Hlavní obsah

Proč v zimě častěji slzí oči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo zimní období miluje, mnozí další se nemohou dočkat, až přijde jaro. I když patříte do první skupiny, je třeba uznat, že i tak s sebou zima přináší některé poměrně nepohodlné aspekty. Pomineme-li potřebu vrstvení oblečení, za zmínku rozhodně stojí třeba neustále vysušená pokožka, popraskaná a podrážděná místa na rukou nebo také velmi nepříjemné slzení očí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sotva vyjdete v zimě ven, nemusí ani nijak dramaticky foukat a už vám začínají slzet oči? O chvílích, kdy je opravdu větrno nebo hustě sněží, ani nemluvě? Nebojte, nejste v tom sami.

Je dobře známo, že studený vzduch vysušuje pokožku, která se nestíhá dostatečně hydratovat. To pak vede k popraskání či šupinatění pokožky. Podobně chlad působí i na oči.

„Zní to poměrně nelogicky, ale důvod, proč nám v zimě častěji slzí oči, je ten, že vysychají,“ uvádí pro server Daily Mail oftalmolog Michael Brusco. Lékaři to nazývají syndromem suchého oka.

Syndrom suchého oka se nevyplácí podceňovat

Zdraví

Když vyjdete ven, studený vzduch zbaví oči rychle potřebné vlhkosti, což znamená, že se slzné kanálky budou snažit produkovat o to více slz, jde o tzv. slzný reflex. Slzy jsou nezbytné nejen pro udržení hydratovaných očí, ale také pro podporu kvalitního zraku. Navíc tvoří ochrannou vrstvu a chrání oko před vniknutím cizích těles.

„Když je opravdu velká zima, uvedený reflex funguje více než běžně a může docházet k nadměrnému slzení,“ dodává doktor Brusco. Nadměrné slzení ale mohou způsobovat i některé oční krémy, které se aplikují pod oči na zklidnění podrážděné pokožky v zimě.

Větší slzení pak obecně „hrozí“ lidem, kteří často pracují na počítači. Tito lidé mají obecně slabší „ochranný slzný film“, protože oči nadměrně namáhají. Když pak vyjdou ven, nebude u nich rozhodně trvat nijak dlouho, než jim začnou oči slzet, tvrdí Brusco.

Anketa

Slzí vám v zimě často oči?
Ano, stačí být chvíli venku.
90,6 %
Ne tak často, ale ano.
7,7 %
Nepozoruji změnu oproti jiným obdobím.
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1966 čtenářů.

Jakmile ale bude slzení očí při pobytu venku poměrně časté, je lepší vyhledat očního lékaře. „Pokročilé vysušení oka může vést k jeho poškození a zhoršenému vidění. Je tedy lepší si nechat zrak raději zkontrolovat,“ upozorňuje prezident Americké optometrické asociace Ronald L. Benner.

Oftalmoložka Yunna Rapoportová pak doporučuje používat tzv. umělé slzy bez konzervačních látek ke zvlhčení očí. Také radí přikládat si na oči na několik málo minut teplý obklad. To poskytne očím teplo a vlhko a může zmírnit suchost a podrážděnost očí.

Stejně tak není od věci nosit venku v zimě sluneční brýle, i když slunce nesvítí tolik.

Drtí vás dlouhá zima? Chce to světlo a pohyb

Zdraví

Spolehlivé rady, nebo jen mýty? Jak se podle odborníků obrnit proti nachlazení

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Zvlhčující oční kapky, Sluneční brýle

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám