Hlavní obsah

Organismus po svátcích očistí bylinková kúra

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řada lidí o svátcích neodolala svátečním laskominkám a přejídala se. Mnoho z nich dokonce přibralo na váze, což vede k častějšímu nadýmání a pocitu únavy. Proti povánočním neduhům je možné čelit očistnou kúrou, která spočívá v pití čajů se speciálními bylinami.

Foto: Jan Křenek

Výstavba cyklolávky

Článek

Pro naše předky byla na jaře samozřejmostí. To proto, že v zimě jedli jednotvárnější a někdy i tučnější stravu. Chyběly jim vitamíny. A zejména pohyb. Trávicí i vylučovací orgány pak často nedokázaly vyloučit všechny toxické odpady látkové výměny.

Spolehlivým barometrem byl pocit únavy. Pokud se snadno unavili, byl to signál zhoršené fyzické kondice, horšího fungování vylučovacích orgánů a zvýšeného množství odpadních látek v těle. Dnes, kdy se přejídáme a nemáme dost pohybu, si můžeme dopřát očistnou kúru kdykoliv. A to zejména po vánočních a novoročních oslavách.

Zbavit se odpadu

Čaje našich předků obsahovaly byliny, které jim dodávaly vitamíny, minerály a stopové prvky: plody a listy černého rybízu, šípky, vrbovou kůru, ovesné obilky, květy slezu maurského, plody černého jeřábu a podobně.

Ale také byliny, které stimulovaly vylučování: pampelišku, květ trnky, slivoň, sedmikrásku, nať hluchavky, fenykl, třezalku, majoránku, meduňku lékařskou apod.

Lidem, kteří nemají čas sbírat byliny a zajímat se o jejich účinky, můžeme doporučit bylinný koncentrát z břízy, fenyklu, pampelišky a dalších rostlin. Stačí ho rozředit a pít podle návodu. Koupí ho ve většině lékáren.

Pít jak duha

Základem očistné kúry je dostatek tekutin. Ty jsou pro správné fungování našeho organismu rozhodující. Každý den bychom jich měli vypít 2,5 až 3 litry. V době očistných kúr můžeme klidně půl litru přidat.

Pro spoustu žen je to dobré i proto, že si často uvědomí, jak málo pijí. Více než polovina z nich pije méně, než by měla. Dokládají to výzkumy odborníků.

Plejáda efektů

To, že očistná kúra dokáže zbavit únavy, může potvrdit nejedna žena, která ji podstoupila. Ale může mít i další příjemné efekty. Většinou vyčistí pleť a zvýší její kvalitu. Někdy po ní zmizí ekzémy, občas se zlepší i stav akné nebo dokonce lupénky. Často se upraví nadýmání, zažívací obtíže nebo zácpa. Někdy i potíže s bolestmi kloubů.

Není vzácností, že po ní vymizí nesoustředěnost, podráždění nebo výkyvy nálady. Některé ženy díky ní zmírní premenstruační syndromy. Jiné zase alergie nebo opakované infekce horních cest dýchacích: nachlazení, rýmu, chřipku nebo angínu. Někdy pomáhá zlepšit stav pacientek po mononukleóze nebo zhoršené funkci jater a ledvin.

Ideální je, když očistná kúra není svátkem, ale stane se součástí zdravého způsobu života. S dostatkem pohybu, racionální stravou, správnou životosprávou a se schopností kompenzovat každodenní stresy.

Reklama

Související témata:

Související články

Bez tekutin naše tělo strádá

Navzdory dnešní vyspělé době a moderním vymoženostem zůstává člověk nadále nedílnou součástí přírody. O tom svědčí i složení jeho těla. Ze 70 % je totiž...

Šalvějový olej může zlepšovat paměť

Věční zapomnětlivci by měli užívat šalvějový olej. Vyplývá to z výsledků bádání britských vědců, kteří objevili, že extrakt z této léčivé byliny posiluje...

Výběr článků

Načítám