Hlavní obsah

Po prodělané viróze jí selhaly ledviny. Dva roky čeká na transplantaci, její stav se přitom stále zhoršuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Paní Jitka trpí od mládí vleklým chronickým onemocněním. Ve čtyřiadvaceti letech kvůli němu přišla ve větší míře o zrak, který se jí lékaři snažili zachránit 36 zákroky. Přesto žila velmi aktivním životem. Vše se změnilo v roce 2021, kdy jí v důsledku virózy selhaly ledviny. Od té doby čeká na transplantaci a denně dochází na dialýzu. Její zdravotní stav se zhoršuje a je stále více závislá na pomoci manžela.

Foto: archív paní Jitky

Jitka Dantierová je již dva roky na dialýze a čeká na transplantaci

Článek

Život se s paní Jitkou nemazlil. Přesto je velmi pozitivní člověk, který neztrácí úsměv na tváři. S optimismem sobě vlastním hledí vpřed a spřádá nové cíle a sny. Její stav se však stále zhoršuje a je nyní plně odkázána na pomoc svého manžela, který kvůli tomu přišel o zaměstnání.

Sama se přitom snažila i přes svůj hendikep pracovat. Nejprve ve zdravotnictví a pak alespoň jako online učitelka češtiny pro zahraniční studenty. Začala se také starat o opuštěné kočky a má tak doma svůj mini útulek.

Momentálně však potřebuje pomoc hlavně ona. Kromě každodenní dialýzy musí denně užívat mnoho léků, které mají nejrůznější vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy, nevolnost, závratě, nespavost, otoky apod. Pro její organismus je to obrovská zátěž, se kterou musí neustále bojovat.

Kamarádky na život a na smrt. Lenka potřebovala novou ledvinu, Hana se stala dárcem

Zdraví

Nyní je sice na prvním místě v pořadí čekatelů na kombinovanou transplantaci, ale vzhledem k tomu, že kromě ledviny potřebuje i novou slinivku břišní, nikdo neví, kdy se vhodný dárce najde. Dny přitom utíkají a paní Jitce se krátí čas.

Foto: archív paní Jitky

Léky, které musí paní Jitka užívat

Její stav se zhoršuje, jakákoli činnost je pro ni stále náročnější, a je tak odkázána na pomoc a péči svého manžela. Ten již přišel o práci a rodina se dostala do velmi složité finanční situace. V současné době manželům hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou, protože i kvůli dírám v sociálním systému přestali stíhat splácet hypotéku.

Foto: archív paní Jitky

Paní Jitka s manželem rádi jezdili na výlety a poznávali naši zemi. Nemoc je o tyto radosti připravila

Když se původně obrátili na Donio s žádostí o založení sbírky, potřebovali pomoc s koupí starého automobilu, aby si Jitčin manžel mohl lépe organizovat čas a částečně si tak ulehčil péči o ženu. V současné době však dostala přednost snaha o záchranu domova.

Chronickým onemocněním ledvin trpí desetina Čechů. O příčinách mluví přednosta z IKEMU

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:
Selhání ledvin

Výběr článků

Načítám