Hlavní obsah

Brusinky jako zdroj antioxidantů a dalších látek, které pomáhají s infekcí

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedle běžných potravin můžeme do svého jídelníčku zařadit i tzv. superpotraviny. To jsou ty, které obsahují významné množství prospěšných látek, jejichž síla se vzájemně umocňuje, pokud se potkají v jediné potravině. A právě brusinky mezi těmito gastronomickými superstar – super foods – zaujímají přední místo.

Foto: Profimedia.cz

V drobných červených kuličkách najdeme vysoký podíl živin a antioxidantů.

Článek

Pod obecným názvem brusinka se skrývá několik keřů z rodu brusnic (mimo jiné mezi brusnice patří i borůvky). Proč se však brusinky nesbírají v lesích podobně jako právě borůvky?

U nás se můžeme setkat s brusnicí brusinkou, ale ta není zdaleka tak rozšířená jako její modré příbuzné. V lesích ji najdeme poměrně sporadicky a navíc, a to v první řadě, jde o chráněnou rostlinu. Proto si větší popularitu získaly tzv. americké brusinky, jež mají český botanický název klikva velkoplodá.

A právě tyto plody většinou kupujeme v podobě zavařeniny, kterou Češi milují jako neodmyslitelný doplněk svíčkové.

Potraviny, které povzbudí váš sexuální život

Vztahy a sex

Je mezi plody keřů z rodu brusnic rozdíl? Bobule evropské brusinky brusnice a amerických brusinek se liší velikostí i chutí. Americké brusinky jsou větší a oproti lesním brusinkám chutnají méně výrazně.

Vitaminové bombičky

V drobných červených kuličkách najdeme vysoký podíl živin a antioxidantů. Jsou bohaté na vitaminy a minerály, posilují imunitní systém a mají antioxidační účinky.

Z vitaminů se na první příčce umísťuje C. Známe ho jako zdatného pomocníka při léčbě nemocí z nachlazení, posilovače imunity. Tento silný přírodní antioxidant je schopný bránit lidský organismus před nebezpečným působením volných radikálů i před infekcemi.

Hned po něm následuje vitamin E. I on se výrazně podílí na dobrém fungování imunitního systému a blokování volných radikálů. Přispívá k optimalizaci funkce hormonálního systému, díky tomu může zmírnit potíže zejména u žen během menstruace.

Foto: Profimedia.cz

Brusinky si můžete dopřát i v nápojích, například jako ozvláštnění horkého punče.

Na zdraví

  • Léčebná síla brusinek dokáže pomoci především v případě zánětů močových cest. Užívání dostatečného množství plodů umí zabránit bakteriím, aby se uchycovaly na stěnách močového měchýře a močové trubice. Děje se tak díky vysokému obsahu proanthocyanidinů, látek se schopností navázat se na různé bakterie, kterým pak zabraňují přilnout ke stěnám zažívacího traktu a močových cest a způsobit tak nepříjemnou infekci. Tuto léčivou schopnost plodů brusnice potvrdily vědecké výzkumy a využívá ji i farmaceutický průmysl v lécích působících proti zánětům a infekcím močového ústrojí.
  • Při pravidelném užívání brusinek můžeme předejít jak zánětům, tak i zlepšit samovolný únik moči nebo zmírnit problémy s prostatou.
  • Vedle toho se brusinkám připisuje schopnost fungovat preventivně proti některým typům rakoviny.
  • Polyfenoly obsažené v plodech snižují riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami. Údajně zabraňují hromadění krevních destiček a snižují krevní tlak.
  • Mají velmi nízkou energetickou hodnotu, sušené a nepřislazované proto představují výbornou alternativu nezdravého „zobání“.

Opatrní by však měli být pacienti, kteří užívají léky na ředění krve (např. warfarin). Brusinky by totiž mohly snížit protisrážlivý účinek léku a způsobit krvácení.

Jak se vypořádat s ledvinovými kameny

Zdraví

V jaké formě?

Brusinky se řadí mezi minimum plodů, které nejsou vůbec dobré zasyrova a je možné konzumovat je až po tepelné úpravě nebo usušené. Kromě sušených se prodávají jako kompot nebo zavařenina a vedle toho jako džus. Vždy si všímejte množství přidaného cukru.

  • Přidejte sušené brusinky do cereálií nebo ovesných vloček. Skvělé budou v müsli, sladkých snídaňových kaších, lze je přidat do jogurtu, nahradí rozinky v pečivu, v tvarohu.
  • Skvělou chuť dodají omáčce ke zvěřině.
  • Dopřát si je můžete i v nápojích, ať už jde o tančící brusinky v sektu, anebo ozvláštnění horkého punče

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Šest superpotravin, které nestojí za nákup

Superpotravinám je někdy přisuzována až zázračná moc. Lidé je tak v touze udělat pro své zdraví maximum zařazují do svých jídelníčků. Ne vždy se ale kýžené...

Výběr článků

Načítám