Hlavní obsah

Deset způsobů, jak lidé nejčastěji sabotují vlastní úspěch a štěstí

Novinky, das

Většina z nás touží po štěstí a úspěchu ve vztazích, zaměstnání či v celém životě, ale jakmile přijde na věc, mnohé přepadnou nejrůznější pochybnosti, které vše rázem zhatí. Za vším stojí nedostatek sebedůvěry a sebeúcty. Kvůli strachu z neúspěchu a selhání buď svou cestu za štěstím zcela vzdáme, anebo začneme činit takové kroky, jimiž vše zkazíme. Podívejte se s námi na nejčastější z nich.

Foto: Profimedia.cz

V cestě za štěstím jsou největšími překážkami nedostatek sebedůvěry a sebeúcty.

Článek

1. Necháte se ovládnout pocity, že jsou všichni proti vám

Když podlehnete pocitům, že nejste dobří v tom, co děláte, a místo toho, abyste s těmito pocity vlastní bezvýznamnosti a bezcennosti bojovali, vezmete si je za své, pak dosáhnete maximálně toho, že se tak skutečně stane.

2. Nevěříte si

Pokud si nevěříte, pak nemáte šanci se sami rozhodovat o svém vlastním životním směru. Váš život budou vždy ovlivňovat ti, kdo mají sebedůvěry dostatek a pustí vás jen k tomu, co budou oni samotní považovat za důležité.

„V úspěchu a štěstí vám tak budou stát vaše vlastní výmluvy, vyhýbání se zodpovědnosti a neschopnost vystoupit z vlastní komfortní zóny,” upozorňuje na svém blogu psychoterapeutka Nancy Carboneová.

3. Dáváte víc na ostatní než na sebe

Pokud necháváte ostatní, aby vám říkali, co a jak máte dělat, pak se nemůžete divit, že se věci dějí jinak, než jaké byly vaše představy. Vinit ale nesmíte druhé, ale jen sami sebe.

„Musíte se naučit převzít zodpovědnost za vlastní rozhodnutí i jednání. Tím, že dáte důvěru druhým, protože si budete myslet, že jsou lepší než vy, budete žít jejich životy, ne svůj vlastní,” vysvětluje Carboneová.

4. Čekáte na zachránce

Budete-li prožívat krizi a neúspěch, nemůžete neustále čekat, že se stane zázrak či se objeví někdo, kdo vás zachrání. Musíte sami začít hledat řešení svého stavu a začít bojovat o jeho zlepšení.

Pokud budete spoléhat na druhé, pak vám jejich pomoc z dlouhodobého hlediska nikdy nepomůže tak, než když si vše vybojujete sami.

5. Soustředíte se na všechny ostatní – jen ne na sebe

Být nezávislý a samostatný může někdy vzbuzovat pocity osamění. Lidé tak často mají pocit, že když budou žít životy druhých, jejich život bude bohatší a veselejší.  Věčné přizpůsobování se druhým ale nikdy zcela nenaplní osobní potřeby, což povede vždy k neustálé nespokojenosti.

6. Děláte kompromisy, abyste potěšili ostatní

Jakmile začnete v touze po potěšení druhých dělat věci, které jim sice udělají radost, ale nebudou správné, vždy na to doplatíte jen vy samotní. Přestaňte se bát jejich soudů a odmítnutí a kompromisy čiňte jen v okamžicích, kdy nebude existovat lepší řešení.

„Tím, že za každou cenu obětujete své vlastní potřeby, aby se druzí cítili lépe, tím ještě nebudete lepším člověkem,” dodává psychoterapeutka.

7. Aktivně se vyhýbáte neshodám s druhými

Častou chybou, která lidem brání v úspěchu, je, když se kvůli strachu z odmítnutí a opuštění záměrně vyhýbají konfliktům s druhými. Místo asertivity a hájení vlastních potřeb tak jen pasivně přihlížejí chování druhých.

8. Necháte se unést sebezničujícím chováním

Mnozí jedinci, pokud se necítí milováni a mají pocit, že se jim nic nedaří, místo toho, aby se se vším porvali a začali dělat vše pro to, aby stav změnili, činí pravý opak. Dělají vše pro to, aby si ještě víc ublížili.

V řadě případů v touze cítit se lépe a bez starostí hledají únik v podobě alkoholu či jiných drog.

9. Toužíte po pomstě

Pokud vás druzí naštvou a vás pro získání lepšího pocitu nenapadne nic lepšího než pomsta, pak vězte, že k úlevě dojde jen na krátkou chvilku. Ve skutečnosti svým chováním nic nevyřešíte, jen si z dlouhodobého hlediska ublížíte.

10. Trestáte sami sebe

Začnete-li sami sebe trestat tím, že se budete obviňovat ze svých neúspěchů a problémů a začnete si namlouvat, že si nezasloužíte nic lepšího, pak se těžko posunete dál – váš život se nepohne k lepšímu.

Může se vám hodit na Zboží:

Reklama

Související články

Tajemství šťastných párů

Když jsou spolu dva lidé ve vztahu po dlouhou dobu, je pro ně mnohem snadnější uvažovat o sobě jako o „společné jednotce” než jako o dvou samostatných lidech....

Jak poznat ženu psychopatku

Když zazní ve společnosti slovo psychopat, většina lidí si pod tímto označením automaticky představí muže. Psychopatií ale trpí i ženy, a to, že se o nich...

Výběr článků

Načítám