Hlavní obsah

Pět stravovacích návyků, které oslabují imunitu

Novinky, lin

O svoji imunitu bychom se neměli starat pouze v období pandemie. Správně fungující imunitní systém by měl být naší prioritou celý život. Zatímco společnost řeší, jaké prostředky dokážou naši obranyschopnost zlepšit, je důležité se podívat i na obrácenou stranu mince. Jaké potraviny a návyky imunitě škodí?

Foto: Profimedia.cz

Cukr ani nadměrná konzumace kávy tělu neprospívají.

Článek

Máte lednici plnou vitamínů, spíž přetéká superpotravinami, ale vaše imunita na tom stále není nejlépe? Zamyslete se nad tím, jestli ji nebrzdí následující návyky.

Pijete příliš mnoho alkoholu

Občasná sklenka vína či jiného alkoholického nápoje nepochybně k životu patří. Nicméně nadměrná konzumace alkoholu, i když krátkodobá, může poškodit váš imunitní systém. To dokazuje i studie uvedená v odborném časopise Alcohol Research, která potvrdila dlouhodobě pozorovatelný vliv mezi nadměrnou konzumací alkoholu a oslabenou imunitou.

Pokud máte pocit, že se tento problém týká i vás, zkuste konzumaci alkoholu omezit na maximálně jeden nápoj denně.

Nadměrně solíte

Přebytek sodíku, který se v soli vyskytuje, je podle Health spojován se zadržováním tekutin v těle a vysokým krevním tlakem. Nová studie navíc potvrdila, že příliš mnoho soli může narušit i náš imunitní systém.

Jednoduché tipy, jak zatočit s jarní únavou

Styl

Když ledviny vylučují nadbytek sodíku, dochází k domino efektu, který snižuje schopnost těla bojovat s bakteriálními infekcemi. Vyvarujte se proto nadměrné konzumace polotvarů, které jsou zpravidla plné soli a přestaňte si jídla dosolovat, pokud chcete svoji imunitu přirozeně podpořit.

Konzumujete příliš cukru

Ne nadarmo se říká cukru nejdostupnější droga. Přestože je cukr pro lidský organismus důležitý, je dobré ho konzumovat s mírou. Nadměrný příjem totiž vede nejen k obezitě, ale také například špatnému duševnímu zdraví a snížené imunitě.

Je proto důležité konzumovat výrobky, které obsahují cukr, s mírou a vyhnout se emocionálnímu přejídání, které dramaticky rozhodí hodnoty cukru v krvi.

Pijete mnoho kávy

Káva a čaj jsou obecně dobře vnímané nápoje, protože obsahují vysoké množství antioxidantů, které jsou spojovány s protizánětlivým účinkem.

Příliš mnoho kofeinu, který je v těchto nápojích často přítomen, je ale spojováno také s problémy se spánkem, ale i sníženou imunitou, a to zejména v případě, pokud si nedopřáváte tyto nápoje v naturální formě.

Máte nedostatek vlákniny

Vláknina podporuje dobré trávení, dobře působí na složení střevních bakterií, které jsou zodpovědné za naši imunitu i náladu. To dokazují i výzkumy, podle kterých je vyšší příjem vlákniny a prebiotik obecně spojován s lepší obranyschopností, a dokonce i lepším spánkem.

Zařaďte proto do svého jídelníčku více vlákniny, která je přítomná například v zelenině, ovoci, celozrnných výrobcích, luštěninách či oříšcích.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jaký vliv má káva na náš mozek a tělo

Káva je součástí každodenního rituálu mnohých z nás. Není divu - kromě toho, že často slouží jako záminka k setkání, je také užitečná. Dokáže totiž zbystřit...

Výběr článků

Načítám