Hlavní obsah

Potraviny, které podle lékařů umí prodloužit, nebo naopak zkrátit život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidský život je omezený, s tím nic nenaděláme. Můžeme se ale snažit ho prodloužit, co nejvíc to půjde. Základní cesta vede přes jídelníček – podle lékařů opravdu existují potraviny, které umí život prodloužit. Stejně tak ale i ty, které ho mohou zkrátit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci z Michiganské univerzity analyzovali téměř 6000 potravin nacházejících se v typické stravě dospělých Američanů.

Porovnávali zdravé a nezdravé typy potravin s tím, kolik času mohou kvůli svému složení ubrat či přidat k délce lidského života.

„Podíváme-li se na největší viníky, tedy velký obsah masa a soli, můžeme například říct, že takový párek v rohlíku ubere z délky života celých 36 minut. Zkuste zapřemýšlet, kolik to je, pokud si ho někdo dopřává třeba obden,“ cituje server Daily Record doktorku a nutriční poradkyni Sarah Berryovou.

Ta k tomu dodala, že obecně nejhorší skupinou jsou bez většího překvapení vysoce zpracované potraviny – slanina, cheeseburgery nebo pizza tak s každým soustem „ubírají cenné minuty z předpokládané délky života“.

Mezi další vysoce zpracované potraviny patří například zmrzlina, šunka, instantní polévky, cereálie, klobásy, bílé pečivo atd.

Potraviny a nápoje, které negativně ovlivňují naši psychiku

Zdraví

Naštěstí ale existují i přínosné potraviny, které naopak pomohou díky prospěšným látkám život o nějakou tu chvíli prodloužit. I když ani s nimi nemůžeme žít věčně.

„Známé jsou mořské plody, které mohou v závislosti na typu přidat 10 až 70 minut s každou porcí. Z velké části za to můžeme děkovat omega-3 kyselinám,“ dodává Berryová.

Podle zjištění bylo poměrně vysoce kladně hodnoceno i například ořechové máslo díky zdravým tukům, bílkovinám a vláknině.

Co ovšem bylo nejzajímavější, že odborníci zjistili, že neexistuje žádná souvislost mezi zdravotním skóre potravin a množstvím kalorií v nich.

„To dodává argumentu, že se musíme zaměřit na kvalitu potravin místo kalorií, když zvažujeme zdravotní účinky potravin, na větším významu,“ uzavírá odbornice.

Počítání kalorií při hubnutí je nesmysl, tvrdí odborník

Zdraví

Jednoduché změny, kterými podpoříte své zdraví

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám