zdravotní problémy se již objevily u prsních implantátů

Podle článku publikovaného v roce 2019 v časopise Plastic and Reconstructive Surgery byla od 60. let zjištěna souvislost mezi prsními implantáty a systémovými onemocněními, včetně autoimunitních onemocnění.

V roce 2011 přitom FDA poprvé identifikovala možnou souvislost mezi prsními implantáty a vývojem vzácné rakoviny tzv. anaplastického velkobuněčného lymfomu. I z tohoto důvodu byly z trhu celosvětově staženy texturované implantáty, u nichž se problém vyskytl.

V roce 2019 stáhla z trhu farmaceutická firma Allergan prsní implantáty a expandéry s texturou Biocell, u kterých byla opět prokázána souvislost s tímto vzácným onkologickým onemocněním.

Nechte si na ně sáhnout aneb Když dotek zachraňuje život

Zdraví

Za poslední tři roky tak FDA vyvinula značné úsilí, aby ženy před samotnou plastickou operací byly dopředu informovány o všech zdravotních rizicích. Hlavně přitom úřad kladl důraz na to, aby si ženy uvědomily, že implantáty nejsou na celý život. Jejich životnost se pohybuje mezi 7–10 lety.

„Čím starší implantáty jsou, tím více zdravotních rizik představují a roste i riziko, že ženy budou potřebovat další operaci. Jak ukazují statistiky FDA, až u 20 % žen musí být implantáty kvůli komplikacím do 8–10 let po operaci odstraněny,“ vysvětlil pro CNN plastický chirurg Tommaso Addona, prezident Long Island Plastic Surgical Group v New Yorku.

Mezi nejčastější komplikace voperovaných prsních implantátů patří jizvy kolem implantátu, bolest a nepohodlí způsobené implantátem, autoimunitní onemocnění, ale i spinocelulární karcinom či specifické typy lymfomu.

Reklama

Výběr článků

Načítám