Hlavní obsah

Rozlučte se s létem ve velkém stylu

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec letních prázdnin je bohužel tu a proč si ho nezpříjemnit pořádnou rozlučkovou zahradní party. I když počasí nebude ideální, nenechte si tím zkazit náladu. Rozvěste lampióny, lucerny, papírové girlandy, na stůl nachystejte svíčky, čerstvé květiny a vše, co k létu patří. A k tomu samozřejmě připravte nejoblíbenější dobrůtky a suroviny pro grilování a také přípravu lahodných nápojů.

Foto: Profimedia.cz

Zahradní party

Článek

Pokud budete zvát více lidí, pak připravte raději více druhů pokrmů v menším množství, tedy od všeho trochu. Pak budete mít větší jistotu, že se zavděčíte úplně všem.

Vše pak servírujte rovnou na stůl, ať neopouštíte své hosty odbíháním k přípravě pokrmů.

Připravili jsme pro vás několik receptů, které se hodí pro grilování, ale i recepty na dobrůtky, které si můžete připravit dopředu. Nezapomněli jsme ani na několik skvělých tipů na letní osvěžení.

Recepty na letní saláty, které zpestří váš jídelníček

Zdraví

Několik základních rad při grilování masa

  • Maso vyndejte z lednice alespoň půl hodiny před grilováním, aby dosáhlo pokojové teploty. Předejdete tak teplotnímu šoku, po kterém ztrácí křehkost.
  • Maso vkládejte na gril, až když je pořádně rozpálený. 
  • Kuřecí a vepřové maso můžete předem naložit do marinád. U hovězího masa dejte vyniknout jeho přirozené chuti. „Já osobně hovězí maso jen pokladu bylinkami, třeba snítkou rozmarýnu. Až těsně před grilováním ho lehce opepřím. Po grilování nechám maso chvíli odpočinout, teprve poté ho osolím,“ radí šéfkuchař Jaroslav Orság, šéfkuchař hotelu Horal

TIP šéfkuchaře Jaroslava Orsága: Zajímavou surovinou na grilování jsou i vnitřnosti, především drůbeží játra, výborné jsou například králičí. „Játra stačí dobře očistit. Nakládám je do brandy a bylinek a griluji ideálně na litinové nebo žulové desce pár minut z každé strany. Teprve pak je posolím,“ doporučuje šéfkuchař.

Několik rad na grilování sýrů

  • Pečlivě volte surovinu. „Pro tepelnou úpravu „na mřížce“ nebo na desce se hodí tvrdší sýry, které se neroztékají. Jsou to zpravidla ty se silnější kůrkou nebo ušlechtilou plísní. Velmi vhodný je například halloumi sýr,” doporučuje Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna
  • Sýr vyndejte před grilováním na 30 minut z lednice, aby získal pokojovou teplotu. Ugriluje se pak rovnoměrněji.
  • Měkčí sýry grilujte v alobalu, abyste předešli poškození grilu. Není třeba sýr zcela zabalit, ale vytvořte pro něj „vaničku“, do níž můžete přilít trochu olivového oleje.
  • Hermelín před grilováním nerozkrojujte, místo náplně raději připravte vhodnou přílohu.
  • Během grilování nepoužívejte ostré náčiní, sýr obracejte vařečkou nebo podběračkou, ideálně dřevěnou.
  • Doba, během které se sýr spolehlivě ogriluje, je průměrně 5 minut, sýr halloumi až 8 minut.

Krevety na špízu s grilovanou polentou

Foto: Sage

INGREDIENCE

  • 250 g krevet
  • 200 g polenty
  • citron
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky – petržel, rozmarýn
  • chilli
  • sůl
  • pepř

POSTUP:

