Hlavní obsah

Šest receptů na výtečné a zdravé snídaně

Snídaně je základem pro správné fungování organismu, a to i pokud chceme zhubnout. Když se ráno nenajíme, organismus jede celé dopoledne na rezervy. Šetří tak energii a metabolismus se zpomaluje. Chcete-li zabránit přejídání v průběhu dne a dosáhnout lepších výsledků v práci či studiu, dopřejte si zdravé snídaně. Inspirujte se našimi recepty.

Foto: Tesco

Zapečená vejce v avokádu s opečeným celozrnným chlebem a zelené smoothie

Článek

Zapečená vejce v avokádu s opečeným celozrnným chlebem a zelené smoothie

INGREDIENCE

Zapečené avokádo

  • 1 velké zralé avokádo
  • 2 čerstvá bio vejce
  • nasekaný čerstvý koriandr
  • sůl, pepř
  • 2 krajíce celozrnného chleba

Zelené smoothie

  • 400 ml mandlového nebo kokosového mléka
  • 1 banán
  • 1 polévková lžíce arašídového másla
  • 4 hrnky čerstvého baby špenátu

POSTUP:

  • Avokádo podélně rozřízněte, odstraňte pecku a pomocí malé lžičky odstraňte také trochu dužiny z každé poloviny, abyste jamku uprostřed zvětšili.
  • Vejce opatrně rozklepněte tak, aby žloutek zůstal neporušený, a přesuňte do poloviny avokáda. Posypte solí a pepřem.
  • Položte na plech pokrytý pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě asi 20 minut při 175 °C. Bílek musí být neprůhledný, tuhý.
  • Mezitím si na rozehřáté pánvi opečte nasucho celozrnný chléb z obou stran (přibližně 3 minuty).
  • Dále připravte smoothie. Banán oloupejte a nakrájejte. Špenát omyjte. Všechny suroviny vložte do mixéru a mixujte dohladka.
  • Po upečení avokáda posypte čerstvým koriandrem a podávejte s opečeným chlebem a zeleným smoothie.

Cvičení před snídaní spaluje více tuku

Zdraví

Makový pudink s borůvkami

Foto: Biolist, Biozebra

Makový pudink s borůvkami

INGREDIENCE

  • větší hrst bio borůvek
  • 4 lžíce bio makových semínek a chia semínek
  • 240 ml bio mléka
  • polévková lžíce bio smetany ke šlehání
  • 4 kávové lžíce borůvkového sirupu
  • cukr

POSTUP:

  • Do skleniček přidejte mléko, semínka a sirup.
  • Vše dobře promíchejte a nechte asi hodinu a půl odpočinout, dokud směs nenabobtná. Doporučujeme si směs připravit večer a nechat do rána v lednici.
  • Jestliže nebude pudink dostatečně hustý, přidejte více semínek.
  • Očištěné borůvky rozmačkejte a smíchejte s cukrem a smetanou.
  • Takto připravenou směs přidejte do skleničky na připravený pudink, ozdobte borůvkami a podávejte.

Ovesné lívance

Foto: Biolist, Biozebra

Ovesné lívance

INGREDIENCE

  • 1 bio vejce
  • 150 ml bio mléka
  • 50 g bio celozrnné mouky
  • 50 g bio rozemletých vloček
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 1 polévková lžíce medu
  • rostlinný olej na smažení
  • na polevu: bílý jogurt, med, ovoce a oříšky

POSTUP: 

  • Všechny ingredience smíchejte ve větší misce tak, aby byla výsledná směs dostatečně hustá.
  • Na zahuštění stačí přidat vločky, v případě příliš husté směsi zase mléko.
  • Na pánvi si rozehřejte připravený olej a snižte plamen.
  • Těsto přidávejte pomocí lžíce a jakmile začnou být okraje hotové, otočte.
  • Výsledné lívance můžete ozdobit bílým jogurtem, medem, ovocem a oříšky.

Vynechávat snídani kvůli rannímu shonu je velká chyba

Zdraví

Palačinky s dušenými jablky

Foto: Akademie kvality

Palačinky s jablky

INGREDIENCE

Na palačinky

  • 400 ml vlažného mléka
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 1 vanilinový cukr
  • špetka soli
  • slunečnicový olej na smažení

Na jablka

  • 400 g jablek
  • 50 g másla
  • 80 g cukru krupice (u sladkých jablek lze i bez cukru)
  • 1 lžíce rumu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • šťáva z 1 citronu

K podávání

  • hrst vlašských ořechů
  • 100 ml bílého jogurtu

POSTUP:

  • Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.
  • V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou. 
  • Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plamenu.
  • Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem.
  • Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran. 
  • Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.

Jogurtový řepový nápoj

Foto: Regionální potravina

Jogurtový řepový nápoj

INGREDIENCE

  • 1 předvařená červená řepa
  • 1 jablko
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce ovesných vloček
  • máta na ozdobení

POSTUP: 

  • Oloupejte jablko a pokrájejte společně s řepou. 
  • Rozmixujte dohladka s jogurtem, mlékem a vločkami.
  • Ozdobte čerstvou mátou.

Matcha detox drink

Foto: Matcha Tea

Matcha detox drink

INGREDIENCE

  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 avokádo
  • hrst rukoly
  • 2 g matcha tea
  • 1 lžička medu
  • šťáva z půlky limetky
  • led

POSTUP:

  • Vše vložte do mixéru a pořádně rozmixujte.
  • Podávejte v koktejlových sklenicích.
Související témata:

Výběr článků

Načítám