Hlavní obsah

Poprvé na masáži? Vyberte si takovou, která vám sedne a vytěžte z ní maximum

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešní době existuje nepřeberné množství masáží, člověk má často problém se v nich vyznat. O to víc, pokud se na masáž chystá poprvé. Naučte se vybrat takovou, která vašemu organismu udělá dobře a připravte se na ni tak, abyste z ní měla co největší zážitek.

Foto: Profimedia.cz

Vyberte si masáž na míru vašim potřebám.

Článek

Nad masáží přemýšlela nejedna z nás. V dnešní době se již nejedná o luxusní záležitost, kterou si nemůžeme jen tak dovolit. Naopak, masérských studií a nejrůznějších spa přibývá, můžeme tak narazit na nejrůznější druhy masáží ve všech cenových kategoriích. Jak si ale vybrat tu správnou a jak si ji správně užít?

Jaká je ta pravá?

Chystáte se na masáž poprvé? Možná si nedokážete představit, co se skrývá pod pojmy, jako je thajská, havajská, orientální, ajurvédská, relaxační nebo třeba olejová masáž.

„Nelze univerzálně říct, jaký druh masáže je pro koho vhodný. Více záleží na tom, v jakém jsme momentálně rozpoložení, jak se cítíme, a především záleží na naší kondici – zda potřebujeme řešit nějaký zdravotní problém, či chceme hlavně relaxovat a uvolnit se. Při výběru masáže je také vhodné zvážit míru stresu, kterou procházíme, ať už v práci, nebo v soukromí. To vše má vliv na celkový efekt masáže,“ vysvětluje masérka ze Srí Lanky Chandrika Demuni z relaxačních center Wellness Horal a L-Spa v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Foto: Profimedia.cz

Masáž

Za univerzální a bezproblémovou se obecně považuje thajská olejová masáž, u které jde především o relaxaci a navození pocitu harmonie.

„U nás ji vyhledávají především ženy. Je tak uvolňující a pohodová, že při ní hosté nezřídka i usnou,“ popisuje masérka.

Poprvé na masáži

Při první návštěvě by s vámi měl masér zkonzultovat váš současný zdravotní stav. V některých případech, zejména pokud člověk není zcela zdravý, totiž může neprofesionální masáž ublížit.

„Jde například o případy, kdy pacient trpí zánětem žil, infekčním onemocněním, některými neurologickými onemocněními a kožními záněty. Masáž může ublížit při stavech po úrazech, operacích, eventuálně při osteoporóze. Musíme si uvědomit, že masér není pokaždé fyzioterapeut nebo lékař s vysokoškolským vzděláním. Masér je školený specialista, který prošel kurzy s různou dobou trvání,“ varuje lékařka Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Deset tajných tipů Chandriky Demuni, jak si užít masáž
1. Před jakoukoli masáží je ideální navštívit saunu.
2. Hloubková masáž určitě není vhodná s kocovinou, také v počátku nemoci.
3. Vhodným rozpoložením pro masáž není ani situace, kdy vás trápí nějaký osobní problém.
4. Největší chybou je jít na masáž před náročným programem.
5. Není dobré přijít na masáž ihned po velkém fyzickém vypětí.
6. Pokud chcete jít na masáž během dne, pak si raději naplánujte celý den jako relaxační.
7. Před masáží je dobré dvě až tři hodiny nejíst.
8. Před masáží hodně pijte.
9. Po masáži v sobě nechte doznít dojmy a minimálně dvacet minut odpočívejte.
10. Pokud máte možnost, dopřejte si relaxační masáž alespoň jednou týdně.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladý ječmen jako zelený životabudič

Superpotraviny jsou v současnosti velmi oblíbené mezi příznivci zdravého životního stylu a přírodní medicíny. Do této skupiny se řadí i mladý ječmen. Jedná se...

Síla dotyku aneb Jak prospět tělu i vztahu

Výhody profesionálních masáží jsou nám obecně dobře známy. Poskytují úlevu od stresu, uvolňují ztuhlé svaly a prokrvují pokožku. Podobně působí ale i domácí...

Výběr článků

Načítám