Hlavní obsah

Síla dotyku aneb Jak prospět tělu i vztahu

Novinky, lin

Výhody profesionálních masáží jsou nám obecně dobře známy. Poskytují úlevu od stresu, uvolňují ztuhlé svaly a prokrvují pokožku. Podobně působí ale i domácí masáže. Nová studie dokazuje, že partneři, kteří se vzdali profesionálních masáží a místo toho se začali masírovat doma navzájem, dosáhli stejných benefitů, navíc u nich došlo k posílení jejich vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Masáže dokážou léčit nejen tělo.

Článek

Chcete posílit vztah a zároveň i tělo? Naučte se domácí masáže. Nová studie totiž ukazuje, že páry, které absolvovaly třítýdenní masérský kurz, dokázaly lépe zvládat stres a zlepšily se i v ostatních psychických ohledech.

Co přinesl výzkum

Před začátkem výzkumu muselo třicet osm účastníků odpovědět na otázky ohledně svého fyzického a duševního zdraví. Stejně tak výzkum sledoval hodnoty jejich fyzické energie, nálady, bolestí a emočního rozpoložení.

Výzkumníci zjistili, že každá masáž přinesla partnerům pocit uspokojení a psychické vyrovnanosti, a to dokonce i po ukončení masérského kurzu. Podle webu Health bylo překvapivým zjištěním, že celých 74 % účastníků v masážích pokračovalo i po skončení masérské praxe. Ostatním se nepodařilo vměstnat masáže do už tak plného rozvrhu.

Masáží proti stresu

Dřívější výzkumy ukázaly, že stres jednoho partnera negativně ovlivňuje oba, čímž dochází k disharmonii ve vztahu.

Společné masáže pak potvrdily vzrůstající emoční pohodu s každou masáží u obou partnerů, u masírujícího i masírovaného.

Pokud vám absolvování masérského kurzu přijde jako ztráta času i peněz, můžete se základním dovednostem naučit i prostřednictvím volně dostupných aplikací či videí na internetu.

„Masáž je levnější než terapeut, a navíc se v ní dá skvěle experimentovat,” říká vedoucí výzkumu Sayuri Naruse.

Reklama

Výběr článků

Načítám