  • Nejprve si naložte krevety a dejte je na chvilku odležet, aby se chutě propojily. Použijte k tomu šťávu z citronu, olivový olej, chilli dle chuti, sůl, čerstvě mletý pepř a čerstvé bylinky (rozmarýn a petrželka).
  • Polentu připravte dle návodu (horká voda/vývar, sůl, pepř) a dejte rozpálit troubu. 
  • Nedávejte tolik tekutiny, nepřipravujete kaši, ale hustší konzistenci. Hustou směs přendejte do pekáče nebo na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřete stěrkou na tenkou vrstvu (do 1 cm) a upečte v troubě. Ideálně horkovzduchem na 210 °C cca 15 minut. 
  • Krevety napíchejte na špízové jehly.
  • Hotovou upečenou polentu nakrájejte na kousky.
  • Rozpalte gril na 200 °C.
  • Na hladkou desku grilu dejte olivový olej a zde připravte polentu.
  • Na vroubkovanou desku dejte špízy s krevetami. Krevety jsou hotové během chvilky.
  • Gril ještě za tepla setřete papírovým ubrouskem. 
  • Podávejte se sklenkou bílého vína.

Tip: pokud vám zbude pečená polenta, použijte ji jako základ na jednohubky místo pečiva.

Broskvové chilli chutney 

Foto: Labeta

Výtečná pochutina k masu

INGREDIENCE

  • 1 balíček kořenící směsi na zavařování Lako,
  • 700 g broskví,
  • 1 cibule,
  • 1 stroužek česneku,
  • 1 jalapeňo paprička,
  • 150 g třtinového želírovacího cukru,
  • celý římský kmín,
  • celá semínka koriandru,
  • čerstvě mletý pepř,
  • kůra a šťáva ze 2 limetek

POSTUP:

  • Broskve spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobno.
  • Mezitím na sucho ve vysoké pánvi necháme rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, snadno se můžou spálit.
  • Hned potom přidáme všechny ostatní suroviny pokrájené na jemno, a dobře promícháme.
  • Lako je důležité přidat pouze podle potřeby – abychom neměli chutney přesolené.
  • Želírovací cukr přidáváme také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce nám chutney hezky zahustí a šťáva z limetek zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru.
  • Chutney zavařujeme stejně, jako všechny džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plníme do horkých sterilizovaných skleniček a obracíme dnem vzhůru.
  • Nemusíte se bát, že by výsledné chutney nějak pálilo. Chilli tam dáte podle vlastní chuti, a sladkost ovoce tu ostrost také stáhne. Recept je velmi variabilní, a broskve můžete nahradit jiným ovocem.

Citronový koláč

Foto: Habánské sklepy

INGREDIENCE

Na těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 2 lžíce studené vody
  • ¼ čajové lžičky soli

Na krém

  • 8 lehce rozšlehaných žloutků
  • 1 šálek cukru
  • 1 polévková lžíce neochucené želatiny
  • ½ šálku vody
  • 1 polévková lžíce citronové kůry
  • ½ šálku citronové šťávy
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 8 vaječných bílků
  • ¼ čajové lžičky vinného kamene
  • 1 šálek cukru

POSTUP:

  • V míse smíchejte máslo, mouku, sůl a cukr.
  • Po chvíli míchání přidejte žloutky a vodu.
  • Ze směsi zpracujte těsto, zabalte ho do fólie a vložte do lednice ztuhnout asi na půl hodiny.
  • Odpočaté těsto vyválejte a vložte do pečící formy.
  • Propíchněte vidličkou na několika místech, aby se vám nevytvořily vzduchové bubliny.
  • Těsto nechte odpočinout ještě dalších 30 minut.
  • Poté pečte asi 20 minut při 200 stupních.
  • Nyní si připravte krém.
  • Utřete žloutky s cukrem a posléze přidejte želatinu, vodu, citronovou kůru, sůl a citronovou šťávu.
  • Směs vařte na mírném stupni, občas promíchejte a jakmile dojde k varu, odstavte.
  • V druhé míse vyšlehejte sníh z bílků a cukru a přidejte ho do citronové směsi.
  • Vše dobře promíchejte.
  • Krém posléze nalijte do připraveného korpusu a nechte několik hodin odpočívat, dokud směs neztuhne.

