Hlavní obsah

Po prodělaném covidu skončil na vozíku, krátce na to mu zemřela žena na rakovinu. Igor ale nic nevzdává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2021 byl pro rodinu pana Igora Barvy z Berouna tragický. V březnu prodělal covid a následně zánět míchy ho upoutal na vozíku. Když se pak v říjnu vrátil z Rehabilitačního ústavu v Kladrubech, jeho žena Gabriela podlehla zhoubnému melanomu. Přes to všechno Igor nic nevzdává. Se svým hendikepem se naučil žít a dál pečuje o své dvě děti.

Příběh pana IgoraVideo: Novinky

 
Článek

„Jako rodina jsme žili moc hezký život. Oba dva jsme měli dobrou práci a radost nám dělaly naše dvě děti,“ svěřil se Novinkám Igor Barva.

Prvotní problémy se objevily v roce 2017, kdy jeho manželce Gabriele lékaři odhalili zhoubný nádor kůže. Bohužel už tehdy jí léčba příliš nefungovala. Po necelém roce do toho navíc dostala infekci, která léčbu výrazně zkomplikovala. V té době zažívali velmi těžké časy.

Pak ale nastalo období, kdy se stav Gabriely začal lepšit, bohužel ale jen na chvíli. Za nějaký čas se jí totiž rakovina vrátila, a to ve velmi agresivní formě. Lékaři ji tehdy už doporučili jen paliativní léčbu. Gabriela se ale nechtěla vzdát, a tak společně s Igorem hledali po celém světě, zda někde neprobíhá klinická studie na inovativní léčbu, která by Gabriele mohla pomoci. Zároveň založili sbírku, která jim měla pomoci případnou léčbu zaplatit.

Foto: archiv Igora Barvy

Gabrielu trápila znaménka už od roku 2012

Jenže pak přišel covid a rodina se začala bát, aby ho Gabriela nechytla, a tak se objednala na první možný termín na očkování. Těsně před očkováním ale všichni absolvovali kontrolní test, který ukázal, že jsou všichni pozitivní.

Paradoxně zatímco těžce nemocná Gabriela covid zvládala poměrně dobře, Igora nemoc doslova paralyzovala. Kromě bolesti na plicích ho začaly brnět nohy a nakonec ho musela v těžkém stavu odvézt sanitka.

Rakovina kůže začíná nenápadně, umí ale zabíjet. Riziko zvyšují i časté návštěvy solária

Zdraví

Dodnes si pamatuje datum 27. února 2022. Byl to poslední den, kdy šel se svou ženou naposledy na procházku. Po prodělaném covidu a zánětu míchy totiž Igor skončil na vozíku.  

Během doby, kdy byl Igor v nemocnici, se o děti i chod domácnosti musela starat nemocná Gabriela. Přestože to pro ni nebylo snadné, vše zvládala dobře. Po jeho návratu z nemocnice dál hledali experimentální léčbu, která by Gabriele mohla pomoci.

Po dlouhých peripetiích se podařilo sehnat program v americkém Bostonu, kam Gabrielu přijali. V té době byl Igor v Rehabilitačním ústavě v Kladrubech, kde se učil se svým hendikepem žít. Gabriela se po absolvování programu vrátila z Ameriky, bohužel se ale u ní projevily komplikace a tak musela do nemocnice, kde jí lékaři operovali.

Když se Igor na víkend vrátil z Kladrub domů, ležela již Gabriela bezvládně na přístrojích a v neděli zemřela.

Foto: archiv Igora Barvy

Gabriela s Igorem a jejich dětmi

Život jde dál

Igor dnes žije se svými dvěma dětmi sám v domě ve středočeském Berouně. Sám obývá přízemí, jelikož do patra se nedostane. Z velké části je i tak odkázán na pomoc dětí.

Jak ale říká, je rád, že mu fungují ruce a může se alespoň na pár okamžiků postavit. Štěstím v neštěstí je fakt, že může pracovat z domova.

„Problém je čas, netvrdím, že nic nejde, jde téměř všechno, ale pekelně dlouho všechno trvá,“ svěřuje se.

Foto: Novinky

Naštěstí může Igor pracovat z domova a vsedě.

Na litování se ale nemá čas. Jeho hnacím motorem jsou jednoznačně děti. Dceři je dnes čtrnáct let a synovi dvanáct. „Když Gabriela zemřela, tak to děti hodně semlelo. Vše bylo o to těžší, že Gabriela byla učitelkou a učila i na stejné škole, kam v tu dobu obě děti chodily,“ vypráví Igor.

Přestože Igor může stále pracovat, po finanční stránce mu velmi pomáhají i Dobří Andělé. „Samozřejmě, že jsme měli nějaké úspory, ale to vše padlo během těch let, kdy Gabča bojovala s rakovinou,“ uzavírá Igor.

Sedmiletý Kuba žije se vzácným syndromem Dravetové. Nebezpečné jsou pro něj i pozitivní emoce

Děti

Volali mi, že Adámka oživují. Zpověď ženy, jejíž syn se málem utopil

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám