Hlavní obsah

Při cvičení se vyplatí osobní trenér

Právo, JAT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K jarním záchvatům zvýšené péče o tělo patří často snaha co nejrychleji zformovat svou postavu. Cesta vede obvykle do nejbližšího fitcentra, ale ne vždy je úspěšná. Při nerozumném počínání si můžeme dokonce i poškodit zdraví. Je nutné si počínat správně.

Článek

V první řadě si fitcentrum důkladně prohlédneme, včetně hygienických zařízení. Podrobný rozhovor s trenérem se musí týkat nejen našeho úmyslu dostat se do formy, ale také momentálního zdravotního stavu. Ideální je takové fitness, v němž jsou možné i konzultace s lékařem.

Za nezbytnost považujme individuální cvičební plán, pokud to však kapsa dovolí, volíme raději cvičení s osobním trenérem, který na nás celou dobu dohlíží. Měl by být rovněž schopen navrhnout nám způsob stravování, nejlépe podrobný jídelníček. Nemá smysl zatajovat, že jsme se pohybu delší čas nevěnovali. Zejména při nadváze je nutné postupovat velmi opatrně a teprve s ubývajícími kilogramy zátěž zvyšovat.

Snaha co nejvíce urychlit proces modelování postavy nezřídka vede k přepínání sil. Pokud se v takovém případě nestane nic horšího, budou nás po cvičení pronásledovat takové svalové bolesti, že nejspíš oslabí dobrou vůli pokračovat. Důležitou podmínkou úspěchu je, když ne přímo radost z pohybu, tak alespoň příjemný pocit z toho, že pro sebe dokážeme něco udělat. Spontánní chuť hýbat se pak přijde sama od sebe.

Důležité je mít i správně zvolené vybavení

Důležitou roli hraje při cvičení vhodné oblečení a obutí. A nemusíme si zastírat, že nejen z funkčních důvodů, ale tak trochu i pro parádu. Koneckonců proč ne, když se tak vylepší celkový postoj k prospěšné aktivitě.

Ve sportovních prodejnách najdeme dresy ze speciálních materiálů, které výborně sají pot, a dokonce i chladí. Vybrat si lze rovněž takové, jež nezdůrazňují nedostatky, ale naopak je šikovně skrývají. Obuv je žádoucí měkká, ale dobře tvarovaná a pevná.

Nezapomeneme ani na sportovní kosmetiku - osvěžující sprchové gely, chladicí spreje, antiperspiranty a masážní emulze.

Velkou brzdou cvičení může být zbytečný stud, vyvolávaný nejen nezkušeností, ale ve značné míře právě také postavou. Pokud se s ním někdo potýká, měl by si stále uvědomovat, že si trénink platí. Obavy, co si o nás myslí druzí, do této sféry vůbec nepatří. Při tréninku se totiž stará každý sám o sebe a veškeré dění kolem sebe ho ani v nejmenším nezajímá. Dělejme to také tak.

Reklama

Související články

Cvičení musí odpovídat povaze a temperamentu

Pokud se člověk rozhodne začít s cvičením nebo jinou fyzickou aktivitou, měl by se poradit se skutečným odborníkem ve vyškoleném centru. Výběr správného...

Celulitidě se nevyhnou ani modelky

Každá žena si přeje mít dokonalou postavu s hladkou a pevnou pokožkou. Cesta, která k tomuto ideálnímu stavu vede, však nebývá lehká. Pomerančová kůže,...

Výběr článků

Načítám