Merulê 

Foto: Fleret

INGREDIENCE

  • 3 cl Meruňkovice Collection 1850
  • 3 cl Baileys
  • 1 cl čajovo-medový sirup
  • 1 cl smetana
  • 3 kapky čokoládové Bitters
  • řez hořké čokolády na ozdobu

POSTUP:

  • Nachladíme sklenici na stopce.
  • Do šejkru postupně dávkujeme Meruňkovici, Baileys, čajovo-medový sirup, smetanu a 3 kapky čokoládových Bitters.
  • Do ¾ šejkru nasypeme kostky ledu a řádně prošejkrujeme.
  • Přes strainer a klasické sítko (double strainer) nalijeme do vychlazené sklenice a vložíme řez hořké čokolády.
Foto: archív firem

Své místo mohou mít na zahradní party i šumivá vína a šampaňské. Letošním hitem je podávání těchto vín s ledem.

Mule 

Foto: Wassa

Koktejl, který chutná jako s originál vodkou, ale ve skutečnosti používá vodku bez alkoholu. Jedná se o naprostý hit letošního léta.

INGREDIENCE

  • 8 cl Vassa Zero Vodka
  • půlka limetky
  • 15 cl ginger soda  

POSTUP:

  • Nejprve vložte do sklenice půlku limetky, poté nalijte celý měřený objem vodky bez alkoholu.
  • Naplňte sklenici kostkami ledu až po okraj.
  • Nakonec vše zalijte ginger sodou.
  • Stačí pak smíchat se lžičkou. Míchejte pomalu tak, aby nevypadl žádný led a ginger soda nepěnila.
  • Ozdobte koktejl kouskem čerstvé limetky a přidejte čerstvý zázvor.

Negroni

Foto: Na baru

INGREDIENCE

  • 3cl Gin
  • 3cl Campari
  • 3cl Cinzano rosso a na ozdobu
  • pomerančová kůra na ozdobu

POSTUP:

  • Vše nalijte do nízké sklenice na whisky, promíchejte a dozdobte.
  • Nezapomeňte na led.

Tip barmana Tomáše Kubíčka: Gin můžete zaměnit například za whisky nebo rum. Hořkost můžete dodat jiným likérem, skvěle se hodí Aperol. A sladký vermut? Ten vyměníte za jiné víno, kterých je dnes v nabídce také nespočet. Variabilita tohoto drinku dnes baví barmany po celém světě a určitě bude bavit i vás.

Recepty, které zabodují na každé grilovací party

Zdraví

Spiced Cider

Foto: SodaStream

INGREDIENCE

  • 10 cl jablečného cideru
  • sirup Jablko
  • soda
  • 1 čajová lžička javorového sirupu
  • řez limety
  • hřebíček, skořice, nové koření
  • jablko

POSTUP:

  • Do sklenky typu long drink vložíme kostky ledu, javorový sirup a vymáčkneme řez limety.
  • Přidáme sodu a jablečný sirup a koření
  • Nápoj promícháme barovou nebo polévkovou lžící.
  • Na závěr vložíme do sklenice brčko a míchátko. 

Blueberry lemon

Foto: Mionetto

INGREDIENCE

  • 1,5 dcl Prosecco Mionetto
  • 4 cl limoncello 
  • 2 cl citronový sirup 
  • borůvky, tymián a citrón na ozdobu
  • led

POSTUP:

  • Do sklenky vložte několik kostek ledu.
  • Ty zalijte proseccem, sirupem a limoncellem.
  • Dobře promíchejte a ozdobte tymiánem, borůvkami i citrónem

Ginger Highball

Foto: archív firmy

INGREDIENCE

  • 0,04l Johnnie Walker Red Label
  • zázvorové pivo
  • limetka a máta na ozdobu

Ledový meloun

Foto: Motýl

INGREDIENCE

  • vodní meloun
  • růžové víno
  • třtinový cukr
  • citrónová šťáva
  • led
  • dekor: snítka máty

POSTUP:

  • Na kostky nakrájený meloun rozmixujeme v mixéru.
  • Do vzniklé melounové šťávy přilijeme vychlazené rosé. Melounem nešetříme, nad vínem by měl převažovat v poměru 2:1. 
  • Podle chuti můžeme přidat třtinový cukr nebo citronovou šťávu. 
  • Podáváme s ledem a dozdobené plátkem melounu a snítkou máty

Reklama

Související články

Letní smetanové recepty

Smetanové recepty lahodí chuťovým buňkám Čechů, Moravanů, Francouzů i Italů. Smetanu můžeme využívat v nejrůznějších podobách od zakysanky přes creme fraîche...

Výběr článků

Načítám