Hlavní obsah

Cvičení musí odpovídat povaze a temperamentu

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO

Pokud se člověk rozhodne začít s cvičením nebo jinou fyzickou aktivitou, měl by se poradit se skutečným odborníkem ve vyškoleném centru. Výběr správného tréninkového režimu by měl totiž odpovídat povaze a temperamentu dotyčného.

Foto: SOŠJ

Studenti zahradnického oboru na návštěvě v Nizozemsku.

Článek

"Pro každého člověka, zvláště pro začínajícího, je důležité, aby pečlivě zvolil, jaké sportovní aktivitě se bude věnovat. Zda vybrané cvičení odpovídá jeho osobnosti a je-li schopen je dělat dlouhodobě," míní doktor James Gavin z University of Quebec, podle kterého se hodí každý člověk pro jiný typ cvičení, někdo pro jógu, jiný pro karate, další pro aerobik či cyklistiku.

Každý odborník či lékař by měl zájemci o cvičení umět poradit na základě psychologického dotazníku, v němž by měl zjistit, zda chce zájemce cvičit sám či ve skupině, zda potřebuje být veden nebo vyžaduje spontánnost a volnost, jeho míru motivace, stupeň agrese cvičebního plánu, soutěživost, míru mentálního zatížení a schopnost riskovat.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jakým sportům se věnujete?

Člověk toužící po vzrušení se bude hodit spíše do riskantních sportů, zatímco člověk, který miluje společenské hry, se uplatní spíše v kolektivních hrách. Lidé milující spontánnost a nezávislost se zase jen stěží podrobí striktnímu cvičebnímu plánu.

Ze studie Jamese Gavina vyplynulo, že ti, kteří mají v oblibě karate a málo se zajímají o aerobik nebo jógu, jsou soutěživí, spontánní a agresivnější. Naopak lidé, kteří našli zálibu v józe, skórovali v mentálním zatížení, osoby dávající přednost aerobiku zase ve společenskosti.

Anketa

Jakým sportům se věnujete?
Bojovým
7,6 %
Kolektivním
17,5 %
Individuálním
66,6 %
Jiným
8,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 395 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Cvičí celá rodina

Půlhodinku pohybových aktivit by si měl dopřát každý člověk, a pokud žije v rodině, měla by podle amerických odborníků cvičit rodina společně. Účinek pohybové...

Na cvičení není nikdy pozdě

Každý člověk má pečovat o své tělo. To platí nejen pro mladé, ale hlavně pro starší generaci. Organismus se za zájem dokáže odvděčit. Nebude bolet a vypovídat...

Výběr článků

Načítám