Hlavní obsah

Tolerovat dlouhodobě kouř ze sousedova komína se nemusí vyplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život v rodinném domě má celou řadu výhod, a to především v letních teplých dnech. Od prvních chladných dnů ale mohou začít převažovat okamžiky, kdy by se člověk nejraději přestěhoval, a to zejména bydlí-li ve starší zástavbě, kde stále spousta sousedů topí v kamnech. Pach a prach bohužel nezpůsobují jen nepříjemné okamžiky, mohou velmi vážně ohrozit i vaše zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Přes zimu může být ovzduší velmi špatné i na maloměstě či vesnici.

Článek

V zimních měsících bývá vzduch v okolí rodinných domů ve staré zástavbě prosycen celou škálou pachů. Stačí jeden soused, který si místo suchého dřeva či uhlí zatopí i něčím jiným, a člověk si nemůže otevřít ani okno.

Pokud člověk navíc dýchá pravidelně tyto látky, škodí svému zdraví. Po přiložení do kamen vyletí komínem pro lidské zdraví škodlivé jemné prachové částice, na které se vážou karcinogenní látky.

Jako jeden z nejnebezpečnějších uvádějí odborníci cyklický aromatický uhlovodík benzoapyren. Vzniká jak při hoření dřeva, tak uhlí a odpadků, v závislosti na palivu se mění pouze jeho koncentrace. Spalování plastů navíc může vyprodukovat jisté množství dioxinů.

„Pokud se na otevřeném ohni spaluje pouze suché dřevo, škodliviny se do vzduchu sice také uvolňují, ale ne v takové míře jako při pálení vlhkých materiálů. Zde vznikají vysoké koncentrace oxidů uhlíku, dusíku, síry a zejména aerosolových mikročástic významně obohacených toxickými organickými látkami. Mikročástice jsou stokrát menší než milimetr a my je snadno vdechneme do plic,“ vysvětluje Jan Hovorka, vedoucí Laboratoře pro studium kvality ovzduší při Univerzitě Karlově, který před několika lety zkoumal, jak moc ovlivňuje lidské zdraví soused, který topí nevhodným materiálem.

Jak se hlásí nemoci plic

Zdraví

Tehdy se svými studenty měřil koncentrace mikročástic vně a uvnitř rodinného domku v Šestajovicích. V okamžiku, kdy majitel sousedního domu začal v kotli na pevná paliva spalovat nevhodný materiál, vzrostly koncentrace škodlivých částic vně domku k hodnotám podobně vysokým, jakých se dosahuje například v těsné blízkosti kolesa rýpadla v povrchovém dole na hnědé uhlí.

A co hůř, následoval pozvolný narůst koncentrací škodlivých mikročástic i uvnitř domku.

„Nejvyšší koncentrace aerosolových mikročástic ve vnitřním ovzduší domku se navíc dosahovalo především ve večerních a nočních hodinách, kdy byla rodina doma,“ konstatuje Jan Hovorka s tím, že komíny takovýchto nezodpovědných sousedů mohou podstatně zhoršovat kvalitu vzduchu i uvnitř sousedních budov – nejen rodinných domů, ale třeba i mateřských nebo základních škol.

Mylná je přitom představa, že škodliviny jsou ve vzduchu jenom během hoření, kdy se z komína valí zapáchající kouř. Prach, který na sebe váže karcinogeny, se rozptýlí v prostoru a při bezvětří se může v oblasti držet i několik dní.

Hrozí zánět průdušek i rakovina

Každý, kdo dlouhodobě dýchá nadlimitní koncentrace aerosolových částic, má vyšší riziko infarktu, mozkové mrtvice i rakoviny.

Z krátkodobého hlediska mu hrozí akutní dýchací potíže, zhoršení astmatu nebo alergické reakce.

Dýchání znečištěného vzduchu ničí paměť, mozek předčasně stárne

Zdraví

„Krátkodobé opakované expozice aerosolovým částicím mohou mít karcinogenní účinky a také mohou oslabovat imunitní systém – průdušky oslabené smogem mívají například vyšší vnímavost k infekcím. Ve zvýšené míře se to týká dětí, které v poměru k tělesné hmotnosti prodýchají podstatně více vzduchu než dospělí,“ popisuje dětská alergoložka, imunoložka a pneumoložka Zuzana Vančíková ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Sociální sítě ani domluva nepomohly

Příliš možností, jak problém řešit, ale bohužel nemáte. Můžete zkusit problematické sousedy obejít a požádat je, aby s pálením nevhodných materiálů přestali, případně aby využívali kontejnery na bioodpad.

„To jsme s manželem zkoušeli. Jeden soused nám vysvětlil, že si ve svém domě a na své zahradě bude pálit, co chce. Další slíbil, že si na to bude dávat pozor, ale za dva dny už se z jeho komína opět linul extrémně tmavý a dusivý kouř. Jsme z toho zoufalí – koupili jsme si dům na malém městě, aby děti vyrůstaly v čistém prostředí, a je to tu horší než v Praze,“ popisuje stav mladá žena ze Středočeského kraje.

Situaci zkoušela řešit i na místní facebookové skupině, ale neúspěšně. „Velká část lidí občas sama pálí větve ze zahrady nebo si nechce dělat zlé vztahy se sousedy. Takže dýcháme hnusný vzduch dál.“

Léčivky v květináči, jež pročistí vzduch a podpoří zdraví

Styl

Obrátit se můžete i na obecní úřad, který by měl celou věc prošetřit a případně uložit pokutu. Ani tady ale nebývá příliš velká vůle situaci řešit.

Krajním řešením může být žaloba proti původci zdroje znečištění nebo zápachu, která se ale může táhnout roky.

Částečná ochrana alespoň doma

Pokud nechcete dovolit, abyste vy nebo vaše děti zbytečně dýchali látky, které vám škodí, můžete si pomoci alespoň doma.

Kvalitní čistička vzduchu sice nevyřeší situaci na zahradě, ale v domácnosti funguje rychle a spolehlivě.

Zejména čističky vzduchu s několikastupňovou filtrací a antialergenním režimem umějí odstranit až 99,9 % mikročástic, alergenů, plynů – včetně formaldehydu, pachů, virů i bakterií. Díky velmi přesným senzorům odhalí znečištění prakticky okamžitě a během několika minut vzduch v místnosti vyčistí.

Vytápění domů uhlím škodí víc než elektrárny, říká expert

Domácí

Rozhodně se ale nevyplatí v tomto směru šetřit. Ne všechny čističky vzduchu fungují stejně, navíc některé mohou být i dost hlučné.

Při výběru je dobré hledět i na samotné filtry, jež jsou v čističce použity. Podle Aleny Pipalové ze společnosti Philips Domestic Appliances dnes existují i vylepšené filtry do čističek vzduchu, které nemusíte měnit každou sezonu, ale jednou za tři roky.

Co lze najít ve filtrech čističek vzduchu? Vlasy, kůži, gumu i DNA chlamydie

Žena

Posilování imunity a pobyty v přírodě

Podle lékařky Zuzany Vančíkové je dobré se snažit i posilovat imunitu, což může také alespoň částečně účinky smogu snížit.

Zaměřte se tedy na svůj jídelníček, aby obsahoval dostatek vitaminů a minerálů. Případně si každý den propláchněte nos vodou se solí.

A jak se shodují úplně všichni odborníci, snažte se co nejvíce času trávit v přírodě, v případě měst v parcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám