Hlavní obsah

Šedý zákal se týká každého druhého člověka staršího 70 let

Šedý zákal souvisí s přirozeným stárnutím oka, proto obvykle postihuje lidi starší 60 let. U starších sedmdesáti se pak týká každého druhého. Rizikovými faktory jsou vedle věku také vyšší dioptrické vady, diabetes, záněty oka, dlouhodobé užívání některých léků, kouření, těžké úrazy oka, nadměrné infračervené a ultrafialové záření či některá metabolická onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Šedý zákal souvisí s přirozeným stárnutím oka.

Článek

Dříve se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi. Dnes už je ale vše jinak. „Čím dříve přijdete, tím bude operace jednodušší a šetrnější. Čím je šedý zákal větší, tím je oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější," vysvětluje lékařka Lucie Valešová z Oční kliniky NeoVize Praha.

K rozvoji onemocnění přitom dochází velmi individuálně. Zatímco u jednoho člověka se onemocnění rozvíjí roky, u jiných k tomu může docházet v rámci měsíců.

„Člověk trpící šedým zákalem má pocit, jako by se díval přes mlhu nebo papír, může vidět prstenec kolem světel. První obtíže často zpozoruje v noci nebo za šera při jízdě autem, kdy je oslňován protijedoucími vozidly,” upozorňuje oční lékařka Helena Štrofová z ordinace Vidente na pražských Vinohradech.

Oči prozradí řadu nemocí, ale i skutečný biologický věk

Zdraví

Bohužel mnoho lidí s pokročilým onemocněním má dojem, že vidí dobře, ve skutečnosti tomu tak ale není.

Proto je důležité, aby lidé nad 60 let navštěvovali očního lékaře pravidelně každý rok a zbytečně neodkládali doporučenou operaci oka, jež je dnes i hrazena ze zdravotního pojištění.

Příležitost k odložení brýlí

Ještě v 80. letech minulého století se zkalená čočka při operaci vyjmula celá z oka, rána se šila a výsledkem bylo, že oko zůstalo bez čočky. Proto se potom předepisovaly tlusté brýle plus deset dioptrií, které nahrazovaly odstraněnou čočku.

Dnes je operace šedého zákalu naopak ideální příležitost, jak závislost na brýlích snížit! Umělá nitrooční čočka dokonale nahrazuje dioptrickou sílu původní oční čočky, takže volbou vhodného typu čočky lze odstranit krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus.

Většina lidí po operaci šedého zákalu při aplikaci monofokálních nitroočních čoček nepotřebuje brýle na dálku. Kromě monofokální čočky ale můžete zvolit čočku trifokální, torickou či asférickou, záleží na vaší dioptrické vadě.

Trifokální oční čočky vám zlepší vidění na blízko, na střední vzdálenost i na dálku, torické nitrooční čočky korigují i astigmatismus a moderní asférické nitrooční čočky zlepšují vidění za šera a zhoršených světelných podmínek.

Oční vada, která sílí s věkem a po čtyřicítce postihne téměř každého

Zdraví

Novinkou je pak čočka Vivity s prodlouženou hloubkou ostrosti. Mohou si ji zvolit i lidé, kteří z různých důvodů nemohou mít trifokální čočku, přesto chtějí vidět ostře na dálku i na střední vzdálenost.

„Méně než třetina pacientů s Vivity žádá předpis brýlí do blízka, ve většině případů jsou pacienti spokojeni i s viděním do blízka bez brýlí. Ohlasy pacientů jsou velmi příznivé,“ hodnotí primářka Šárka Skorkovská z brněnské oční kliniky.

Při správně zvoleném typu nitrooční oční čočky tedy můžete brýle definitivně odložit a získat ostrý zrak ve všech situacích.

Řešení natrvalo

Výhodou navíc je, že umělá nitrooční čočka nepodléhá biodegradaci a zůstává v oku natrvalo, v průběhu života ji tedy není třeba vyměňovat. Právě proto je ale důležité si vybrat správný typ nitrooční čočky, jelikož vám zůstane v oku až do konce života.

Byliny pro unavené oči

Zdraví

„Pacient by se vždy před operací měl ptát, o jak kvalitní implantát jde. Měl by si zjistit, jaký je jeho materiál – nejlepší jsou hydrofobní akrylát nebo hydrofilní akrylát s hydrofobním povrchem, ty vykazují nejlepší dlouhodobou čirost materiálu.

Doporučuji také zeptat se na výrobce čoček a ověřit si, jestli jde o renomovaného výrobce používaného ve světě v širším měřítku s dobrými pooperačními výsledky. Může rovněž napovědět země původu výroby čoček,“ upozorňuje oftalmoložka Lucie Valešová.

Následný šedý zákal

Někdy se může stát, že dojde i po operaci k zakalenému vidění. Ve skutečnosti ale nejde o zakalení samotné očky, ale pouzdra čočky, do kterého se vkládá nová čočka. Tomuto stavu se říká následný šedý zákal.

Je to buď jizevnatá reakce organismu, nebo se objevuje tzv. regenerovaná katarakta, vlákna čočky dorůstající z okrajových částí pouzdra čočky.

„Na výskyt této reakce má vliv jak materiál, tak i tvar nitrooční čočky. Obecně nejmenší výskyt je po použití hydrofobní nitrooční čočky s ostrým (pravoúhlým) okrajem,” dodává lékařka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám