Hlavní obsah

Šest příznaků syndromu ADHD u dospělých

Novinky, das

Syndrom ADHD (porucha pozornosti a hyperaktivita) není jen záležitostí dětského věku. Trpí jím i celá řada dospělých, jen o tom ve většině případů nemají ani ponětí. Dost často se stává, že si tuto diagnózu uvědomí až v okamžiku, kdy se stanou rodiči a syndrom ADHD je diagnostikován jejich potomkům.

Foto: Profimedia.cz

Dospělí lidé s ADHD mají problémy s pozorností a soustředěním.

Článek

Kromě špatné soustředěnosti, roztěkanosti a hyperaktivity lze syndrom ADHD rozpoznat i podle méně známých šesti příznaků, které si podle klinické psycholožky Barbary Laviové mnozí s touto diagnózou vůbec nespojují.

1. Nadprůměrné IQ

Přestože společnost na tyto lidi často pohlíží jako na méně inteligentní jedince, ve skutečnosti bývá jejich IQ často nadprůměrné. Často se tak stává, že si dotyční velmi dobře rozumí s inteligentnějšími lidmi, ale sami sebe podceňují, jelikož kvůli své roztěkanosti a špatnému soustředění nedosahují tak dobrých výsledků. Na úspěch se tak mnohem více nadřou než stejně nadaní.

2. Nízké sebevědomí

Nízké sebevědomí u lidí s ADHD často pramení z toho, že kvůli svému hendikepu nejsou schopni prokázat své schopnosti a dovednosti. K tomu, aby byli dobří, tak mnohdy potřebují pomoc druhých nebo speciální školení, zároveň jsou velmi závislí na tolerantnosti okolí. Nic z toho ale není samozřejmostí.

3. Časté úrazy

Dospělí s ADHD jsou náchylní k nehodám. Většinou je to dáno jejich nepozorností. Mohou mít problémy i s řízením automobilu, jelikož se často nedokážou věnovat hned několika činnostem najednou (sledovat dopravní značky, chodce, sledovat okolí ve zpětných zrcátkách apod.).

4. Problém udržet si zaměstnání či dovedení věcí dokonce

Dospělí s ADHD měli obvykle již v dětství problémy dovést úkoly do konce a vše se ještě znásobuje v dospělosti. I z těchto důvodů mají tito lidé problém udržet si práci. Neprospívají jim ale ani otevřené prostory ve stylu open space či velkých výrobních hal, kde mají velké množství věcí, které je rozptylují a kvůli nimž se hůře soustředí.

Mnoho dospělých s ADHD je i mezi tzv. věčnými studenty, kteří studují na VŠ místo 5 let klidně i 8 a více.

5. Potíže ve vztazích

Dospělí s ADHD to mají velmi těžké i ve vztazích. Často jsou zapomětliví a v mnoha okamžicích se chovají jako sloni v porcelánu. Jejich protějšky tak s nimi záhy ztrácejí trpělivost.

Jako příklad uvádí na svém webu Barbara Laviová příběh muže, který o své diagnóze dlouhá léta nevěděl. Vše se změnilo až v okamžiku, kdy se s ním chtěla rozejít partnerka, kterou velmi miloval. Každodenní život s ním totiž nebyl nikterak jednoduchý. Byl velmi zapomnětlivý, a to nejen na data narozenin a výročí, ale i v okamžiku, kdy ho o něco partnerka požádala.

I když mu například zavolala těsně předtím, než odcházel z práce, aby cestou domů nakoupil, málokdy tak učinil, během 20minutové cesty domů na to prostě zapomněl. Často pak také zapomínal sjet z dálnice a musel se denně vracet i několik desítek kilometrů, tudíž všude chodil pozdě.

6. Deprese a sebevražedné myšlenky

Žít život, kdy se člověk nevyzná sám v sobě, přes svou vysokou inteligenci působí hloupě a neumí si s tím sám poradit, si bohužel časem může vybírat svou daň v podobě deprese a sebevražedných myšlenek. Proto je tak důležité, aby byla i u dospělých diagnóza ADHD včas odhalena.

Aby se každý včas dozvěděl, že jeho veškeré životní trable mohou souviset právě s tímto syndromem.

Jakmile pacientům lékaři sdělí diagnózu, často se jim uleví. S pomocí odborníků totiž dokážou veškeré příznaky ADHD potlačit a díky tomu konečně začít žít normální život.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám