Hlavní obsah

Sedm zdravých doporučení pro rok 2020, jež ocení vaše tělo

Novinky, das

Se začátkem nového roku si dáváme nejrůznější předsevzetí a mnohé z nich se přímo dotýkají našeho zdraví. Pokud vám záleží na vašem zdraví, pak podle odbornice na výživu Jessiky Sepelové není nutné držet diety a trénovat na maraton, stačí se držet následujících sedmi jednoduchých doporučení.

Foto: Profimedia.cz

Měnit životní styl je lepší postupně.

Článek

1. Začněte o zdraví přemýšlet jinak

Pokud plánujete změnit svůj dosavadní životní styl, pak si uvědomte, že se musí jednat o dlouhodobou záležitost. Nemělo by se tedy jednat o nic, co zafunguje hned a bude to možné dodržovat jen krátký čas.

Ke každé změně tak přistupujte pozvolna, postupně omezujte množství a četnost či přidávejte nejrůznější vylepšení. S ničím se tedy nesnažte skoncovat ze dne na den, ale krok za krokem.

Vyhněte se i počítání kalorií a raději se zaměřte na to, co jíte, zda vaše strava obsahuje dostatek minerálů, vitaminů a dalších živin, včetně vlákniny.

I zdravý jídelníček může být chutný a jednoduchý

Zdraví

2. Nevynechávejte jídla

Snažte se jíst pravidelně, a pokud možno, nevynechávejte jednotlivá jídla, jelikož to může vést k přejídání a také k vytváření negativního vztahu k jídlu.

Kromě pravidelnosti se také zaměřte na to, co jíte, aby byla vaše strava pestrá a obsahovala všechny důležité složky jako sacharidy, bílkoviny, tuky a vlákninu.

Drobné změny v životním stylu jsou při hubnutí účinnější než sebelepší dieta

Zdraví

3. Vsaďte na zdravější varianty potravin

Nezakazujte si určitá jídla za každou cenu, protože se po nich přibírá a jsou nezdravá. Místo toho se snažte hledat zdravější varianty toho, co vám chutná. Například bílé pečivo a těstoviny nahradit celozrnnými apod.

Mějte na mysli, že neexistuje naprosto ideální strava, vše má nějaká pozitiva i negativa, proto jezte, co vám chutná, ale hleďte na zkonzumované množství.

Toužíte žít déle? Vyhněte se těmto potravinám

Zdraví

4. Pravidelně vařte doma

Nejlepší přehled o tom, co během dne konzumujete, získáte jedině tak, že si budete jídlo připravovat sami doma. Bude se vám i lépe dařit nahrazovat nezdravé suroviny těmi zdravějšími a korigovat množství.

5. Začněte víc naslouchat svému tělu

Přestaňte dělat věci z donucení a každý pohyb vnímat jako trest. Naslouchejte svému tělu a nic nedělejte přes odpor. Sport vybírejte podle toho, co vás baví, a pokud žádný takový sport neexistuje, pak vyzkoušejte jógu nebo vsaďte na pravidelnou chůzi, tedy pohyb, do kterého se nebudete muset nutit.

Každý sport by vás měl nabíjet pozitivní energií, ne vás zcela vyčerpávat.

Získejte energii na celý den, zacvičte si ranní jógovou sestavu

Zdraví

6. Vypijte více vody

Snažte se hledět na pravidelné doplňování tekutin. Mnozí lidé důležitost dostatku tekutin podceňují, ale čím dříve si v tomto směru utvoříte zdravé návyky, tím dříve vás za to tělo odmění.

7. Odpočívejte

Stres velmi negativně ovlivňuje zdraví střev, což přispívá k celé řadě onemocnění. Snažte se tedy dělat vše pro minimalizaci stresu, a pokud se vám to nebude zcela dařit, pak se snažte vše vyvažovat dostatkem odpočinku.

Někomu vyhovuje aktivní odpočinek, nicméně nezapomínejte ani na dostatek klidu a spánku. Sáhněte po knize, pusťte si oblíbenou muziku či si naplánujte setkání s přáteli apod. Dejte si přitom pauzu i od sociálních sítí, raději nedělejte vůbec nic.

Pět důvodů, proč si udělat den volna o samotě

Styl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám