Hlavní obsah

Když vám partner dlouhodobě nevěnuje pozornost, má to i zdravotní rizika

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zejména u dlouhodobých vztahů se stane, že se jeden z partnerů cítí opomíjen a přehlížen. Krátkodobě se to dá snést a vydržet, z dlouhodobého hlediska už to ale přináší i jiné potíže než jen nepříjemný pocit z nepozornosti druhého. Život s takovým partnerem totiž může významně snižovat délku života.

Foto: Profimedia.cz

Partner, který druhému nevěnuje pozornost a neumí pomoci, má na jeho zdraví z dlouhodobého hlediska velmi negativní vliv.

Článek

Lidé, jejichž partneři jsou vůči nim dlouhodobě méně pozorní, se musejí vyrovnávat s většími nápory stresu a negativních emocí, cituje Daily Mail výsledky nedávné studie.

A právě nárůst stresu by mohl být jedním z důvodů 42procentního nárůstu rizika předčasné smrti u lidí, kteří mají po boku nevšímavého či neochotného partnera.

Všudypřítomný dlouhodobý stres je pak spojován s šesti nejčastějšími příčinami úmrtí – srdečními chorobami, rakovinou, onemocněním plic, různými nehodami, cirhózou jater a také sebevraždami, uvádí zpráva Americké psychologické asociace.

„Výsledky jasně naznačují, že pokud mají lidé vedle sebe někoho, o koho se mohou opřít, o kom si myslí, že jim potřebnou pomoc či podporu poskytne, pak mnohem lépe zvládají boj se stresem na každodenní úrovni. Což se pak jasně promítne i v rámci zdravotní stránky,“ dodává vedoucí studie doktorka Sarah Stantonová, která prováděla výzkum mezi 1200 dobrovolníky ve věkovém rozmezí 25 až 74 let.

Studie probíhala deset let – na začátku byla dobrovolníkům položena jednoduchá otázka: Jak byste ohodnotili, jak moc vás partner podporuje, jak se o vás stará? Ta samá pak byla položena znovu o deset let později.

Stresové výkyvy a hádky

V roce 2014 pak proběhla jiná, dánská studie, která uváděla, že jedinci, kteří se často s partnerem hádají, a to i kvůli maličkostem, mají až trojnásobně zvýšené riziko, že zemřou v mladším věku.

Stres ve spojení s nepřátelstvím a depresemi pak podle studie z roku 2014, provedené na Minnesotské univerzitě v USA, zvyšuje rovněž riziko tzv. mini mrtvice, také známé jako přechodný ischemický záchvat, a to až o 59 procent, uvádí Daily Mail.

Podle státní univerzity v americkém Oregonu pak o 50 % zvyšuje riziko předčasné smrti i prodělání dvou výrazných stresových událostí (například úmrtí v rodině) během jednoho roku, což se projevuje převážně u střední či starší generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám