Hlavní obsah

Povánoční hubnutí: Šest účinných cviků na posílení břišních svalů

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátkem nového roku je mnoho lidí odhodlaných k pravidelnému cvičení a posilování, fitness centra praskají ve švech. Efektivně si ale můžete zacvičit i doma. Ve videu naleznete šest jednoduchých cviků pro pevné a ploché bříško, které pro vás připravil osobní trenér Štěpán Ruszkowski z pražského fitness centra John Reed.

Šest účinných cviků na posilování břichaVideo: Novinky

 
Článek

Plank

Prvním ze cviků je takzvaný plank, neboli držení váhy těla na předloktí a špičkách chodidel. „Důležité je držet si malíkovou hranu. Lokty máme přímo pod rameny, zatáhnuté rovné bříško, rovná záda a paty tlačíme dozadu. Hlava nepřepadává a v této pozici držíme,“ říká trenér s tím, že tento cvik je na výdrž a délka cviku záleží na individuální výdrži, čas lze nicméně postupně navyšovat. Pozor bychom si měli dát na správné držení hlavy, nedržet zadeček vysoko a nepropadat se v bedrech.

Cvik lze různě modifikovat, například kmitáním, vysouváním boků do stran, popřípadě skákat nohama od sebe a k sobě.

Boční most

Při tomto cviku je rovněž zapotřebí držet malíkovou hranu, držet si linii kotníku, kyčle a ramene, loket máme přímo pod ramenem. Zatahujeme bříško, bok odtlačíme nahoru a pozici držíme. Během toho se nesmíme vyklánět z linie a propadat se v bedrech, měli byste cítit boční stranu. I tento cvik lze modifikovat pumpováním či vystrčením ruky do strany. Boční most je také na výdrž, proto když začnete ztrácet pevnost v břiše, dejte si chvíli pauzu a poté cvik zopakujte.

Jak dosáhnout plochého břicha bez cvičení

Zdraví

Obrácená kočka

Lehneme si na záda, bedra máme na podložce, nohy dáme do pravého úhlu. Ruce zatlačíme o kolena, a v impulzech střídavě tlačíme o kolena a povolujeme. „Tady je důležité držet bedra hezky na podložce, neohýbat se a udržet hezky kolena v pravém úhlu, hlava v prodloužení. Opět opakujeme, pokud nám to tělo dovolí,“ říká trenér.

Spodní bříško

Tentokrát dlaně položíme podél těla, bedra máme opět na podložce. Nohy natáhneme, vytáhneme ke stropu a pomalu zase zpátky. „U tohoto cviku je důležité opět držet bedra na podložce, neprohýbat se, hezky nohy vytáhnout nahoru a pomalu zase dávat zpátky. Celé to udržet bříškem, ten pohyb je plynulý,“ vysvětluje trenér.

Jakým potravinám se vyhnout, chcete-li mít ploché břicho

Zdraví

Polosklapovačky

Zůstaneme ještě ležet na zádech. Hlava je opět v prodloužení, bedra na podložce. Ruce sepneme a budeme kmitat doprostřed, do strany, doprostřed a do strany. Během cviku bychom neměli krčit bradu a musíme dbát na správné dýchání.

Šikmé břišní svaly

Vleže natáhneme dlaně podél těla, hlavu dále držíme v prodloužení, bedra máme položené na podložce. Střídavě natahujeme ruce směrem k chodidlům, bříško máme zatažené a snažíme se dotknout kotníků.

Mnozí lidé nejsou tlustí, ale nafouklí

Zdraví

Tělo by se totiž mělo před každým cvičením rozehřát a rozcvičit. Vyhnete se tak namožení svalů či poškození kloubů. Správný postoj a pravidelné dýchání mohou cvičení výrazně zefektivnit. V neposlední řadě se mezi doporučení řadí dodržování pitného režimu a vyvážené stravy, jinak se i sebenáročnější cvičení dokáže minout účinkem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Cvičení před snídaní spaluje více tuku

Toužíte zhubnout, ale přestože pravidelně cvičíte, stále se vám to nedaří? Pak zkuste cvičit ráno ještě před snídaní. Podle britských vědců tak spálíte mnohem...

Pozice z jógy pro lepší sex

Cvičení jógy vás dostane do psychické pohody, skvělé fyzické kondice a také vám může pomoci k mnohem lepším prožitkům při sexu a silnějším orgasmům.

Výběr článků

Načítám