Hlavní obsah

Trojčata, která byla operována již v děloze matky, oslavila první narozeniny

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Hala Tanyová dozvěděla, že čeká jednovaječná trojčata, vnímala to jako zázrak. V 19. týdnu těhotenství ale lékaři zjistili, že vše neprobíhá, tak jak má, a že ještě nenarozené děti trpí syndromem feto-fetální transfuze (známý především pod zkratkou TTTs).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trojčata, která byla operována již v děloze matky, oslavila první narozeninyVideo: Caters News / triplettales , AP

 
Článek

U jednoho z trojčat docházelo v důsledku abnormálních cévních spojek v placentě k nerovnoměrnému průtoku krve. Jedno dítě tak dostávalo více živin než ostatní dvě, což by mohlo vyústit ve velmi závažný stav, který by v konečném důsledku mohl na životě ohrozit všechny děti. Pro záchranu dětí tak bylo zapotřebí provést operaci ještě v děloze matky.

„Lékaři mi oznámili, že je zapotřebí, abych podstoupila laserovou ablaci, tedy operační zákrok přímo v děloze, při kterém mělo dojít k nápravě nerovnoměrného sdílení krve z placenty. K tomu bylo zapotřebí nalézt všechna cévní spojení mezi dětmi a uzavřít je, aby se zabránilo průtoku krve z jednoho dítěte na druhé,“ svěřila se Tanyová.

Pro oba rodiče to byl obrovský šok, tenkrát si neuměli vůbec představit, jak by taková operace v děloze mohla probíhat. Samozřejmě je lékaři dopředu seznámili i s případnými riziky zákroku, že může dojít k odstranění nejslabšího dítěte či může žena předčasně porodit, což by žádné z dětí v 19. týdnu nepřežilo.

Každý rok se předčasně narodí téměř deset tisíc dětí

Děti

Operace ale dopadla dobře. Zákrok zvládly všechny tři děti. Rodiče přesto neměli vyhráno, strach je neopustil ani následujících několik týdnů.

Od 24. týdne těhotenství byla Hala Tanyová hospitalizována v nemocnici s tím, že musí zůstat pod dohledem až do porodu, který lékaři původně naplánovali na 28. týden těhotenství. Ale vzhledem k tomu, že vše probíhalo bez komplikací, lékaři nakonec souhlasili s pozdějším porodem, tedy v 31. týdnu těhotenství.

Porod proběhl naprosto v pořádku a trojčata se měla i přes nízkou váhu k světu. Nejstarší Austin vážil 1814 g, Ethan 1162 g a Rupert 1219 g.

Třikrát bojovala o život s rakovinou. Strach z koronaviru Jana Ryšánková nemá

Koronavirus

Nyní trojčata oslavila své první narozeniny. Přestože rodiče plánovali velkou oslavu, kvůli epidemii koronaviru od ní museli ustoupit, přesto si neděli 26. dubna skutečně užili.

„Jsme šťastní, že u kluků za ten rok nedošlo k žádným zdravotním komplikacím a stále jsou plní energie. Rupert se jako první začal plazit a jako první se i postavil, Austin byl hned za ním a jako poslední Ethan. Všichni ale utvářejí skvělý tým. Péče o ně je náročná, stojí nás to s manželem velké úsilí, ale neměnili bychom,“ dodává Tanyová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám