Hlavní obsah

Počítání kalorií při hubnutí je nesmysl, tvrdí odborník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S novým rokem opět vyvstal všeobecný humbuk kolem předsevzetí, která se v nemalém případě každoročně týkají hlavně hubnutí. Způsobů, jak toho docílit, je hned několik. Mezi ty dlouhodobě oblíbené pak patří třeba počítání přijatých kalorií. Podle britského odborníka na výživu Tima Spectora ale tento způsob hubnutí nemá smysl, radí se zaměřit raději na něco jiného.

Foto: Profimedia.cz

Zkoušíte počítat každou kalorii, kterou přijmete, ve snaze zhubnout? Přestaňte s tím, podle odborníka to nemá smysl.

Článek

Někteří lidé sice mohou krátkodobě omezením přijatých kalorií zhubnout, téměř všichni se ale nakonec vrátí na původní váhu, nebo ji dokonce překročí, uvádí odborník pro Daily Mail. Podle jeho vyjádření je tento způsob, který i mnohé významné zdravotní organizace propagují jako jeden ze způsobů, jak zhubnout, jedna velká „kamufláž“.

Místo kalorií by se lidé měli podle něj zaměřit na to, aby měli na talířích kvalitní potraviny plus dostatek ovoce a zeleniny, vyhýbali se nezdravému jídlu a během dne vše konzumovali v desetihodinovém okně (pokud bude ráno snídaně v osm, poslední jídlo by mělo být v šest večer).

„Nikdy nebyla provedena žádná dlouhodobá studie, která by jasně prokázala, že počítání kalorií je účinný způsob, jak zhubnout a udržet si úbytek delší dobu. Ano, můžete být několik prvních týdnů úspěšní, evoluční systém vašeho těla vás ale dostane do stavu, kdy budete stále více a více hladoví kvůli úbytku energie. Vaše tělo se zpomalí, stejně jako metabolismus, takže nebudete příliš produktivní. Celých 95 procent lidí se pak po návratu k běžnému jídelníčku rychle vrátí ke své původní váze, nebo ji i snadno překročí,“ vysvětluje Spector detailněji.

Když po rychlém zhubnutí nastane jo-jo efekt

Zdraví

Jak dodává, lidé takový postup neberou jako dramatickou dietu, spíše mnohdy dodávají, že se „jen snaží snížit počet přijatých kalorií třeba o 10 procent za den“. „Což by podle staré teorie mělo stačit k tomu, aby člověk začal hubnout,“ dodává.

Jenže to je dnes podle něj prakticky nemožné – nejen kvůli často nepřesným údajům na obalech potravin, ale i kvůli různé velikosti porcí při stravování v restauracích, které podle něj mohou být až o 30 procent větší nebo menší, než je uváděno v jídelním lístku.

Profesor Spector dále rozvíjí svou teorii o obří kamufláži v rámci doporučení počítání kalorií. „Potravinářský průmysl chce, abyste se zaměřili na kalorie, obsah tuku a cukr, abyste nemuseli přemýšlet o kvalitě jídla. Je to něco, co mohou snadnou kontrolovat v cestě za stále vyššími zisky. A zároveň snižovat kvalitu potravin přidáváním uměle vytvořených látek, které lidskému střevnímu systému rozhodně neprospívají,“ rozvádí své tvrzení.

Lékař celý měsíc konzumoval jen průmyslově zpracované potraviny, výsledek je děsivý

Zdraví

„Přestaňte být posedlí kaloriemi a začněte mnohem více přemýšlet o kvalitě toho, co jíte a co to dělá s vaším tělem. Vyhněte se všem zpracovaným potravinám, které obsahují v nadmíře sůl, cukry, nezdravé tuky a chemické přísady a rozšiřte svůj jídelníček o čerstvé a originální produkty,“ drží se svého názoru.

Studie podle něj ukázaly, že lidé stravující se nezdravě zkonzumují denně v průměru o 300 kalorií více než lidé, kteří se snaží jíst zdravě. Krevní testy rovněž odhalily, že lidé s nezdravým stravováním měli v krvi vyšší hladiny hormonů stimulujících chuť k jídlu a naopak nižší hladiny hormonů potlačujících chuť k jídlu.

Rovněž doporučuje, abychom jídlo přes den rozložili maximálně do desetihodinového „okna“, zbylých 14 hodin je bez jídla. I díky tomu se podle něj brzy lze naučit omezovat nevýznamné svačinky a hlavně se vyhnout nárazovému stravování v noci, což je pro zdraví to nejhorší.

Zásadní je pak si podle něj uvědomit, že úprava jídelníčku a zdravé hubnutí se neodehrávají jen pár týdnů, je to proces na měsíce a roky.

Nejčastější mýty o pečivu a hubnutí

Zdraví

Jaká jsou pro a proti oblíbených diet

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám