Hlavní obsah

Překvapivý způsob, jak odolat nezdravé a kalorické stravě

Novinky, das

Opravdu málokdo dokáže odolat tolik oblíbeným a přitom velmi nezdravým pokrmům, když je vidí na obrázku či zachytí jejich opojnou vůni. V ten okamžik jdou většinou všechna předsevzetí stranou. Podle nejnovějšího výzkumu, zveřejněného v odborném časopise Journal of Marketing Research, ale postačí, pokud podobnou vůni budete čichat déle než dvě minuty a neodolatelná chuť na tyto „dobrůtky” vás rázem přejde.

Foto: Profimedia.cz

Lahodná vůně vzbuzuje chuť na dané jídlo, po delším působení ji dokáže i uspokojit.

Článek

Vědci zkoumali vztah mezi vůní z okolí a následným výběrem potravin a samotné je překvapilo zjištění, že mnozí z těch, kdo čichali opojnou vůni oblíbených fastfoodových jídel či sladkostí, ve finále sáhli po mnohem zdravějších variantách než ti, kteří cítili vůně oblíbeného ovoce.

Časem zjistili, že je velmi důležité, jak dlouho lidé tyto vůně pociťují. Lahodná vůně sice u každého dokáže vzbudit chuť na danou potravinu, ale pokud ji lidé pociťují déle než 2 minuty, pak je tato vůně uspokojí natolik, že jí dokážou odolat a zvolit raději zdravější variantu.

„Vůně spjaté s lahodnými jídly dokážou uspokojit systém odměňování v mozku, čímž se snižuje nutkání ke konzumaci těchto jídel,” vysvětlují pro Time vědci.

Pokud tedy toužíte jíst zdravě, pak si jídlo nikdy neobjednávejte podle obrázku po telefonu a raději si sami zajděte do restaurace či bufetu, kde díky vůni snáze překonáte nutkání po hřešení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám