Hlavní obsah

Jak zpomalit biologické stárnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že věk je jen číslo. Ten chronologický, který určuje, kolik je nám skutečně let, určitě. Existuje ale i věk biologický, který ukazuje na to, jak staré naše buňky jsou na základě jejich aktuálního stavu. Rozdíly mezi nimi pak mohou být poměrně razantní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud dodržujete zdravý životní styl a jste fit, může se klidně stát, že váš biologický věk bude nižší než ten chronologický. U sedavého stylu života a špatné životosprávy naopak o dost vyšší. Což znamená, že vám bude hrozit vyšší riziko výskytu různých onemocnění, nejspíš budete žít i kratší život.

Obezita ve středním věku a s tím související vyšší hodnoty tzv. BMI mohou lidem zkrátit délku života až o pět let, jak poukázala studie publikovaná v JAMA Network.

Rovněž bylo také mnohokrát zdokumentováno, že biologický věk se zvyšuje v reakci na stres. V současné době, kdy je na lidi obecně vyvíjen v mnoha oblastech velký tlak, to není příznivá zpráva.

Oči prozradí řadu nemocí, ale i skutečný biologický věk

Zdraví

Nový výzkum ovšem naznačil, že takové „poškození“ lze naštěstí zvrátit – a to i během několika málo dnů, případně měsíců podle toho, jak rychle se dokážete ze stresu zotavit.

Součástí týmu, který se v rámci svého výzkumu snažil přijít na to, jak zpomalit biologický věk, byl i doktor Vadim Gladyshev z Harvard Medical School.

„Navzdory rozšířenému tvrzení, že biologický věk je alespoň trochu tvárný, zůstává rozsah, v jakém prochází vratnými změnami, a události, kdy se takové změny spouštějí, neznámé,“ uvedl pro Daily Mail.

V rámci výzkumu se tak s kolegy snažil u myší i lidí měřit změny biologického věku v reakci na různé stresové situace. Takové, které by mohly být považovány za „dostatečné“ stresory k ovlivnění biologického věku, mohou zahrnovat například větší operaci, těhotenství nebo vážnou nemoc. Právě v rámci těchto událostí u lidí měřený biologický věk rychle stoupal, po zotavení se z události ale poměrně rychle opět snížil na původní úroveň.

„Tato studie nám ukázala, že biologický věk lidí i myší není neměnný, ani se neustále nezvyšuje. Prochází vratnými změnami, a to během relativně krátkých dní či měsíců,“ uvádějí vědci ve studii, jejíž výsledky byly publikovány v časopise Cell Metabolism.

Zjednodušeně z toho tak vyplývá, že stres může vyvolat velmi rychlý nárůst biologického věku, ale není to trvalé.

Nedávná samostatná studie pak naznačila, že přirozené biologické stárnutí lze rovněž ovlivnit přijímaným množstvím kalorií. Lidé, kteří během dvou let snížili jejich příjem o 25 procent, stárli o 2 až 3 roky pomaleji než ti, kteří jedli stále stejně.

Jak finanční stres ovlivňuje lidské zdraví

Zdraví

Jak se stres podepisuje na fungování našeho těla

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám