Hlavní obsah

Proč čas s přibývajícím věkem plyne rychleji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teoretický fyzik Albert Einstein kdysi řekl, že čas je relativní. Ne vždy plyne stejnou rychlostí. Hodina nám tak může připadat jako okamžik či věčnost. Vždy záleží na tom, co v daný okamžik děláme, prožíváme a v neposlední řadě i v jakém věku. Čím jsme starší, tím čas plyne rychleji, což potvrzují i vědecká zjištění.

Foto: Profimedia.cz

Čím jsme starší, tím čas plyne rychleji.

Článek

I když má hodina vždy 60 minut, její vnímání může být opravdu různé. Podle německých psychologů a jejich vědecké studie svou roli může sehrát i věk. V dospělosti jednoduše máme pocit, že čas ubíhá mnohem rychleji, než tomu bylo v dětství a dospívání. A to zejména po čtyřicátém roce.

Vědci to vysvětlují tím, že zatímco ve čtyřech letech jsou polovinou vašeho života dva roky, když je vám padesát, polovina života odpovídá pětadvaceti letům. Zatímco malé dítě tak pohlíží na jeden den jako na něco neskutečně dlouhého, protože jich v životě ještě tolik neprožilo, starší člověk den vnímá jako chvilku, jelikož jich prožil mnoho.

Navíc malé děti ještě plně nechápou čas jako takový, nejedná se totiž o vrozenou schopnost, ale něco, co se musí naučit, k čemuž dochází v šesti nebo sedmi letech.

Tajemství dlouhého života očima vědy

Zdraví

Zkušenost a prožitky

Při určování toho, jak rychle nebo pomalu čas utekl, sehrává důležitou roli to, o jaký prožitek se jedná. Lidské bytosti totiž mají různé perspektivy ve vztahu k času.

  • Perspektivní perspektiva je ta, kterou vnímáme jako událost, která se stále děje nebo se stane v budoucnosti.
  • Retrospektivní perspektiva nastává v okamžiku, kdy událost skončí a stává se tak součástí minulosti.

Zatímco čas na vzrušující a zábavné dovolené doslova letí (perspektivní pohled), když jste již z dovolené doma, máte občas pocit, že dovolená trvala déle než jiné vaše společné zážitky (retrospektivní pohled).

Mozek má navíc tendenci si ukládat do paměti nové zážitky, ale už ne tolik ty každodenní. Možná proto si do detailu vzpomenete na něco nečekaného, co jste zažili na exotické dovolené, než na to, co jste měli před týdnem k večeři.

Novinky čas zpomalují

Vnímání času je založeno na počtu našich nových vzpomínek. Základní fází nových zkušeností je dětství. Během něj zažíváme denně nová a nová dobrodružství. Všechno je čisté objevování. Zvířata, barvy, hry, aktivity s přáteli, jídlo a cokoli jiného, co se děje, může otevřít kouzelný a fascinující svět.

Čím víc neznámých zážitků zažijeme a čím více vzpomínek máme, tím větší máme pocit, že čas trval déle. Život dospělého je často složen z rutiny v práci a rodinných povinností. V důsledku toho jsou nové zkušenosti s přibývajícím věkem stále sporadičtější.

Pokud tedy chcete zpomalit vnímání času, pak musíte do svého života neustále zařazovat nové a nové aktivity. Můžete se začít učit nový jazyk, přihlásit se do kurzu vaření, změnit trasu do práce nebo se nově vrhnout na sport, který jste doposud nedělali. Jednoduše začněte dělat vše, co jste ještě nedělali. Tyto zážitky vám poskytnou nové vzpomínky, které vám sice neumožní zastavit čas, ale pomohou vám jej vnímat tak, že plyne pomaleji.

Jak zpomalit biologické stárnutí

Zdraví

Co se stane s vaší pokožkou, když přestanete kouřit

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Jazykové školy, Kurzy vaření, Sportovní centra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám